Στην Ο.Ε. Ουκρανίας η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου- Πετσέρσκ
Καταχωρήθηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Λαύρας (Μονής) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου (Λαύρα των Σπηλαίων, Πετσέρσκ) της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας. Οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το νομικό πρόσωπο εντός της Τοπικής Εκκλησίας καταχωρήθηκαν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU), σήμερα στο Ενιαίο Κρατικό Μητρώο (45081205).
Προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη και να ξεπεραστούν οι συνέπειες της μη κανονικής υποταγής του ουκρανικού αυτού προσκυνήματος στις αρχές του Πατριαρχείου Μόσχας, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Μαΐου 2022 (απόφαση αριθ. 30), αποφάσισε να δημιουργήσει μια θρησκευτική οργάνωση εντός της Τοπικής Εκκλησίας – τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιέβου-Πετσέρσκ Λαύρας.
Ταυτόχρονα, η Σύνοδος ανέθεσε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο να απευθυνθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας με το αίτημα να παραχωρηθεί ένας από τους ναούς της Λαύρας στο ανώτερο τμήμα της για λατρεία, καθώς και ορισμένοι χώροι για μοναστικές δραστηριότητες.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας είναι ex officio ο κανονικός και πνευματικός ηγέτης της Λαύρας του Κιέβου. Επίσης, με απόφαση της Συνόδου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος διορίστηκε επικεφαλής της Μονής ως νομικού προσώπου.
Πηγή: pomisna.info
Διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές στο Κίεβο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα θέματα της Εκκλησίας, ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου, και πολλοί , με γνώση των πραγμάτων, του έλεγαν ότι το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία είναι παράρτημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία.
Κατά τις ίδιες πηγές οι λόγοι για την απροθυμία αυτή του Ουκρανού προέδρου ήταν πολιτικοί και προσωπικοί. Πολιτικοί, διότι καταλάβαινε πολύ καλά την επιρροή που έχει στην Ουκρανία η Ρωσική Εκκλησία -όποια και αν είναι η επίσημη ονομασία της. Και προσωπικοί, διότι ο ίδιος είναι Εβραίος στο θρήσκευμα και δεν ήθελε να μπει σε έναν τέτοιο κυκεώνα αντιπαραθέσεων και να σκεπαστεί από τόνους επικοινωνιακής λάσπης.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ασχοληθεί με το ζήτημα . Η ρωσική εισβολή διαρκεί για περισσότερους από εννέα μήνες, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν βρει τραγικό θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, από τις ρωσικές σφαίρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν και βιάστηκαν. Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις των επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι της συνέχισαν όχι μόνον να έχουν άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και να προωθούν άμεσα τη ρωσική ατζέντα μέσα από τους ναούς και με άλλους τρόπους. Οι πρόσφατες έρευνες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας το επιβεβαίωσαν με στοιχεία. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία φαίνεται να έπεσαν στο τραπέζι του Ουκρανού Προέδρου, πείθοντάς τον να πάρει τις αποφάσεις, που απέφευγε το προηγούμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες στο καθιερωμένο του μήνυμα προς τους Ουκρανούς ο Ζελένσκι ανακοίνωσε σειρά μέτρων, που ελήφθησαν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και στοχεύουν κατά κύριο λόγο την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέθεσε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο τη σύνταξη νομοσχεδίου, με το οποίο θα καθίσταται αδύνατη η δράση θρησκευτικών οργανώσεων, που έχουν ως βασική τους έδρα τη Ρωσία. Ακόμα αποφασίστηκε ο έλεγχος του καταστατικού της “Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, δηλαδή της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, ο έλεγχος της ορθής χρήσης του χώρου της Λαύρας των Σπηλαίων κ.ά.
Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο, καθώς η Ρωσική Εκκλησία ελέγχει (τουλάχιστον στα χαρτιά) πάνω από δέκα χιλιάδες ενορίες. Η μετάβασή τους στην Κανονική Εκκλησία αναμένεται να πάρει χρόνια και θα χρειαστεί πολύ κόπο. Αυτὀ τον αγώνα ο πρόεδρος Ζελένσκι τον αποκάλεσε “Πνευματική ανεξαρτησία”.