Στην Τραπεζούντα πριν από 9 χρόνια

Στην Τραπεζούντα πριν από 9 χρόνια

*Ράγισαν οι καρδιές στην Σουμελά

*Η πρώτη μετά το 1922, Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Πριν από εννέα ακριβώς χρόνια, στις 15 Αυγούστου του 2010 , ξημέρωσε μια ιστορική μέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό, ιδιαίτερα αυτόν του Πόντου. Ενενήντα 22 χρόνια, μετά την Μικρασιατική καταστροφή , τελέστηκε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ , Θεία Λειτουργία στην παλαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά , στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το γεγονός είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία , διότι στον λαμπρό εορτασμό προέστη Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρόκειται για τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος στα 27 χρόνια της πατριαρχείας  Του έχει κυριολεκτικά οργώσει όλες τις αλησμόνητες πατρίδες , τελώντας Εσπερινούς, Παρακλήσεις, Θείες Λειτουργίες και Μνημόσυνα υπέρ των ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων τέκνων της μαρτυρικής Μικρασιατικής γης. 

Τύχη αγαθή με έφερε το 2010 στην Τραπεζούντα, με την συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ως προσκυνητή , αλλά και για να καλύψω δημοσιογραφικά το ιστορικό γεγονός για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και την κυπριακή εφημερίδα ¨Ο Φιλελεύθερος”. 

 

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο τέλος της πρώτης Θείας Λειτουργίας στην Σουμελά (15.08.2010)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε στην Παναγία Σουμελά το 2011,2012 , 2013, 2014 και 2015. Μετά την Θ. Λειτουργία του 2015 οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν την Μονή για να γίνουν διάφορα έργα στερέωσης των βράχων και συντήρησης του μνημείου. Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Μονή και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Παρά τις υποσχέσεις, που δόθηκαν τότε  στον Οικουμενικό Πατριάρχη , Βαρθολομαίο, τελικά φέτος δεν έγινε  Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά , στον Πόντο.
Όπως ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο “οι τουρκικές Αρχές επικαλούμενες την  συνέχιση των εργασιών συντήρησης του μνημείου δεν θα δώσουν άδεια ούτε και φέτος για την πραγματοποίηση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας”.
*Για σκοπούς ιστορίας παραθέτω στην συνέχεια τις ανταποκρίσεις , που έστειλα το 2010 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Παναγία Σουμελά και τις σελίδες με  το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” (17.8.2010)

Τουρκία: πλήθος προσκυνητών στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Ημ/νία Δημιουργίας: 15/8/2010 08:59:36
Τοποθεσία: Τραπεζούντα TUR
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου μας Α. Βικέτου
Θέματα: Οικουμενικό Πατριαρχείο – Χώροι λατρείας – Βαλκάνια/ΝΑ Ευρώπη – INT-ΚΟΣΜΟΣ

Όλα είναι έτοιμα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά για να αρχίσει στις 10, η πρώτη μετά το 1922, Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Οι πύλες της μονής άνοιξαν στις 7 το πρωί και πλήθος ορθοδόξων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλα μέρη έχουν πάρει το δρόμο για το χιλιοτραγουδισμένο μοναστήρι.
Σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή Πόντιοι με την παραδοσιακή λύρα υποδέχονται με τραγούδια τους προσκυνητές.
Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον αύλιο χώρο της μονής γιατί το καθολικό της είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από περίπου 100 άτομα.
Οι προσκυνητές έχουν πάρει το δρόμο προς τη μονή με κεριά και μάτια δακρυσμένα. Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουρκικών και ξένων μέσων ΜΜΕ για να καλύψουν τη Θεία Λειτουργία.

Τουρκία: η Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Ημ/νία Δημιουργίας: 15/8/2010 10:10:37
Τοποθεσία: Τραπεζούντα TUR
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου μας Α. Βικέτου
Θέματα: Εορτές/Αργίες/Διακοπές – Χώροι λατρείας – Βαλκάνια/ΝΑ Ευρώπη – INT-ΚΟΣΜΟΣ

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, άρχισε η ιστορική, Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία “Άξιος, Άξιος”.
Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.
Στον αύλιο χώρο βρίσκονται περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της και μετά τη Θεία Λειτουργία θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.

