Στην Ελλάδα όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και όχι από τον Θεό ή από κάποια άλλη δύναμη.

Στην Ελλάδα όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και όχι από τον Θεό ή από κάποια άλλη δύναμη.

 Του Αντώνη Μανιτάκη*

“Η Ορθόδοξη θρησκευτική λατρεία μπορούσε και μπορεί, ως βασική συνιστώσα της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, να συνυπάρχει και να επιβεβαιώνεται ειρηνικά μέσα σε μια ανοιχτή και  πλουραλιστική κοινωνία με άλλες συλλογικές θρησκευτικές και μειονοτικές  ταυτότητες, σε συνθήκες ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού”, τονίζει σε άρθρο του ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠ Θεσσαλονίκης. 

Το άρθρο , με τίτλο: Η θρησκευτική ουδετερότητα του Συντάγματος και του κράτους σε μια πλουραλιστική (και πολυπολιτισμική) κοινωνία”,  δημοσιεύτηκε το 2020 στο έγκυρο νομικό περιοδικό “Το Σύνταγμα”.  Ο καθηγητής επισημαίνει ότι στην  Ελλάδα, από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος και διακηρύχθηκε η εθνική ανεξαρτησία από τα επαναστατικά συντάγματα, “το κράτος που σχεδιάστηκε και τελικά οικοδομήθηκε βασίστηκε στη λαϊκή κυριαρχία, στην αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από  τον λαό και από αυτόν αποκλειστικά αντλούν την ισχύ και τη νομιμοποίησή  τους, και όχι από τον Θεό ή από κάποια άλλη δύναμη”.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο,  το οποίο αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους-Πολιτείας , γιατί θεωρούμε ότι διατηρεί και σήμερα κάποια επικαιρότητα , λόγω των συζητήσεων στην Ελλάδα για το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαρίων.

Η χρησιμοποίηση της Εκκλησίας από την πολιτική εξουσία την πολιτεία για δικούς τους λόγους. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post