Στην Παναγία Σουμελά του Πόντου η πρώτη , μετά το 1923, χειροτονία

Στην Παναγία Σουμελά του Πόντου η πρώτη , μετά το 1923, χειροτονία

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας.

Στην διάρκεια της Θ. Λειτουργίας έγινε η πρώτη από το 1923, όταν η Μονή εγκαταλείφτηκε, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής , χειροτονία.

Ο κ. Βαρθολομαίος χειροτόνησε διάκονο τον ουκρανικής καταγωγής. Δημήτριο  Καμιανόβιτς, στον οποίο έδωσε το όνομα Επιφάνιος, προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,  Επιφανίου.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , Ελπιδοφόρος, και Επίσκοπος Αργυρουπόλεως, Αμβρόσιος.

 

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος είχε καταγωγή από τον Πόντο.

 

Σύμφωνα με δελτίο του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, κληρικοί, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στη Μ. Βρεταννία, ο Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, με την σύζυγό του και στελέχη του Προξενείου, ο Εντιμ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, μέλος της Βουλής των Ελλήνων και εκπρόσωπος του Προέδρου αυτής, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., τοπικοί παράγοντες, ο πατέρας και η αδελφή του νεοχειροτηθέντος διακόνου, Σέργιος και Αικατερίνα, και πιστοί από την Ελλάδα, την Γεωργία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

 

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο εφετεινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισής της, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την συμβολή τους στην προστασία της ιστορικής Μονής του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, απηύθυνε πατρικούς λόγους και παραινέσεις προς τον νέο κληρικό της Εκκλησίας, Διάκονο κ. Επιφάνιο, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο. Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, λέγοντας “συμμεριζόμεθα τον πόνον και την οδύνην του εν κλίνη ασθενείας κατακειμένου αλλά και γενναίως αγωνιζομένου Μακαριωτάτου και φιλτάτου Προκαθημένου της εν Κύπρω Αποστολικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας” .    
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Πατριαρχικής ομιλίας:

Βαρθολομαίος :Την 15ην Αυγούστου συνετελείτο ενταύθα παμποντιακός συναγερμός! by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

 

 

Share this post