Στην Κύπρο αρχές του νέου χρόνου ο Πομπέο

Στην Κύπρο αρχές του νέου χρόνου ο Πομπέο

Επίσκεψη στην Κύπρο θα κάνει   στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.
Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τη χώρα του αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν τη δεξίωση που οργανώνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 8 Ιανουαρίου, προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Ν. Υόρκη, Απόστολος Ζουπανιώτης, η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης αναμένεται να γίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύριο.

Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα σημειώνουν ότι στην ατζέντα θα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις, υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το κυπριακό.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία η οποία είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο μήνα.


Ο Μάϊκ Πομπέο πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί εξάλλου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014.

Share this post