Στην Σύνοδο το θέμα για την «Ρωσική Ο.Ε. Βορείου Κύπρου»

Στην Σύνοδο το θέμα για την «Ρωσική Ο.Ε. Βορείου Κύπρου»

*ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ «Φ» Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

*Ο ιερέας στην Κερύνεια δεν έχει κανονική χειροτονία, λέει το Πατριαρχείο Μόσχας

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

«Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη» , τόνισε στον «Φ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ για την «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», που έχει έδρα στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι οι Ρώσοι στην περιοχή είναι παράνομα εγκατεστημένοι και πολλοί πρέπει να έχουν καταλάβει ελληνοκυπριακές περιουσίες. Αυτό , επεσήμανε , είναι το μείζον. Ωστόσο , σημείωσε ότι ο ιερέας Αλεξέι Ιβανόφ είναι αντικανονικός και δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας. Για τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, που τον χειροτόνησε , είπε, ότι και αυτός δεν πρέπει να ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας.
Σε ερώτηση, αν επικοινώνησε με το Πατριαρχείο Μόσχας , ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά. «Θα θέσω το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, στις 5 Σεπτεμβρίου, και θα εκδώσουμε ανακοίνωση», είπε.
Αν και οι Ρώσοι στα κατεχόμενα βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο τους διαμηνύθηκε ότι μπορούν να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να τελείται Θεία Λειτουργία από Ρωσόφωνους ιερείς.


Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ζητήθηκε από τον Ερντογάν βοήθεια για επιδιορθώσεις ναών και διευκόλυνση τέλεσης Λειτουργιών , πιο συχνά από όσο γίνεται, από κληρικούς της Εκκλησίας Κύπρου. Ανταπόκριση, πρόσθεσε, δεν υπήρξε. Επίσης , έδειξε να είναι δυσαρεστημένος , γιατί δεν βρήκε την συμπαράσταση, που ανέμενε, από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Ζητήσαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα το σχολιασμό του χθεσινού ρεπορτάζ από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, αλλά ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία κοινοποίησε στον «Φ» επιστολή του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, του οποίου πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Κύπρο.

Η τελευταία επίσκεψη και συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο, στην οποία συνοδευόταν από τον Ρώσο πρέσβη, ήταν το Σάββατο , 8 Ιουνίου.
Η επιστολή , που κοινοποιήθηκε στον «Φ» , έχει ημερομηνία 04.02. 2019 και παραλήπτη τον κληρικό Pavel Povalyaev της ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού. Η επιστολή έχει τον τίτλο «Βεβαίωση» και σε αυτή αναφέρεται ότι το ΤΕΕΣ βεβαιώνει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ, (έτος γέννησης 1973), «ο οποίος αποκαλεί εαυτόν κληρικό της ¨Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού¨ και ότι είναι επικεφαλής στην ενορία της πόλης της Κερύνειας , δεν είναι , ούτε υπήρξε ποτέ κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, δεν έχει κανονική χειροτονία και δεν είναι σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία».


Πάντως, στην βεβαίωση δεν γίνεται αναφορά στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, ο οποίος τον χειροτόνησε στην Κερύνεια. Ο κ. Αγαθάγγελος έχει τον τίτλο “Μητροπολίτης Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Ταυρίδας και Οδησσού και πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκόπων και της Συνόδου της ROCOR”. Η ROCOR ιδρύθηκε το 1926 στην διασπορά, σε αντίδραση προς το σταλινικό καθεστώς, αλλά το 2007 αποκατέστησε τις σχέσεις της με Πατριαρχείο Μόσχας.
Ο κ. Αγαθάγγελος γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1956 στην Οδησσό της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας και του Μητροπολίτη Επιφάνιου περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο κ. Αγαθάγγελος δεν είναι μέλος της.

 


Χθες το μεσημέρι στείλαμε στον κ. Αγαθάγγελο ηλεκτρονικό μήνυμα , στο οποίο υποβάλαμε το ερώτημα πότε ήταν στο «βόρειο τμήμα», ποια σχέση έχει με το Πατριαρχείο της Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Επίσης του ζητήσαμε , επειδή υπάρχει και άλλος Μητροπολίτης Αγαθάγγελος στην Οδησσό (Πατριαρχείο Μόσχας)  το κατά κόσμο όνομα και επώνυμο του. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε έλθει απάντηση.
Εκκλησιαστική πηγή, που ξέρει διάφορα παρασκήνια, είπε χθες στον «Φ» ότι υπάρχουν «ύπουλες κινήσεις» της Μόσχας και επεσήμανε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσε να σταματήσει την λειτουργία της αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου».

Σε ανακοίνωση της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία υπογραμμίζει ότι “οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο είναι σταλμένοι να τελούν λειτουργίες για Ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στην Μητρόπολη της Λεμεσού και στην Μητρόπολη της Τριμυθουντος της Εκκλησίας Κύπρου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κύπρου στο κανονικό έδαφός της, που επεκτείνεται στο όλο το νησί”. 

Share this post