Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας

Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας

Το ιστολόγιό  ellinomouseionagrafon.blogspot.com, είχε την εξαιρετική τιμή να προσκληθεί αλλά και να παραστεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, της συλλογής διηγημάτων, Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας, του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου*· ενός ακαμάτου διακόνου των γραμμάτων και της παιδείας, κοντά στο πνεύμα των δικών μας διδασκάλων του Γένους, Ευγενίου Γιαννούλη του Αιτωλού και Αναστασίου του Γορδίου, οι οποίοι “δημιούργησαν” και υπηρέτησαν αυτήν την εστία γραμμάτων της περιόδου της Τουρκοκρατίας, που αργότερα ονομάστηκε και «Ελληνομουσείον Αγράφων».  

*Διαβάστε στον σύνδεσμο

http://ellinomouseionagrafon.blogspot.com/2022/08/blog-post_16.html?m=1

*Ο Ν. (Νίκος) Δ. Τριανταφυλλόπουλος είναι Έλληνας φιλόλογος, λογοτέχνης, κριτικός εκδότης, φιλολογικός επιμελητής, ανθολόγος, μεταφραστής. Γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως καθηγητής φιλόλογος. Μεγάλωσε και ζει στη Χαλκίδα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε από το 1959 ως το 1990 στη Μέση Εκπαίδευση (τα τρία πρώτα χρόνια στη Κύπρο) .Το κύριο πεδίο μελέτης του είναι το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στον οποίο έχει αφιερώσει πλήθος μελετών και ερμηνευτικών δοκιμίων. Είναι ο φιλολογικός εκδότης της πεντάτομης κριτικής έκδοσης των Απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Δόμος 1981-88), της Αλληλογραφίας του (Δόμος, 1991) και της αναθεωρημένης σε χρηστική μορφή έκδοσης “Άπαντα Παπαδιαμάντη Το Βήμα-Βιβλιοθήκη» (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2011).Ο «πατριάρχης των παπαδιαμαντικών σπουδών», σύμφωνα με το ψήφισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί, (συνεπικουρούμενος από την κόρη του Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου) στον εντοπισμό και στην έκδοση των παπαδιαμαντικών μεταφράσεων (ενδεικτικά αναφέρονται:Ε. Γ. Ουέλλς, Ο αόρατος, Κίχλη, 2011, Χωλλ Κέιν, Ο Μαξιώτης, Ίνδικτος, 2003, Αντώνιος Παύλοβιτς Τσέχωφ, Τέσσαρα Διηγήματα, Δόμος 2002, Αλφρέδου Κλάρκ, Η εύρεσις της γυναικός του Λώτ, Αρμός, 1996, Τζέρομ Κ. Τζέρομ, Η νέα ουτοπία, Αρμός, 1996).

Σημαντικότατος είναι επίσης ο αριθμός των εργασιών του για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας (με την προτίμησή του να στρέφεται κυρίως προς τους Γιάννη Σκαρίμπα, Ν.Γ.Πεντζίκη, Ζήσιμο Λορεντζάτο. Εκτός από την κριτική έκδοση και μελέτη του έργου του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη ασχολείται µε την ποίηση, το διήγηµα και το δοκίµιο.

Το 2018 τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Παράσημο τοῦ Ταξιάρχη τῆς Τιμῆς.

Share this post