Στην χορεία των Αγίων ο Γέρων Αμφιλόχιος Μακρής

Στην χορεία των Αγίων ο Γέρων Αμφιλόχιος Μακρής

Ήταν πνευματικό παιδί του Αγίου Νεκταρίου

Το πνευματικό παιδί του Αγίου Νεκταρίου, ο Γέροντας της Πάτμου Αμφιλόχιος Μακρής (1889-1970), συγκαταλέγεται από σήμερα στην χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου, Βαρθολομαίου, αποφάσισε την αναγραφή του Γέροντος Αμφιλοχίου στο εορτολόγιο της Εκκλησίας. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «Συνῆλθε σήμερον, 29ην τ.μ. Αὐγούστου (2018), ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν πρώτην συνεδρίαν αὐτῆς τοῦ μηνός Αὐγούστου, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ἥν: Εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς συμπεριελήφθη εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὁ ἐν Πάτμῳ ἀσκήσας καί ἀναπτύξας μέγα πνευματικόν καί κοινωφελές ἔργον ἐν Δωδεκανήσῳ, Κρήτῃ καί ἀλλαχοῦ Ἀρχιμανδρίτης Ἀμφιλόχιος Μακρῆς, διατελέσας Ἡγούμενος τῆς ἱστορικῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου καί Πατριαρχικός Ἔξαρχος Πάτμου, ὅστις καί ἵδρυσε τήν ἐν τῇ Νήσῳ γυναικείαν Ἱεράν Μονήν Εὐαγγελισμοῦ Μητρός Ἠγαπημένου».

Ο νέος Άγιος στην συνείδηση του λαού ήταν άνδρας ενάρετος και όσιος. Άφησε ιδιαίτερα το στίγμα του στην Πάτμο με τη μεγάλη πνευματική, εθνική και οικολογική προσφορά του. Επίσης, υπήρξε ηγούμενος της Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου και ίδρυσε τη Γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου το 1937. Ήταν πνευματικός πατέρας πολλών μεγάλων μορφών της Εκκλησίας, Ελλήνων και ξένων και ο εμπνευστής του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική και αλλού.

                           Η Μονή του Ευαγγελισμού Πάτμου

Ο διαπρεπής θεολόγος και ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Διοκλείας, Κάλλιστος Γουέαρ, προσήλθε στην Ορθοδοξία εξαιτίας της γνωριμίας του με τον Γέροντα Αμφιλόχιο.
Στο βιβλίο του «Αρχή Ημέρας. Η ορθόδοξη προσέγγιση της Δημιουργίας» ο Επίσκοπος Κάλλιστος αναφέρεται σε ένα περιστατικό, που αποδεικνύει ότι η οικολογική κρίση «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς αγάπη»: «Θυμάμαι τώρα, πώς στη δεκαετία του 1960, όταν ήμουν διάκονος στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο, ο γέροντάς μας, ο πατήρ Αμφιλόχιος, συνήθιζε να μας λέει: Γνωρίζετε πως ο Θεός μας έδωσε μία ακόμη εντολή, που δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή; Είναι η εντολή να αγαπάτε τα δέντρα».

Ο Άγιος Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Αθανάσιος Μακρής) γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1889 στην Πάτμο.Η μοναχική του κουρά έγινε στις 27 Αυγούστου του 1906 στην Ιερά Μονή του Θεολόγου, όπου έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος.
Στις 23 Μαρτίου του 1913 σε ηλικία 24 ετών κείρεται στο Κάθισμα του Απολλώ Μεγαλόσχημος Μοναχός από τον ασκητή και πνευματικό Μακάριο Αντωνιάδη τον Σάμιο.
Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Κώου κυρό Αγαθάγγελο στις 27 Ιανουαρίου του 1919 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κω και Πρεσβύτερος την Κυριακή του Θωμά στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους από τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Κωνσταντίνο Βαντζαλίδη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ.
Εφημέριος της Ιεράς Μονής Πάτμου διακόνησε από το 1920-1926 και διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως κατά τα έτη 1926-1932.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1935 εκλέγεται Ηγούμενος στην Ιερά Μονή της Πάτμου και το 1937 ιδρύει την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού. Εκοιμήθη την Πέμπτη 16 Απριλίου του 1970 και ετάφη στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού.

                                                     Ο τάφος του Γέροντος Αμφιλοχίου στην Μονή Ευαγγελισμού

                                                    στην Πάτμο.

Δείτε και το ακόλουθο  ντοκιμαντέρ, παραγωγή  της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου

Share this post