Στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε

Στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη καθώς και το άτυπο δείπνο αήμερα το βράδυ, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.
Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και αύριοΤρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής: 

Δευτέρα 21 Αυγούστου
11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
20:15 ‘Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου
9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ /Ν. Αρμένης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

************************************************

ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί σήμερα  στο Μέγαρο Μαξίμου τους  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ πληροφορίες μιλούν και για άφιξη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ot.g

Το  δείπνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Σύνοδος των χωρών των Βαλκανίων, που έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς έρχεται μετά τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου, τη σύλληψη και την προφυλάκιση Κροατών οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Όπως μετέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες κροατικά Μέσα, ο κ. Πλένκοβιτς αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό το ζήτημα των Κροατών συλληφθέντων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Share this post