Στην άνω Ιερουσαλήμ θα ψέλνει ο ηδύς Άρχων  πρώην Λαμπαδάριος Βασίλειος  Εμμανουηλίδης

Στην άνω Ιερουσαλήμ θα ψέλνει ο ηδύς Άρχων  πρώην Λαμπαδάριος Βασίλειος  Εμμανουηλίδης

Ο εν Αθήναις  Σύνδεσμος Μουσικοφίλων Κων/πόλεως ανακοίνωσε ότι σήμερα, 28 Απριλίου 2023, εκοιμήθη, πλήρης ημερών  ο Άρχων  πρώην Λαμπαδάριος  της Μ.τ.Χ.Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ.  Τα σχετικά με την εξόδιο Ακολουθίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Βασίλειος Εμμανουηλίδης γεννήθηκε το 1932 στο Σκούταρι (Χρυσούπολις) της Κωνσταντινουπόλεως και από χρόνια ζούσε και έψαλε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του σχολικού έτους 1952-1953 και του Ωδείου Κωνσταντινουπόλεως του Τμήματος της Τουρκικής μουσικής, φοιτήσας συγχρόνως επί πολλά έτη και εις την Ευρωπαΐκήν μουσικήν.  Στην ιστοσελίδα του εν Αθήναις  Σύνδεσμου Μουσικοφίλων Κων/πόλεως αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Μαθήτευσε και διδάχτηκε τα μυστικά της ψαλτικής τέχνης “κατ’ οίκον” επί πολλά χρόνια κοντά στον Θρασύβουλο Στανίτσα. Δίδαξε ως εκπαιδευτικός, ως διευθυντής της κοινοτικής Σχολής Υψωμαθείων (1959-1983) και σε άλλα Ελληνικά σχολεία της Πόλης, ενώ από το 1983 ήταν καθηγητής μουσικής στα τέσσερα Ελληνικά Γυμνάσια-Λύκεια που λειτουργούν στην Πόλη. Την περίοδο 1982-84 δίδαξε την ψαλτική τέχνη στο Σύνδεσμο Μουσικοφίλων Κων/πόλεως, όπου οργάνωσε Βυζ. Χορό με τον οποίο έψαλλε πολλές Ι. Ακολουθίες σε διαφόρους Ι. Ναούς.

Φωτογραφία αριστερά: Κυριακή της Ορθοδοξίας 1994 εις τον Παν. Πατριαρχικόν Ναόν

Καλλίφωνος με ωραία μελωδική φωνή και γνήσιο εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος της Πατριαρχικής Σχολής ο Β. Εμμανουηλίδης διακρίνεται για την σεμνότητα και ευπρέπεια της ψαλμωδίας του και την υψηλή επίγνωση της ευθύνης της ιερής αποστολής του. Έψαλλε σε διάφορους ναούς της Πόλης, στον Προφήτη Ηλία στο Σκούταρι, στους Αγίους Θεοδώρουςστη Βλάγκα, στον Άγιο Ιωάννη των Χίων στο Γαλατά, στην Αγία Ευφημία Χαλκηδόνος(Καντίκιοϊ), στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας στο Πέρανως αριστερός χοράρχης, στην Αγία Τριάδα του Πέραν ως δεξιός χοράρχης και τέλος κλήθηκε τον Απρίλιο του1979 στον Πατριαρχικό Ναό “έξωθεν”, ως ο καταλληλότερος για την κενωθείσα θέση του Λαμπαδαρίου μετά την αποχώρησην του Ελευθέριου Γεωργιάδη το έτος 1978. Με εξαίρετο ήθος, αρετή και με σταθερή πεποίθηση για την συνέχιση της Πατριαρχικής μουσικής παραδόσεως, υπηρέτησε με ευλάβεια και αφοσίωση το Ιερόν Αναλόγιο της Μ.τ.Χ.Ε. επάξια και αποδοτικά.

Ο Βασίλειος Εμμανουηλίδης από παιδί αφοσιωμένος στο αναλόγιο, βαθύς γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής και πιστός τηρητής της πατριαρχικής παραδόσεως τιμά επάξια το στασίδι του Λαμπαδάριου του Πατριαρχικού Ναού με τη γλυκιά και εύστροφη φωνή του μιμούμενος εις πολλά σημεία το δάσκαλο του και είναι ο συνεχιστής του γνήσιου Πατριαρχικού ύφους. Έντεχνος και ηδύς, αποτυπώνει εξαίρετα στις ερμηνείες του την ενδοστρεφή κατάνυξη ενός συγχρόνου Ρωμιού ψαλτή της Πόλης.

