Στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καβάφη

Στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καβάφη

“Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.”  

Τα πιο πάνω λακωνικά είχε γράψει σε  αυτοβιογραφικό του ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ο οποίος γεννήθηκε 17 Απριλίου 1863 (29 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εκεί πέθανε στις 29 Απριλίου 1933.

Ο Ποιητής έζησε για ένα διάστημα της νεότητός του (1882-1885) στο Νιχώρι του Βοσπόρου και έγραψε ένα ποίημα για   το θαυμάσιο προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα,  29 Απριλίου 2023, στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, υπό το όμμα της προτομής του ποιητή, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση προς τιμήν του για τα 90 χρόνια από το θάνατο του και τα 140 από το πέρασμά του στο Νιχώρι.

* Διαβάστε και το αφιέρωμα στον σύνδεσμο:

Ιδιωτική Οδός: ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ (ΒΙΝΤΕΟ) (panagiotisandriopoulos.blogspot.com)

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Προτομή του Καβάφη στο Νιχώρι του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη

Share this post