Στας αιωνίους μονάς ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης

Στας αιωνίους μονάς ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα (4.2.2023) το μεσημέρι στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρού Ιωάννη, διακεκριμένου ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και μεγάλου θεολόγου της εποχής , με διεθνή αναγνώριση και απήχηση.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ανέων κ. Μακάριος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Γουινέας κ. Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος (Πατριαρχείο Σερβίας), Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος(Οικουμενικό Πατριαρχείο) και από την Εκκλησία Ελλάδος οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος,   Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός,  και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου .

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος το πρωί τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, εκπρόσωποι πολιτικών αρχών και ακαδημαϊκών φορέων και πλήθος πιστών.

 

Eπικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος είχε από πολλών ετών στενό πνευματικό δεσμό με τον αείμνηστο Γέροντα.

Εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε ο Ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας. Ο Γέρων Περγάμου υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993 και διετέλεσε Πρόεδρός της το 2002. Η Ακαδημία Αθηνών ανήρτησε μεσίστιο τη σημαία του Μεγάρου της για τρεις ημέρες από την αναγγελία της κοίμησής του.  Επίσης , Επικηδείους εκφώνησαν :

Ο αν. καθηγητής Σταύρος Γιαγκάζογλου, εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου είχε διατελέσει καθηγητής ο μακαριστός Περγάμου, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης. Υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία του Βόλου είχε τιμήσει τον μακαριστό Περγάμου ήδη από το 2011.

Επικήδειο εκφώνησε και ο Δήμαρχος Βελβεντού Κοζάνης Εμμανουήλ Στεργίου, καθώς ο αείμνηστος ιεράρχης καταγόταν από το Καταφύγιο Βελβεντού Κοζάνης.

Η ενταφιασμός  του Γέροντος Περγάμου Ιωάννου έγινε στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

 

 

Share this post