Ως Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας λαμβάνει μέρος και ακούεται στο άλμπουμ των δίσκων:

«Τα Πάθη τα Σεπτά» (Δίσκος 2ος , αρ. 8 από ζωντανή ηχογράφηση στον Πατριαρχικό ναό της Μ Εβδομάδος του 1981, με το εξαίρετο «Γευσασθε και ίδετε» ήχος Α’ τετράφωνος Ιωάννου του Κλάδα),

«Ο Ακάθιστος Ύμνος και η Σταυροπροσκύνηση» και «Το Δωδεκαήμερον», που κυκλοφόρησαν κατά το έτος 1981 και εξής από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Λονδίνου στην Αθήνα με ζωντανή ηχογράφηση στον Πατριαρχικό Ναό.

Τον Μάρτιο του έτους 1999 προσεκλήθη από την εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Ινδιανουπόλεως Αμερικής, για να ψάλη στην λειτουργία κατά την επίσκεψη του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Σπυρίδωνοςκαι να παραβρεθή στην τιμητική υπέρ αυτού εκδήλωση.

Υπάρχουν και νεώτερες ηχογραφημένες εκτελέσεις του, που εκδόθηκαν από τον Μουσικολόγον και Καθηγητήν κ. Μανόλην Χ.Γιακουμήν, τα έτη 2001 και 2002 εις τας εκδόσεις «Μνημεία Eκκλησιαστικής Mουσικής”, Σώμα Πρώτο, Oκτάηχα Μέλη & Συστήματα, CD αρ. 10 και 11 αντίστοιχα).  Ιδιαίτερα πρέπει να εξαρθεί η ηχογραφημένη ερμηνεία του στα Κοινωνικά του Ιωάννου πρωτοψάλτου (“Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής”, Oκτάηχα, CD αρ. 17), η οποία αποτελεί, γενικότερα, ένα λαμπρό δείγμα (και υπόδειγμα) εκτέλεσης Κοινωνικών, του τόσο σπουδαίου και ειδικού αυτού λειτουργικού μουσικού είδους. Τέλος, και ορισμένα μέλη, Δογματικά θεοτόκια και Απολυτίκια, στη Σειρά “Σύμμεικτα”, CD 5ο »

Τον ετίμησαν με εκδηλώσεις αγάπης και με εκτελέσεις διαφόρων εκκλησιαστικών ύμνων (υπό την διευθυνσιν των χοραρχών των χορωδιών αυτών) ο Εν Αθήναις Σΰλλογος Μουσικοφιλων Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1987, ο Συλλογος Μουσικοφιλων Αγρινίου το έτος 1997, η εκκλησιστική επιτροπή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης Αιόλου εις τας Αθήνας τον Ιούνιον του 2002 και η Ιερά Μητρόπολις Πατρών από την Σχολήν της Ψαλτικής Τέχνης με θέμα  « Το Πατριαρχικόν Ψαλτικόν Ύφος »  εις τον Ι. Ν. της Παντανάσσης την 7ην Απριλίου 2003.

Επίσης , στις 2 Απριλίου 2006, τον τίμησαν με εκδηλώσεις αγάπης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής του Ηρακλείου της Κρήτης.

Στις 10 Απριλίου 2006,  ετιμήθη και πάλιν με εκδηλώσεις αγάπης, εις το Πνευματικόν – Πολιτιστικόν Κέντρον Δήμου Χολαργού – Αττικής, όπου και έψαλλεν εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγ. Τεσσαρακοστής και της Μεγ. Εβδομάδος.

Τέλος, ο εκλιπών άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο για την βυζαντική εκκλησιαστική μουσική.

* Ακούστε Ηχογραφήσεις του μακαριστού Βασίλειου Εμμανουηλίδη 

Από τις νεώτερες ηχογραφημένες εκτελέσεις του, που εκδόθηκαν από τον Μουσικολόγον και Καθηγητήν κ. Μανόλην Χ.Γιακουμήν, τα έτη 2001 και 2002  εκδόσεις “Μνημεία Eκκλησιαστικής Mουσικής”

Η ηχογράφηση καθώς και η φωτογραφία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Βασ. Εμμανουηλίδη (www.sholeionpsaltikis.gr )


Γεύσασθε και ίδετε 

Το κοινωνικό των Προηγιασμένων ψάλλει ο Βασίλειος Εμμανουηλίδης κατά τη διάρκεια ακολουθίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Ο μακαριστός  Βασίλειος Εμμανουηλίδης είχε μιλήσει για τη Βυζαντινή Μουσική, αλλά και για την πορεία της πολυετούς διακονίας του στα ιερά αναλόγια, προσκεκλημένος ραδιοφωνικής εκπομπής. Παρουσίαση: Ιωάννης Δαμαρλάκης. (5 Οκτωβρίου 2004)

Share this post