Στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου με αποδέκτη τις ΗΠΑ πριν την επίσκεψη Τίλερσον

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ , Του ΜΗΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Στην Άγκυρα θα βρίσκεται σήμερα (15,2,2018) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής Κυβέρνησης για τις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ενόψει της επίσκεψης Τίλερσον στην Τουρκία, η γραμμή που θα ακολουθήσει η Άγκυρα κατά τις συνομιλίες με τον αμερικανό ΥΠΕΞ εκφράστηκε και δια στόματος του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το ‘τελεσίγραφο’ που θα δώσει η Τουρκία στον Τίλερσον για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, πάντως, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία θα «καθαρίσει το Αφρίν από τους τρομοκράτες. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε», είπε, «σε βρώμικα παζάρια. Οι ΗΠΑ πρέπει επιτέλους να ‘μαζέψουν τα μυαλά στο κεφάλι τους’ και να λάβουν μια απόφαση. Και λαμβάνοντας αυτή την απόφαση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το να παίρνεις δίπλα σου μια τρομοκρατική οργάνωση και μετά να λες ότι πολεμάς την τρομοκρατία [είναι πράξη που] δεν συνάδει με ένα σοβαρό κράτος».
Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και πλέον, ή θα φτιάξουν ή θα καταστραφούν ολοσχερώς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Εμείς καθαρίζουμε [την περιοχή] και από το έδαφος και από τον αέρα. Αν οι ΗΠΑ δεν πράξουν αυτό που πρέπει, τότε για εμάς θα ισχύσει το ίδιο και για την Μουνμπίζ και για τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Θα καθαρίσουμε το συριακό έδαφος από αυτούς τους τρομοκράτες. Θα παραδώσουμε την Αφρίν στον συριακό λαό».
Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη Μουνμπίζ υπηρετούν αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι πολλές φορές προβάλλοντας σε οχήματά τους την αμερικανική σημαία μπαίνουν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ανταρτών ώστε να μην υπάρξουν συμπλοκές μεταξύ τους. Ωστόσο, με τις εξελίξεις που παρατηρούνται υπάρχει περίπτωση οι αμερικανικές δυνάμεις να βρεθούν αντιμέτωπες με τακτικό στρατό, αυτόν της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή, οι ίδιοι δεν έχουν λάβει εντολή να αλλάξουν την φύση της παρουσίας τους στη Συρία. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία, στρατηγός Τζέιμι Τζέιραρντ, είπε ότι «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι γνωρίζουν το πόσο περήφανοι νιώθουμε για την παρουσία μας εδώ». Ο κ. Τζέιραρντ αναφερόταν στην τακτική των Αμερικανών να υψώνουν δυσανάλογα μεγάλες σημαίες στα οχήματα του συνασπισμού (φωτ.) ώστε να τα προστατέψουν από αντίπαλα πυρά. «Αν μας χτυπήσετε θα απαντήσουμε με σθένος. Θα αμυνθούμε», είπε ο στρατηγός Πολ Φανκ ο οποίος συνόδευε τον Διοικητή Τζέιραρντ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.
Ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου υπήρξε σαφής ως προς τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Εκείνο που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι απλό και σαφές και τους το έχουμε πει αμέτρητες φορές. Δεν θέλουμε πια λόγια και δεσμεύσεις, θέλουμε συγκεκριμένα βήματα. Για να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα με τις ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψει η χαμένη εμπιστοσύνη. Και ο λόγος που χάθηκε οφείλεται στις ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει λάθη με τους συμμάχους και τους φίλους της, αλλά ούτε και [διαπράττει λάθη] εναντίον καμίας άλλης χώρας. Ούτε το έκανε στο παρελθόν ούτε και θα το κάνει ποτέ. Από τις ΗΠΑ όμως είδαμε σοβαρά λάθη τόσο στο YPG όσο στο θέμα του FETÖ (ενν. την έκδοση του Γκιουλέν) αλλά και σε άλλα θέματα. Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τον λόγο τους για την βίζα. Πόσο μπορεί κανείς να βασιστεί σε μια χώρα που δεν τηρεί τον λόγο της; Η εμπιστοσύνη πρέπει τώρα να ξανακερδηθεί.
»Δε θέλουμε πια λόγια και δεσμεύσεις και θα το πούμε αυτό στον Τίλερσον. Και αυτό διότι οι σχέσεις μας βρίσκονται τώρα σε πολύ λεπτό σημείο. Ή θα διορθώσουμε τις σχέσεις μας ή θα χαλάσουν εντελώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε [με τον Τίλερσον] ανοιχτά και με ειλικρίνεια».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον δεν θα συναντηθεί με μέλη των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του την Πέμπτη στην Άγκυρα.
Οι συνομιλίες του με τον Ταγίπ Ερντογάν θα εστιαστούν στον πόλεμο στη Συρία, διευκρίνισαν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η επίσκεψη γίνεται σε μια πολιτικά ευαίσθητη εποχή στην Τουρκία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες του Ερντογάν.
Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εμπλέκονται στο συντονισμό της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Αναφερόμενο στις πολιτικές ευαισθησίες πριν από το δημοψήφισμα στέλεχος του υπουργείου δήλωσε: «είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ’ όψιν του όσο βρίσκεται εκεί.»
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από τον Ερντογάν και άλλους να εγείρουν το θέμα της έκδοσης του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.
Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα εστιαστούν στη συμμαχική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακατάληψης της de facto πρωτεύουσας του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», της Ράκα στη Συρία και στην προσπάθεια σταθεροποίησης των περιοχών, από τις οποίες έχουν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

Share this post