Τουρκία-Τραπεζούντα: ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά του Πόντου.

Ημ/νία Δημιουργίας: 15/8/2010 11:21:11
Τοποθεσία: Τραπεζούντα TUR
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου μας Α. Βικέτου
Θέματα: Εορτές/Αργίες/Διακοπές – Οικουμενικό Πατριαρχείο – Χώροι λατρείας – Βαλκάνια/ΝΑ Ευρώπη – INT-ΚΟΣΜΟΣ

“Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της”, ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιστορική ιερά μονή.
Το προσκύνημά μας αυτό, είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, “είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς”.
Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
“Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας”.
Όλα αυτά τα 88 χρόνια – σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους “Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού “Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες”. Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου “προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις”.
Ύστερα από 88 έτη “ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν”, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, “εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το “πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου“”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη “κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη “θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.

Τουρκία: προσφορά δώρου στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον μητροπολίτη Δράμας στη Μονή Σουμελά.

Ημ/νία Δημιουργίας: 15/8/2010 13:33:04
Τοποθεσία: Τραπεζούντα TUR
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου μας Α. Βικέτου
Θέματα: Εορτές/Αργίες/Διακοπές – Οικουμενικό Πατριαρχείο – Χώροι λατρείας – Βαλκάνια/ΝΑ Ευρώπη – INT-ΚΟΣΜΟΣ

Μία ποδιά Πόντιας γυναίκας, η οποία κεντήθηκε πριν το 1918, και μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκε στη Μακεδονία, προσέφερε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο καταγόμενος από τον Πόντο μητροπολίτης Παύλος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ποντίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειές του να τελεστεί θεία λειτουργία στη Μονή Σουμελά, σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.
Την ίδια ώρα, Πόντιοι με λύρες τραγούδησαν τραγούδια για την Παναγία και τα μάτια όλων γέμισαν δάκρυα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγκινημένος, είπε ότι η ποδιά που του προσέφερε ο μητροπολίτης Δράμας δεν είναι ένα απλό δώρο. Πρόκειται, τόνισε, για ιερό κειμήλιο, το οποίο θα αποθησαυριστεί στο σκευοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ενότητα μεταξύ όλων των Ποντίων και των οργανώσεών τους και προσευχήθηκε για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
Επίσης, ο Πατριάρχης απηύθυνε μήνυμα στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και είπε ότι θα είναι ιδιαίτερη χαρά του, μια επόμενη χρονιά, να έρθει και ο ίδιος να συλλειτουργήσουν στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.
Τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας μετέφερε ο εκπρόσωπός του, επίσκοπος Τύχων.

Τουρκία: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Ημ/νία Δημιουργίας: 15/8/2010 21:19:00
Τοποθεσία: Τραπεζούντα TUR
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου μας Α. Βικέτου
Θέματα: Εορτές/Αργίες/Διακοπές – Ομογένεια/Παλιννοστούντες – Μειονοτικές ομάδες – Αρχηγοί Κρατών/Κυβέρνηση/Πρωθυπουργός – Χριστιανισμός – Οικουμενικό Πατριαρχείο – Χώροι λατρείας – Βαλκάνια/ΝΑ Ευρώπη – INT-ΚΟΣΜΟΣ

“Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν , η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Τραπεζούντα, απαντώντας σε προσφώνηση του πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα. Φώτη Ξύδα.
Όσα ζήσαμε σήμερα και όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, είπε, δεν είναι επίτευγμα δικό μου ή του Πατριαρχείου , αλλά είναι “Θεού το δώρο”.
Επίσης, τόνισε ότι “το σημερινό ιστορικό γεγονός είναι μια επιπλέον απόδειξη των καλών προθέσεων, των καλών διαθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης”, και εξέφρασε την ελπίδα ότι “με τη χάρη του Θεού και με τη δική μας συνετή και σώφρονα συμπεριφορά να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όπως γίνεται επί δέκα χρόνια στην Καππαδοκία και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας”.
Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι , παρά στο παρελθόν , για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος και επισήμανε τις θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίνιτς. Εκτίμησε ότι αυτές “ήταν προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για το επικείμενο βήμα, που θα είναι η εξαγγελία αποφάσεως για επαναλειτουργία της Χάλκης”.
“Το ίδιο και ο υπουργός κ. Μπαγίς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν μίλησαν για το ίδιο θέμα. Αν δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες τους πρέπει να το αποδώσουμε σε εσωτερικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης”, παρατήρησε ο Πατριάρχης και κατέληξε :
“Εμπιστευόμαστε το μέλλον του Πατριαρχείου και της Ομογένειας στην πρόνοια του Θεού και στην Παναγία Σουμελά.
Ευγνωμονούμε επίσης την Ελληνική Πολιτεία για το ενδιαφέρον της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Θα συνεχίσουμε την Ιστορία μας και μαρτυρία μας ως χριστιανική και ελληνική οντότητα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε βαθύτατες ρίζες”.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας προσφωνώντας τον Πατριάρχη τόνισε:
“Αναδύεται καθ’όλη την πατριαρχεία Σας μια ευωδιά ειρήνης , αγάπης και του αληθινού νοήματος της Ορθοδοξίας. Αυτό εκτιμάται σε όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο εκτιμάται εδώ στην Τουρκία. Γι’ αυτό και καταφέρατε πολύ σημαντικά πράγματα Μας ενδυναμώνουν και ενισχύουν το ρόλο της Ορθοδοξίας”.
Η Ελληνική Πολιτεία, πρόσθεσε, είναι ευγνώμων προς τις τουρκικές Αρχές , οι οποίες συνέλαβαν το μήνυμα σας για ειρήνη και επιτρέπουν την τέλεση Λειτουργιών σε πατρογονικές εστίες. Ως έθνος, ως Ορθόδοξοι είμαστε ευγνώμονες προς εσάς Παναγιώτατε και ελπίζουμε ο Θεός να σας δίνει χρόνια και πολύ σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, κατέληξε ο Έλληνας πρέσβης. Στη Λειτουργία ήταν παρών και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Βασίλης Μπορνόβας.
Εξάλλου, ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως “αυγή μιας καινούργιας μυστικής μέρας” .
Εκ μέρους των Ποντίων από την Ελλάδα και άλλων Ελλήνων προσκυνητών, που παρέστησαν στη Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας πρόσφερε στον Πατριάρχη ως συμβολικό δώρο ένα εγκόλπιο, του οποίου οι πέτρες είναι βγαλμένες από τα βουνά του Πόντου. ” Δείχνουν την ενότητα μας και τον σεβασμό μας στην πορεία Σας και στο Γολγοθά Σας. Στεκόμαστε δίπλα Σας για να μην αισθάνεστε μόνος στους αγώνες Σας”, τόνισε.
Επίσης , ο Μητροπολίτης σε ένδειξη ευχαριστιών προσέφερε στον δήμαρχο Μάτσκας (Ματσούκας) ως δώρο μια ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι ο δήμαρχος είναι “σπουδαίος άνθρωπος” και ότι δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι μπορούν να γίνονται Λειτουργίες και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι ΝΤV και αναχώρησε απόψε βαθύτατα συγκινημένος για την Κωνσταντινούπολη.

 

Από τον χώρο της Μονής τηλεφωνική ανταπόκριση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ο Φιλελεύθερος” Κύπρου, 17.08.2010

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

https://www.patriarchate.org/homily/-/asset_publisher/NrbYUGIG0n1r/content/homilia-tes-a-th-panagiotetos-tou-oikoumenikou-patriarchou-k-k-bartholomaiou-eis-panagian-soumela-pontou-15-08-2010-?inheritRedirect=false

*Εδώ δείτε το video της Θείας Λειτουργίας, την οποία είχε μεταδώσει η ΕΡΤ-3

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος τραγούδησε με την συνοδεία της ποντιακής λίρας  ένα παμπάλαιο ποντιακό άσμα

 

 

 

 

Ανάμεσα στους προσκυνητές στην Θεία Λειτουργία του 2010 , αλλά και στις επόμενες  ήταν και αρκετοί Κύπριοι, ενώ το 2015 συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος
Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά.

Share this post