Σταματήστε αμέσως αυτή την παρωδία

Σταματήστε αμέσως αυτή την παρωδία

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,

διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας

“Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”*

 

Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, που έφερε στο φως τις επαφές της με τις ρωσικές εισαγγελικές Αρχές. Ο Φιλελεύθερος δεν δημοσίευσε το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, αλλά οι αρθρογράφοι μας σε σχόλια τους έκαναν αναφορές σε όσα αποκαλύφθηκαν εκείνες τις μέρες. Τώρα, οι αστυνομικοί καλούν τον ένα μετά τον άλλο τους αρθρογράφους και τους ανακρίνουν ως ύποπτους για παραβίαση της νομοθεσίας επειδή στα άρθρα τους ανέφεραν μια – δυο λέξεις ή φράσεις που είχαν ήδη αποκαλυφθεί, όπως το «Dear Vladimir» ή το «Really missed you». Το θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό. Πρόκειται για καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας και των δικαστικών διαταγμάτων, που δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά στην κατατρομοκράτηση δημοσιογράφων. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Υπάρχουν, όμως και χειρότερα: Οι αστυνομικοί απαίτησαν να αφαιρέσουμε από την ιστοσελίδα μας, philenews, τα «ύποπτα» άρθρα. Τα οποία ούτε αποκάλυψαν το περιεχόμενο των email, ούτε υπέκλεψαν «ιδιωτική επικοινωνία», όπως λέει η νομοθεσία. Απαιτούν να εξαφανίσουμε τα άρθρα, την ώρα που κείμενα με πολύ περισσότερες επίμαχες λεπτομέρειες, δημοσιεύτηκαν ήδη σε χιλιάδες ιστοσελίδες και κυκλοφορούν ελεύθερα στον ανεξέλεγκτο χώρο του διαδικτύου, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε οι Αρχές. Βρήκαμε εμείς τον μπελά μας και δεν τους ενδιαφέρει το ότι επί της ουσίας σεβαστήκαμε τη νομοθεσία. Σπαταλούν το χρόνο μας και το χρόνο των αστυνομικών επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη της αστυνομοκρατικής στενοκεφαλιάς τους άνευ λόγου και αιτίας. Οφείλουν να παρέμβουν αμέσως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο αρχηγός Αστυνομίας και να βάλουν τέλος σε αυτή την παρωδία. Ας μην γελοιοποιούν τόσο βάναυσα την ευνομία και τη δημοκρατία.

*Δημοσιεύτηκε στον “Φιλελεύθερο” , στις 15.2.2018

Προσυπογράφω το άρθρο του και προσθέτω :

Με όλο τον σεβασμό προς τον θεσμό και την εκτίμηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα , Κώστα Κληρίδη, έχω την άποψη ότι ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΕΘΝΩΣ με τις οδηγίες του προς την Αστυνομία να ανακρίνει δημοσιογράφους για την υπόθεση των email της τελούσης σε διαθεσιμότητα εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου.
Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει ΑΜΕΣΩΣ να ανακαλέσει τις οδηγίες , με τις οποίες ουσιαστικά σημαίνουν ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Ίσως να είναι βαρύ, αλλά τέτοιες νοοτροπίες βλέπουμε σε αυταρχικά καθεστώτα και κυρίως από τον Ταγίπ Ερντογάν, με του οποίου τις ενέργειες κατά του Τύπου πιστεύω ότι δεν συμφωνεί ο Γενικός Εισαγγελέας.
*Στην περίπτωση του αιγυπτιακού αγγείου ο κ. Κληρίδης με κάλεσε , αντί απάντησης σε ερωτήσεις μου, να καταθέσω στην Αστυνομία. Παρόμοια έκκληση είχε γίνει και προς το κοινό, ενώ ουδέν έπραξαν οι αρμόδιοι για την επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία , με στοιχεία, ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ατόμου, που κατείχε το αγγείο

 

 

 

 

Share this post