Στην υιοθέτηση του διορθωμένου ή “νέου” Ιουλιανού Ημερολογίου κατευθύνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Στην υιοθέτηση του διορθωμένου ή “νέου” Ιουλιανού Ημερολογίου κατευθύνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Συνήλθε χθες , 2 Φεβρουαρίου 2023, στο Κίεβο σε  τακτική συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος  της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας).   Στη συνεδρίαση συμμετείχαν έντεκα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο  Μητροπολίτης Βίνιτσας και Μπράτσλαβ δικαιολογημένα . 

Η Ιερά Σύνοδος άκουσε και έλαβε γνώση των αναφορών του Μητροπολίτη Συμεών για τις  επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και στο Βατικανό.

Αποφασίστηκε να συγκληθεί τακτική συνεδρίαση της Συνόδου των Επισκόπων, στις 24 Μαΐου 2023, και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι  είναι η συζήτηση της ημερολογιακής μεταρρύθμισης.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η προσκόλληση στο λεγόμενο “παλαιό” ημερολόγιο (κατ’ ακρίβειαν στο εσφαλμένο και ανακριβές Ιουλιανό Ημερολόγιο) είναι “μια απόλυτη ανοησία μανιχαϊκής εμπνεύσεως και αιρετικής θεολογικής θεμελιώσεως”.
Στο τέλος, έτσι όπως πλέον εφαρμόζεται σήμερα, αποτελεί μια αλλοίωση, μεταφορά και τροποποίηση της αρχικής ημερομηνίας των εορτών! Δηλαδή, για παράδειγμα, ενώ τα Χριστούγεννα στην παράδοση και στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, στις χώρες που εφαρμόζουν το “παλαιό” ημερολόγιο ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι… στις 7 Ιανουαρίου!!! Και αυτό συνιστά ένα πρόβλημα και ουσίας και τύπου. 
Έχοντας αποφασίσει να επανέλθει στις πραγματικές της εκκλησιαστικές ρίζες και πηγές, δηλαδή στην αληθινή Ορθοδοξία που διδάχθηκε από την Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προχωρά με προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά βήματα στην αποβολή όλων των  μοσχοβίτικων επιρροών, διά των οποίων η -αυτοκρατορική το πρώτον, σοβιετική έπειτα και Ρωσία του Πούτιν σήμερα-  επιχείρησε να αλλοιώσει την εκκλησιαστική παράδοση του Κιέβου και, κυρίως, να αμφισβητήσει και εξαλείψει το Ουκρανικό έθνος, συστατικό στοιχείο του οποίου υπήρξε η εκκλησιαστική συσχέτιση με το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία των Ρως του Κιέβου.
Ένα από αυτά τα μέσα, με τα οποία η Μόσχα επεδίωξε την αλλοίωση της Εθνικής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Ουκρανών, είναι , είναι όπως επισημαίνει ο Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης , και το ζήτημα του Ημερολογίου που ακολουθείται από την Εκκλησία. Για το λόγο αυτό, με την απόφαση της, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας άνοιξε και επίσημα το δρόμο για την εξέταση του ζητήματος της ημερολογιακής μεταρρύθμισης, δηλαδή της υιοθέτησης του διορθωμένου Ιουλιανού Ημερολογίου, όπως αυτό ακολουθείται και από όλες τις ελληνορθόδοξες Εκκλησίες, με εξαίρεση το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στο επίσημο Ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπάρχουν δύο σημαντικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που οδηγούν τα πράγματα στην ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα:
“1. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τη διαδικασία για τη χορήγηση της ευλογίας στις ενορίες και τα μοναστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να χρησιμοποιούν το Νέο Ιουλιανό Ημερολόγιο.
2. Αποφασίστηκε να συγκληθεί τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Επισκόπων στις 24 Μαΐου 2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση της ημερολογιακής μεταρρύθμισης.”
Με τις  αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ,  ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος (Євстратій Зоря) προήχθη σε Μητροπολίτη της ιστορικής Μπίλα Τσέρκβα.

