Στη Βιέννη «χτυπά η καρδιά» των Νεοελληνικών Σπουδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Βιέννη «χτυπά η καρδιά» των Νεοελληνικών Σπουδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Tο Πανεπιστήμιο της Βιέννης διοργανώνει από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή συνάντηση Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη στους χώρους του Campus AAKH του Πανεπιστημίου.

Το 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (EENS) και την Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ÖGNS).
Την σημασία του συνεδρίου καταδεικνύει η συμμετοχή 280 ομιλητών και ομιλητριών από 25 χώρες. Οι ανακοινώσεις εγκρίθηκαν μετά από διπλή ανώνυμη αξιολόγηση του συνόλου των περιλήψεων που είχαν υποβληθεί (double blind peer review). Γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική. Το συνέδριο υποστηρίζουν με ποικίλους τρόπους και με οικονομική χορηγία η Σχολή Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η Πόλη της Βιέννης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, καθώς και το Κληροδότημα Τσίτερ–Κοντοπούλου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ÖGNS).
Πρόγραμμα Συνεδρίου (univie.ac.at)

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου για περισσότερες πληροφορίες:
7th-european-congress-of-modern-greek-studies.univie.ac.at

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης ιδρύθηκε το 1962 από τον περίφημο Βυζαντινολόγο Herbert Hunger (1914-2000), ενώ πρώτος τακτικός καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών από το 1983 υπήρξε ο εξαίρετος ιστορικός της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Gunnar Hering (1934-1994), του οποίου πολλά έργα έχουν μεταφραστεί από τα Γερμανικά στα Ελληνικά, με πιο γνωστή τη δίτομη Ιστορία των Πολιτικών Κομμάτων στην Ελλάδα, 1821-1936, που εκδόθηκε από το ΜΙΕΤ το 2004.

To τμήμα παρέχει σπουδές και τίτλους προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ενώ είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Αυστρία και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη που ασχολείται με τη συστηματική έρευνα και διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας, γλώσσας, τέχνης και πολιτισμού (https://www.byzneo.univie.ac.at). Την έρευνα στηρίζει και η ειδική βιβλιοθήκη Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου με περίπου 50.000 τόμους και πολλούς διεθνείς επισκέπτες και χρήστες (https://bibliothek.univie.ac.at/fb-byzantinistik/).

Πηγή:  https://www.byzneo.univie.ac.at/aktuelles

Share this post