Στην Μητρόπολη Κωνσταντίας ο Αυστρίας Αρσένιος.-Προσκύνηση Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου

Στην Μητρόπολη Κωνσταντίας ο Αυστρίας Αρσένιος.-Προσκύνηση Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου

Θεία Λειτουργία στον Μαχαιρά και προσκύνημα στην Μονή Αγίου Ηρακλειδίου

Την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα  8 Φεβρουαρίου 2024,το απόγευμα  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από την Αυστρία, που πραγματοποιούν προσκυνηματική εκδρομή στην Κύπρο  τις ημέρες αυτές. 

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και η συνοδεία του προσκύνησαν την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου -κειμήλιο της Μονής Βατοπαιδίου- η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στον προσωρινό Μητροπολίτικό Ναό της ημικατεχόμενης Μητροπόλεως.  

 

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος δέχτηκε τους προσκυνητές στην μεγάλη αίθουσα της Μητρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενθρόνιση του κ. Βασιλείου, τον Μάϊο του 2007  είχε εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο προκάτοχος του κ. Αρσενίου, μακαριστός Μητροπολίτης Μιχαήλ.

 Στην συνέχεια τους ξενάγησε στην έκθεση έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά», που παρουσιάζεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Η έκθεση , που θα είναι ανοικτή (είσοδος ελεύθερη μέχρι 15 Μαρτίου) εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Μητρόπολης και της Ακαδημίας για τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974 και  πραγματοποιείται και με αφορμή την έλευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου (5-11 Φεβρουαρίου 2024). (ΦΩΤΟ: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου)
Θεία Λειτουργία στον Μαχαιρά και προσκύνημα στην Μονή Αγίου Ηρακλειδίου
Το πρωί ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος λειτούργησε επί τη μνήμη Ζαχαρίου του Προφήτου και Θεοδώρου Στρατηλάτου στο Καθολικό της  Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος και οι Επίσκοποι Απαμείας Παΐσιος και Νεαπόλεως Πορφύριος.

Η Ιερά Μονή Μαχαιρά σχετίζεται ιστορικά με την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, την εφέστιο εικόνα της Μονής. Η εικόνα αυτή, κατά την παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά και είναι μία από τις εβδομήκοντα εικόνες, που αγιογράφησε μετά την κοίμηση της Θεοτόκου.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η θαυματουργό αυτή εικόνα ήταν στην Κωνσταντινούπολη,στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, εκεί όπου ήταν τεθησαυρισμένη η Αγία Σορός, δηλ. η Αγία εσθήτα και η Τιμία Ζώνη, τα μόνα κειμήλια, που  άφησε η Θεοτόκος. Γι’  αυτό τον λόγο η εικόνα , που είναι εξ’ίσου σημαντικό κειμήλιο με την Τιμία Ζώνη,  φέρει  το όνομα Αγιοσορίτισσα.

Η παράδοση διασώζει ότι κατά την περίοδο της εικονομαχίας, κάποιος ασκητής την μετέφερε στην Κύπρο για να την γλυτώσει από την καταστροφή, και συγκεκριμένα σε μια σπηλιά στα βουνά του Μαχαιρά, όπου παρέμεινε και ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά τον θάνατό του έμεινε εκεί ξεχασμένη για πολλούς αιώνες.

Το 1231 η Μονή προσέφερε στην Εκκλησία δύο οσιομάρτυρες, τους αγίους Γεράσιμο και Γεννάδιο οι οποίοι, μαζί με τους άλλους ένδεκα μοναχούς της Παναγίας της Καντάρας, θανατώθηκαν με φρικτό θάνατο από τους λατίνους κατακτητές, υπερασπιζόμενοι τα δόγματα της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Συγκεκριμένα ο λατίνος αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι εκπρόσωποι της παπικής εκκλησίας, μετά από σκληρά βασανιστήρια και μακροχρόνιο εγκλεισμό στην φυλακή, τους έσυραν δεμένους πίσω από άλογα στην κοίτη του Πεδιαίου ποταμού και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί όπου είναι σήμερα το προάστειο των Αγίων Ομολογητών, τους έκαψαν ζωντανούς. Η μνήμη τους τιμάται στις 19 Μαΐου.

Αφού στα χρόνια της Λατινοκρατίας η Μονή πέρασε δύσκολα χρόνια, αργότερα τον 17ο αιώνα, γνώρισε μέρες ακμής, κυρίως επί ηγουμένου Παρθενίου. Ο Παρθένιος έκτισε καινούργια κτίρια, πλούτησε την Μονή με μετόχια και πολλά κτήματα, φρόντισε για την πνευματική της ζωή, εξέδωσε την Τυπική Διάταξη και ανανέωσε τα προνόμιά της.

Η μεγάλη  προσφορά της Μονής προς το έθνος συνεχίστηκε και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αφού σε αυτή  καλλιεργήθηκαν τα γράμματα, οι τέχνες, η βυζαντινή μουσική κ.α. Κυρίως όμως η Μονή συνέβαλε στην ανάπτυξη της παιδείας με την παραχώρηση του χώρου για την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ο οποίος ήταν μοναχός της Μονής και στις 9 Ιουλίου του 1821, θυσιάστηκε για την Εκκλησία και το Έθνος με μαρτυρικό θάνατο.

Στον αγώνα κατά των Άγγλων κατακτητών (1955-59)  η Μονή Μαχαιρά δεν υστέρησε σε προσφορά. Βοήθησε  τον αγώνα της ΕΟΚΑ και έδωσε καταφύγιο στον υπαρχηγό της Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος ως γνωστόν κάηκε από τους Άγγλους στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά.

 Μετά τον Μαχαιρά ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο όμιλος προσκυνητών μετέβησαν στην γυναικεία Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου. Τελέστηκε δέηση μπροστά στην κάρα του Αγίου.
Η ηγουμένη, Προδρόμη μοναχή, μίλησε για τον Άγιο , ο οποίος έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και για την  ιστορία της Μονής, της οποίας το υφιστάμενο οικοδομικό συγκρότημα  χρονολογείται στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (330-350 μ.Χ.) ή ίσωςκαι κάπως αργότερα κατά τον 5ο αιώνα. 
Τέλος , όλοι  προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Ηρακλειδίου.
Α. Βικέτος/ ΦΩΤΟ: ageliaforos.com

Share this post