Στεφάνου: Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

Στεφάνου: Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες που ολοκληρώνεται σήμερα, μίλησε στο Euronews και τη δημοσιογράφο Μαρία Ψαρά. Στο πλαίσιο τη συνέντευξης του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε  στα ευρωπαϊκά θέματα, στο Κυπριακό, στα ενεργειακά κα στις επικείμενες τουρκικές εκλογές .

Σχολιάζοντας τις τουρκικές εκλογές, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους και πως θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία. “Βρίσκεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα της Τουρκίας διαπλέκονται με έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της κακής κατάστασης που επικρατεί”.

Για το Κυπριακό είπε ότι  θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες να διαρρήξουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που έχουμε στο Κυπριακό, με στόχο να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με την ευχή ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό.

“Μόνο με τη λύση, η οποία θα επανενώνει το νησί στο πλαίσιο μίας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούμε να τερματίσουμε οριστικά τέτοιου είδους επικίνδυνα προβλήματα”.

Για την πρόταση Χριστοδουλίδη για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Σ. Στεφάνου απάντησε πως πρόκειται για προσέγγιση περισσότερο παρά για πρόταση. “Έχει δύο βασικά σκέλη: το πρώτο έχει να κάνει για μία προσπάθεια για ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ. Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, ασφαλώς θα πρέπει να προσπαθεί να το επιδιώκει και θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αυτοί σε διάφορα επίπεδα. Η ΕΕ έχει αποφάσεις μέσω του Συμβουλίου της, για το πώς παρεμβαίνει στο Κυπριακό, σύμφωνα τουλάχιστον με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου. Η παρέμβαση αυτή, οριοθετείται σε πολιτική και τεχνοκρατική βοήθεια, μετά από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να δει πως βοηθά τον ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε επαφή μεταξύ των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, δεν μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα έλεγα ότι δεν θα ήταν και σωστό να το πράξει αντικαθιστώντας τον ΟΗΕ. Ο βασικός στόχος είναι να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να διαρρήξουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Εδώ θα πρέπει να  βάλουμε μία θετική ατζέντα. Ο ΠτΔ, μιλάει για θετική ατζέντα και θα πρέπει να προσδώσουμε περιεχόμενο σε αυτήν. Στη δική μας την αντίληψη, δεν είναι μόνο τα ευρωτουρκικά, όπου και υπάρχει πραγματικά μία καθήλωση του διαλόγου, έχοντας παράλληλα διαφορετικές τοποθετήσεις κρατών μελών, σε σχέση από μία σειρά από ζητήματα. Εμείς θεωρούμε ότι, σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να εντάξουμε και τα ενεργειακά. Η Τουρκία, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα μεγάλο μέρος αυτών των εξελίξεων έχει να κάνει με τα ενεργειακά. Η Κύπρος λοιπόν, μπορεί να βγει μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τα ενεργειακά τόσο για τις εξελίξεις για την περιοχή όσο και για το κυπριακό φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην Τουρκία για να την επαναφέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα γίνει αυτό εφικτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Χρειάζεται, όμως, να προσπαθήσουμε”, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

 

Share this post