Στιούαρτ προς Χριστοδουλίδη: Υπάρχει χώρος για συμβιβασμό

Στιούαρτ προς Χριστοδουλίδη: Υπάρχει χώρος για συμβιβασμό

Συζήτησαν για την αυριανή  συνάντηση γνωριμίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ανέφερε , σύμφωνα με πληροφορίες, πως θεωρεί ότι “υπάρχει χώρος για συμβιβασμό, αλλά υπάρχει και δυσκολία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά και πως χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”.

Ο κ. Στιούαρτ είχε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε και για το το θέμα των Βαρωσίων. Ο νέος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετέφερε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη αυτή συνάντηση , ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με σημαντικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης .

Ο Ν. Χριστοδουλίδης,  σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, έκανε σαφές ότι η ε/κ πλευρά δεν συζητά το μοντέλο λύσης δυο κρατών που προτάσσει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και τόνισε , σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μονταν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, και να μην αναμένονται οι εκλογές στην Τουρκία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Στιούαρτ καλωσόρισε την πρόταση Χριστοδουλίδη  για συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα για προώθηση της διαδικασίας, και επεσήμανε πως τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Στιούαρτ, διάρκειας 50 λεπτών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η ε/κ πλευρά επιμένει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με πολιτική ισότητα, και πως μια τέτοια λύση θεωρεί ως εφικτή, ενώ έθεσε και το θέμα των Βαρωσίων και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως επικεντρώνεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Έθνη με σημαντικό ρόλο και εμπλοκή της ΕΕ. Παράλληλα, σημείωσε πως κατά την αυριανή  συνάντηση  θέλει να στείλει το μήνυμα στον Ερσίν Τατάρ ότι το στάτους κβο δεν αποτελεί λύση και δεν ωφελεί καμία από τις δύο κοινότητες.

Στάθηκε ακόμη και στο θέμα των μηνυμάτων που στέλνονται με τις δηλώσεις που γίνονται από όλες τις πλευρές, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αποφεύγει να εμπλέκεται σε μια αρνητική ρητορική. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε στον κ. Στιούαρτ ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο των ΗΕ, επειδή μπορεί να προσφέρει κίνητρα τα οποία να δημιουργούν μια επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλους (win-win situation). Σημείωσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας έχει πολλά αιτήματα προς την ΕΕ, η οποία επίσης μπορεί να επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως είναι σημαντικό τα ΗΕ να στέλνουν το μήνυμα ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι επιλογή.

Ο κ. Στιούαρτ είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως νιώθει ενθαρρυμένος από τα όσα άκουσε, καλωσορίζει την πρόταση για συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα για προώθηση της διαδικασίας, και πως τα ΗΕ στηρίζουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στον κ. Στιούαρτ ότι θέλει να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον κ. Τατάρ, ενώ ο κ. Στιούαρτ του είπε ότι ευελπιστεί ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δεύτερη συνάντηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε , ενόψει της συνάντησης, αύριο  Πέμπτη, του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην οικία του κυρίου Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Share this post