Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο αποκαλούμενος “«Αρχιερέας του Καπνού»

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο αποκαλούμενος “«Αρχιερέας του Καπνού»

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων, που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος φέρεται να διαθέτει  τεράστια προσωπική του περιουσία. Σύμφωνα με τη γαλλική Liberation ο Κύριλλος φέρεται να επενδύει στη ρωσική καπνοβιομηχανία και για τον λόγο αυτό  κάποιοι να τον αποκαλούν «Αρχιερέα του Καπνού».

Ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Ρώσων ορθοδόξων κρύβει επιμελώς κάτω από τα χρυσοποίκιλτα άμφιά του αμύθητα ποσά όχι μόνο για αρχιερέα, αλλά ακόμα και για ένα επιτυχημένο επιχειρηματία.

Το 2006 το περιοδικό Forbes υπολόγιζε την περιουσία του σε 4 δισ. δολάρια, ενώ η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέβαζε αυτό το ποσό στα 8 δισεκατομμύρια.

Η περιουσία δισεκατομμυρίων του κατά κόσμον Βλαντίμιρ Μιχαήλοβιτς Γκουντζάεφ άρχισε να συσσωρεύεται από την δεκαετία του ’90. Επενδύοντας στην καπνοβιομηχανία, με την ευλογία των ρωσικών αρχών, μεταπωλούσε τσιγάρα. Από αυτό πήρε και το παρατσούκλι ο “μητροπολίτης του καπνού”. Πολυτελή γιοτ, τριώροφη εξοχική κατοικία σε κτήμα έξω από τη Μόσχα, κατοικία στο νησί Βαλάαμ της Καρελίας, ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, σαλέ στις ελβετικές Άλπεις,  αλλά και ένα ρετιρέ στο κέντρο της Μόσχας ανήκουν στον προκαθήμενο της Εκκλησίας Ρωσίας. 

Ο Κύριλλος,σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού και διεθνούς τύπου , είναι μέσα στον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου και χαρακτηρίζεται ως το  “θαύμα του θεού”. Πολλοί  λένε πως απροκάλυπτα ο Πατριάρχης Μόσχας έθεσε την Εκκλησία στην υπηρεσία του Πούτιν μετατρέποντας την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε πολιτικο-θρησκευτική μηχανή εξυπηρετώντας το Κρεμλίνο.

 

Επίσης , είναι λάτρης των ακριβών ρολογιών και  εντοπίστηκε το 2012 να φοράει ένα ρολόι Μπρεγκέτ αξίας 30.000 δολαρίων, την κατοχή του οποίου δικαιολόγησε λέγοντας πως είναι δώρο που ποτέ δεν φορούσε.

Ωστόσο, όταν τον φωτογράφισαν να το φορά  είπε πως πρόκειται για φωτομοντάζ. Σε άλλη περίπτωση  η ρωσική προπαγάνδα επιχείρησε να εξαφανίσει ένα επίσης ακριβό ρολόι από το χέρι του, ξεχνώντας όμως  να σβήσει και την αντανάκλαση στο τραπέζι.

Μέλος της τριάδας που κυβερνά τη Ρωσία, μαζί με τον Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας, Σοϊγκού οδηγούν τη χώρα τους με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, σε δυσάρεστους προορισμούς.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος στρατολογήθηκε από την KGB με το κωδικό όνομα Μιχαίλοφ. Στα 42 του χρόνια είχε αναλάβει και επικεφαλής  του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, θέση που του έδινε την ευκαιρία να λειτουργήσει πέραν των θρησκευτικών του καθηκόντων.

«Τους ανωτέρους του στην KGB δηλαδή – όχι στην Ορθόδοξη Εκκλησία».  Ως νεαρός ιερέας και επίσκοπος, ο Κύριλλος πέρασε χρόνια διεισδύοντας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία παρατίθενται σε ένα έγγραφο με τίτλο «The Mikhailov Files: Ο Πατριάρχης Κύριλλος και η KGB», που δημοσιεύθηκε από τον ιστορικό και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Felix Corley, το 2018. Οι πηγές του είναι έγγραφα από τα αρχεία της KGB στη Μόσχα, τα οποία, όπως γράφει, «είδαν αρκετοί ερευνητές, μετά το σύντομο άνοιγμα των αρχείων στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Αυγούστου 1991, αλλά η πρόσβαση έκλεισε και πάλι μετά τη διαμαρτυρία της ρωσικής ορθόδοξης ηγεσίας για την έκταση των αποκαλύψεων».