7 Ιανουαρίου 2023, ο κ. Ευστράτιος στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην Λευκωσία.

 Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια αφοσιωμένη υπηρεσία στην Τοπική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το γόνιμο αρχιερατικό έργο, με την ίδια απόφαση,  οι ακόλουθοι ανυψώθηκαν στο βαθμό του Μητροπολίτη:
– Αρχιεπίσκοπος Τερνοπίλ και Κρεμένετς Νέστωρ,
– Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούκ Θεόδωρος,
– Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε και Οστρόχ Ιλαρίων,
Επίσης, ανυψώθηκαν στο βαθμό του αρχιεπισκόπου οι εξής:
– Επίσκοπος Λουχάνσκ και Σταρομπίλσκ Λαυρέντιος,
– Επίσκοπος Βολοντίμιρ και Νοβοβολίνσκ Ματθαίος,
– Επίσκοπος Κροπιβνίτσκι και Χολοβανίβσκι Μάρκος,
– Επίσκοπος Οδησσού και Μπάλτας Αθανάσιος,
– Επίσκοπος Χάρκοβο και Σλομποζάνσκι Μητροφάνης.
Συγχαίροντας τους τιμηθέντες, ο Μακαριώτατος Επιφάνιος  σημείωσε ότι η τιμή που έλαβαν  αποτελεί ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Εκκλησίας για το έργο τους και ενθάρρυνση για περαιτέρω εργασία. “Εξάλλου, όπως λέει ο Σωτήρας, σε όποιον δίνονται πολλά, πολλά θα ζητηθούν, γι’ αυτό σας εύχομαι, αγαπητοί επίσκοποι, περαιτέρω γόνιμο έργο. Είθε η αληθινή ανταμοιβή σας να είναι από τον Ένα Ποιμένα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό στην αιωνιότητα”, τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Εξάλλου, όπως αναφέρει επίσημο ανακοινωθέν, ο Πρωθιερέας Bohdan Tymoshenko διορίστηκε επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εκδόσεων και Εκπαίδευσης και ο ιερέας Ivan Sydor διορίστηκε αναπληρωτής του.

Εντός των διοικητικών ορίων της περιοχής Bila Tserkva της περιοχής του Κιέβου, σχηματίστηκε η επισκοπή Bila Tserkva χωρίζοντάς την από την επισκοπή Κιέβου. Ο επικεφαλής της επισκοπής, Αρχιεπίσκοπος της Μπίλα Τσέρκβα, εξέλεξε τον Αιδεσιμότατο Ευστράτιο, ο οποίος απελευθερώθηκε από την ηγεσία της επισκοπής Τσερνίχιβ.

Ο εφημέριος της επισκοπής Κιέβου επίσκοπος Βασιλκόφσκι εξελέγη κάτοικος της Μονής του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ (Khomiak), του οποίου η χειροτονία θα γίνει αύριο  στο Κίεβο.

Σε σχέση με την αλλαγή του ονόματος της πόλης Βλαντιμίρ-Βολίνσκι, περιοχή Volyn, ο τίτλος του  επισκόπου Ματθαίου άλλαξε σε Βλαντιμίρ και Νοβοβολίνσκ. Επίσης, κατόπιν αιτήματος του  Αρχιεπισκόπου Συμεών και του Επισκόπου Μητροφάνη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές συνθήκες, άλλαξαν οι τίτλοι των επισκόπων των επισκοπών Ντνιπροπετρόφσκ και Χάρκοβο. Από τώρα και στο εξής, ο επίσκοπος Συμεών είναι αρχιεπίσκοπος του Ντνίπρο και του Σίτσεσλαβ και ο επίσκοπος Μιτροφάνης είναι επίσκοπος του Χάρκοβο και του Σλομποζάνσκι.

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης του Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας

 

 

 

 

Share this post