Στέφεν Ζάιμπερτ: Κατά των κυρώσεων στην Τουρκία η Γερμανία

Στέφεν Ζάιμπερτ: Κατά των κυρώσεων στην Τουρκία η Γερμανία

*DIE WELT : Δεν είναι τυχαία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

*H άρνηση της Κύπρου να μετάσχει στην ομοφωνία για την Λευκορωσία , δέγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά κράτη μέλη, λέει κοινοτικός αξιωματούχος. 

 

Ο χρόνος μέχρι την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο,αλλά  αναβλήθηκε, λόγω , όπως ανακοινώθηκε,  του κορονοϊου για την πρώτη Οκτωβρίου , θα χρησιμοποιηθεί για πίεση προς την Λευκωσία , εκτιμούν διπωματικοί αναλυτές. Την εκτίμηση αυτή την στηρίζουν α) στις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, και β) στα όσα ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε από τους δημοσιογάφους  να μην κατανομαστεί.   

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε την στο μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως εκτιμά «πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Γερμανία πάντα τόνιζε, σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ,  πως «αποκλιμάκωση και διάλογος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ο τρόπος για διαρκείς λύσεις».

Από αυτή την άποψη, η συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών είναι , όπως είπε, ένα σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις, ανάμεσα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, πρόκειται και για καλά νέα για τη σταθερότητα της περιοχής όπως και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πολύ σημαντικό οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πολύ σύντομα διότι θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην  Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει άμεσα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση της Λευκωσίας να συμφωνήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν παράλληλα η ΕΕ δεν αποφασίσει και κυρώσεις κατά της Άγκυρας εξαιτίας των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Παραπέμποντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία… Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: Ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, αναμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε ο Ζάιμπερτ, “θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας”.

Η γερμανιοκή εφημερίδα DIE WELT στην ηλεκτρονική της έκδοση, σημειώνει πως «η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκε ξαφνικά λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Δήθεν. Ο αληθινός λόγος πιθανότατα είναι ότι η σύνοδος κορυφής θα αποτύγχανε παταγωδώς. Γιατί προς το παρόν φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ζουν σε διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες».Όπως αναφέρεται, «η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη, ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ ακυρώθηκε». Επειδή, δήθεν ένας από τους συμμετέχοντες μολύνθηκε με τον κορωνοϊό», προστίθεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει εύλογα η υποψία ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, “επειδή τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία της συνόδου κορυφής. Όλα εξαρτώνται από την Κύπρο. Η κυβέρνηση του νησιού δεν θέλει να συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας”. Όχι, συνεχίζει, γιατί θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος εκεί, “αλλά γιατί για την κοινή γνώμη στο νησί η Λευκορωσία δεν παίζει κανένα ρόλο. Εκεί συζητείται η διένεξη με την Τουρκία για το φυσικό αέριο – μόνο αυτή προσθέτει πόντους πολιτικά. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά του Μινσκ μέχρι να επιβληθούν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Λευκορωσία, Τουρκία, υπόθεση Ναβάλνι, το ανεπίλυτο μεταναστευτικό πρόβλημα – εδώ και εβδομάδες “η ΕΕ μάταια αναζητεί απάντηση σε ένα σπάνια μεγάλο αριθμό διενέξεων. Αλλά κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα. Πόσο πολύ διαφέρει ο τρόπος θεώρησης του κόσμου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου το καταλαβαίνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Επιτυχής ήταν η τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Ερντογάν – Μέρκελ και οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν ώστε να υπάρξει ένα παράθυρο για τη διπλωματία, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Καγκελαρίου της Γερμανίας και του Τούρκου Προέδρου. 
Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συλλογικές προσπάθειες του προέδρου Μισέλ και άλλων αξιωματούχων από πλευράς ΕΕ, σε συντονισμό, απέδωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι “η κατάσταση παραμένει εύθραυστη”. Τόνισε δε ότι οι κινήσεις Μισέλ -Μέρκελ είναι σε  συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν. 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια δυναμική προσέγγιση στα θέματα ΕΕ – Τουρκίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, με τέσσερα επίπεδα: 

– τις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, που θα αντιμετωπιστούν με διμερείς συζητήσεις 
– το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αφορά την επανένωση και προσεγγίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, 
– το πρόβλημα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και 
– τέταρτον το επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο – η οποία έχει τύχει θετικής αποδοχής, αλλά  υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για διευθέτηση του Κυπριακού. Έτερος αξιωματούχος εξήγησε ότι στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο το ζήτημα του καθορισμού θα είναι βασικό, όχι όμως και το μόνο. Σημείωσε ότι οι ίδιοι μίλησαν με τον ΟΗΕ για το θέμα και επεξεργάζονται τα διάφορα στοιχεία. Αντικείμενο της προετοιμασίας είναι ο χρόνος, οι συμμετέχοντες και άλλα ζητήματα προετοιμασίας. Όπως είπε, το γεγονός ότι έχουμε συζητήσεις “είναι από μόνο του μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Σε σχέση με το ζήτημα της έγκρισης κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και την άρνηση της Κύπρου να μετάσχει στην ομοφωνία, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά κράτη μέλη. 

Σε σχέση με τις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, “ο τρόπος που το βλέπουμε είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω από το τραπέζι και να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους. Τότε δημιουργείται μια θετική δυναμική. Μέχρι πρότινος οι δύο πλευρές μιλούσαν με δελτία Τύπου και κινήσεις πλοίων”, ανέφερε.

“Πολλά διμερή ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο με διμερείς επαφές”, εξήγησε.  

“Ο Πρόεδρος Μισιέλ έκανε πολύ μεγάλη προετοιμασία για την αποκλιμάκωση και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και με συνεργασία”, ανέφερε. 

Σε σχέση με την ατμόσφαιρα της τηλεδιάσκεψης, ο κοινοτικός αξιωματούχος την χαρακτήρισε ως ‘φιλική’. Είπε ακόμα ότι Μισιέλ και Μέρκελ ήταν “σκληροί” με τον Ερντογάν στις προηγούμενες συνομιλίες τους, αλλά εφόσον ο Ερντογάν έριξε τους τόνους, έτσι και Μισιέλ – Μέρκελ τον προσέγγισαν με χαμηλότερους τόνους. Διέψευσε δε ότι υπήρχε “παζάρι” μεταξύ των τριών. 

Σε σχέση με τις φήμες ότι η Σύνοδος αναβλήθηκε για λόγους που σχετίζονται με την Τουρκία, ο αξιωματούχος τις διέψευσε και τόνισε ότι δεν υπάρχει συνωμοσία και πως “ποτέ δεν αναβλήθηκε σύνοδος γιατί κάποιος έκανε μια τηλεδιάσκεψη”. 

Share this post