Ο πανικός ήταν κατανοητός. Ο τότε Πατριάρχης Αλέξιος ήταν και ο ίδιος πράκτορας της KGB. Κανένας θρησκευτικός ηγέτης δεν επιτρεπόταν να βγει από τη χώρα, εκτός αν ήταν διπλός κατάσκοπος, και αυτό περιελάμβανε καθολικούς, μουσουλμάνους και βουδιστές από την ΕΣΣΔ. Οπότε είναι αυτονόητο ότι ο πατέρας Κύριλλος θα ήταν ένας από αυτούς. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, η σκοτεινή φύση των καθηκόντων που του ανατέθηκαν.

Ο Κύριλλος με τον Ρώσο ΥΠΑΜ , Σεργκέι Σοιγκού

Το Νοέμβριο του 1978, η KGB συνέταξε ένα «Μελλοντικό Σχέδιο» συνεργασίας με την αντίστοιχη τσεχική για την «εμβάθυνση της διαφωνίας στους κορυφαίους αντιδραστικούς εκκλησιαστικούς κύκλους», την παρενόχληση των προτεσταντικών «αιρέσεων», τη σύσφιξη της επιρροής της στο ΠΣΕ και την ενίσχυση της θέσης ενός ανώνυμου πράκτορα στο Βατικανό.

Η KGB αναφέρει ότι θέλει αυτός ο πράκτορας, με την κωδική ονομασία «Καθηγητής», να «ενισχύσει τους δεσμούς με την επαρχία του Lviv», όπου κατοικούν οι περισσότεροι από τους καθολικούς της Ουκρανίας με το ελληνικό τυπικό. Τέσσερις πράκτορες της KGB αναλαμβάνουν αυτό το έργο, ο πρώτος εκ των οποίων είναι ο Mikhailov – δηλαδή ο Κύριλλος, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στο ΠΣΕ στη Γενεύη.

Ο Corley προσθέτει: «Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πως η KGB γνώριζε ότι ο Κύριλλος αλληλογραφούσε με τον καθολικό καθηγητή Eduard Huber, πρύτανη του Ποντιφικού Ανατολικού Ινστιτούτου, με έδρα τη Ρώμη, έστω και αν η KGB έκανε πίσω από την προσπάθεια να στρατολογήσει τον Huber ως πράκτορα».

Ο ξεχασμένος πλέον Huber ήταν ένας ιησουίτης ιερέας με σοβιετική εκπαίδευση – το Ινστιτούτο του ασχολούταν με τις ανατολικές καθολικές εκκλησίες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η ουκρανική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανη, οι Ουκρανοί Καθολικοί του Ελληνικού Τυπικού, μισητοί από τη Μόσχα, αποτελούσαν εμπόδιο στην Ostpolitik του Βατικανού. Δεν είναι περίεργο που η KGB ήθελε να μιλήσει με τον Μιχαήλοφ.

Η Ostpolitik (η εξομάλυνση των σχέσεων του Βατικανού με τις χώρες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, μια προσέγγιση που απέρριψε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’) αναβίωσε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Το ίδιο και η θεολογία της απελευθέρωσης, ένα άσχημο υβρίδιο καθολικισμού και μαρξισμού, που αναπτύχθηκε στη Λατινική Αμερική – πολύ έξω από τη σφαίρα επιρροής του Κύριλλου, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Δεν είναι έτσι, σύμφωνα με τον Ion Mihai Pacepa, τον ρουμάνο στρατηγό και έμπιστο του προέδρου Τσαουσέσκου, ο οποίος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αποστάτης από το σοβιετικό μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Pacepa, «το κύριο καθήκον του Kirill (Κύριλλου)/Mikhailov ήταν να εμπλέξει το ΠΣΕ στη διάδοση της νέας θεολογίας της απελευθέρωσης σε όλη τη Λατινική Αμερική». Ο Pacepa επανέλαβε επίσης έναν ισχυρισμό του «Moscow News», ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος «άξιζε» 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006, εν μέρει χάρη στην κατάχρηση του παράξενου προνομίου της Εκκλησίας του, να εισάγει αφορολόγητα τσιγάρα στη Ρωσία.

Η σύνδεση των σημείων μεταξύ αυτών των ισχυρισμών δεν είναι εύκολη, αλλά δεν απαιτεί από εμάς να πιστέψουμε ότι ο Κύριλλος, όπως και ο φίλος του Πούτιν, ήταν ποτέ ευσεβής κομμουνιστής. Ήταν πάντα εθνικιστής, που πιστεύει ότι ο ρωσικός ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ανώτερος από κάθε άλλη ποικιλία – μπορούσε να δει την ηθικοπλαστική επίδραση της απελευθερωτικής θεολογίας στην Καθολική Εκκλησία και ήταν ευτυχής να βοηθήσει τα πράγματα.

Πολύ πιο σημαντικό, πιστεύει ότι η Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι προσηλυτίστηκαν για πρώτη φορά στον χριστιανισμό, δεν πρέπει ποτέ να ξεφύγει από τα χέρια του Πατριαρχείου ή του Κρεμλίνου.

ΦΩΤΟ: mospat.ru

Share this post