Στην Κύπρο ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος

Στην Κύπρο ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος

Θα εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην εορτή του ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.- Η σχέση της Μητρόπολης Δέρκων με την Εκκλησία Κύπρου. 

Έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο ο  Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος ,  Υπέρτιμος και Έξαρχος Βοσπόρου, Θρακικού και Κυανέων. Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων θα εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα , ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Εφέτος η 11η Ιουνίου ημέρα  μνήμης) του Αποστόλου Βαρνάβα και Θρονική Εορτή της Εκκλησίας Κύπρου , συμπίπτει με το προ της Πεντηκοστής Ψυχοσάββατο και  λόγω του αμετάθετου της εορτής τού Ψυχοσαββάτου, η πανήγυρις του Αποστόλου Βαρνάβα προμετατίθεται για  την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Στον  Καθεδρικό Ναό τού Αποστόλου Βαρνάβα  θα τελεστεί  συλλείτουργο, στο οποίο θα λάβει μέρος ο Δέρκων Απόστολος. Θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Αύριο , 9 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Δέρκων θα προστεί του Μεγάλου Εσπερινού( 18:00) στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα , στην Δασούπολη

Σήμερα , μετά την άφιξη του,  ο Μητροπολίτης Δέρκων πήγε για προσκύνημα στην Παναγία Αγγελόκτιστη και στον Άγιο Λάζαρο Λάρνακας, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Το βράδυ είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, μετά την οποία ακολούθησε δείπνο.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος γεννήθηκε στον Γαλατά της Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Δεκεμβρίου 1952. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1976. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1973 και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1995. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος (1984-1987) και Υπογραμματέας (1987-1995) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 26 Νοεμβρίου 1995 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Μητροπολίτης Αγαθονικείας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2000 εξελέγη Μητροπολίτης Μοσχονησίων. Από το 1996 μέχρι το 2011 άσκησε τα καθήκοντα του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Στις 29 Αυγούστου 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Δέρκων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και άλλες εργασίες .

Την ημέρα της μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα τιμάται και η μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου. Στην ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη  την Εκκλησία Κύπρου θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1947 ο τότε Μητροπολίτης Δέρκων  Ιωακείμ είχε έρθει στην Κύπρο, προκειμένου να μεσολαβήσει στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Κύπρου. Αν και ύστερα από διαβουλεύσεις επιτεύχθηκε η εκλογή του Λεόντιου, ο θάνατός του 37 ημέρες αργότερα δημιούργησε εκ νέου ζήτημα διαδοχής. Η Αριστερά εισηγήθηκε  για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιωακείμ, ο οποίος δεν είχε αναχωρήσει ακόμα από την Κύπρο. Ο ίδιος φάνηκε να αποδέχεται μια τέτοια προοπτική. Το Πατριαρχείο, όμως, τον ανακάλεσε και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Δέρκων Ιωακείμ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ι. Ν. της Παναγίας στην Αθηαίνου.

***********************************************************************

Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας: Εορτασμοί προς τιμήν του Αποστόλου Βαρνάβα

(8-15 Ιουνίου 2022)

 

Ο Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εορτασμών προς τιμήν του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου.

Την Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, στις 6.45μμ, θα τελεστεί εσπερινός, με την ευκαιρία της φιλοξενίας στον Καθεδρικό της Κάρας του Αγ. Τριφυλλίου και Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Το πρόγραμμα ακολουθιών θα έχει ως εξής:

08.06 Τετάρτη απόγευμα 6.45μμ: Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγ. Νεοφύτου του Εγκλείστου και της κάρας του Αγίου Τριφυλλίου – Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

09.06 Πέμπτη πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

09.06 Πέμπτη απόγευμα 6.30μμ: Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής Αποστόλου Βαρνάβα χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

10.06 Παρασκευή πρωί: Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

10.06 Παρασκευή απόγευμα 6.30μμ:  Εσπερινός Ψυχοσαββάτου – 7.30μμ Παρακλητικός Κανόνας Αποστόλου Βαρνάβα.

11.06 Σάββατο πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ψυχοσαββάτου – Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγ. Νεοφύτου του Εγκλείστου.

11.06 Σάββατο απόγευμα 7.00μμ: Εσπερινός εορτής της Πεντηκοστής.

12.06 Κυριακή πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία εορτής της Πεντηκοστής και Εσπερινός εορτής του Αγίου Πνεύματος (του γονατιστού), προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

13.06 Δευτέρα πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία εορτής του Αγίου Πνεύματος στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιον του Πανεπιστημίου Κύπρου.

14.06 Τρίτη απόγευμα 7.00μμ: Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής Αγίου Τριφυλλίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

15.06 Τετάρτη πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία εορτής Αγίου Τριφυλλίου.

Παρεκκλήσιο Σχολής Τυφλών

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Πέμπτη, 9 Ιουνίου  το εσπέρας (19:00), θα προστεί του Μεγάλου Εσπερινού στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιον του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» (γωνία οδού 28ης Οκτωβρίου και Κορυτσάς στην Ακρόπολη, στο Δήμο Στροβόλου).

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας θα προστεί του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (επί της Λεωφόρου Αθαλάσσης στο Δήμο Στροβόλου).

Share this post