Στα κατεχόμενα στήνουν κάλπες στις 7 Ιανουαρίου

Στα κατεχόμενα στήνουν κάλπες στις 7 Ιανουαρίου

 

Είκοσι μέρες , πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα «βουλευτικές εκλογές», ύστερα από ομόφωνη απόφαση της «βουλής» του καθεστώτος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση «έκπληξη» από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στην περιοχή της Κερύνειας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο κ. Τορός επιβεβαίωσε την πρόταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόταση προς τον Τορός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση του κόμματος της αριστεράς. Ο Φικρί Τορός δήλωσε ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, τον πρόεδρο του ΡΤΚ.

Η Κίπρις γράφει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ΡΤΚ έχουν ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους τους. για τις «βουλευτικές» του Γενάρη. Κάθε κόμμα, που θα συμμετάσχει στις «εκλογές» του Ιανουαρίου, θα πρέπει να κατέλθει με 50 υποψηφίους όσες και οι έδρες στη «βουλή».

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί» από τους 65, που έχουν υποβάλει αίτηση για υποψηφιότητα στο ΚΕΕ σημερινοί ή τέως «βουλευτές» είναι μόνο 21 και η εφημερίδα γράφει για ποσοστό ανανέωσης του κόμματος κατά 68%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΡΤΚ, όπου υποβλήθηκαν 53 υποψηφιότητες, είναι 72%. Σημαίνοντα ιστορικά στελέχη του ΡΤΚ, πρώην πρόεδροι του κόμματος ή «πρωθυπουργοί», όπως οι Σογιέρ, Γιοργκαντζίογλου και Καλιοντζού, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά, δίδοντας χώρο στους νέους για να διεκδικήσουν μια έδρα. Υποψηφιότητα δεν υπέβαλε ξανά ούτε η Σιμπέλ Σιμπέρ, «πρόεδρος» της «βουλής» σήμερα και «πρωθυπουργός» της μεταβατικής «κυβέρνησης» το καλοκαίρι του 2013. Υποψήφιοι και πάλι με το ΡΤΚ θα είναι ο νυν διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, η Ντογούς Ντεριά, ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ) και άλλοι 11 νυν «βουλευτές».

Σε αυτές τις «εκλογές» θα ισχύσει ο νέος «εκλογικός νόμος», όπου ολόκληρη η περιοχή στα κατεχόμενα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας(ΚΚΔ) ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων ετοιμάζει ένα «προεκλογικό μανιφέστο» με 17 σημεία για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο ΓΓ του ΚΚΔ, Ασίμ Ιντρίς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διεύθυνση ενός ιδιωτικού κολεγίου για να μπορέσει να είναι υποψήφιος.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του κόμματος «Αναγέννηση» (των εποίκων) υπό τον πρόεδρο, Ερχάν Αρικλί μετέβη στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ.

 

Share this post