Στα καλύτερα γήπεδα του κόσμου η «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ

Στα καλύτερα γήπεδα του κόσμου η «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ

Στα καλύτερα γήπεδα του κόσμου συγκαταλέγεται η «Αγιά Σοφιά» με ανάρτηση  στο instagram  της ιστοσελίδας  «worldbeststadium», η οποία δημοσιεύει φωτογραφίες από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα του πλανήτη.

https://www.instagram.com/p/B_7Xe5MgM1H/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

********************

Στις 13 Απριλίου 2020 συμπληρώθηκαν  96 χρόνια από την ημέρα, κατά την οποία μία παρέα επιφανών Κωνσταντινουπολιτών και προσφύγων αποφάσισαν για πρώτη φορά να ξαναθυμηθούν και να μιλήσουν για την ιστορία τους!

Να τιμήσουν την ένδοξη καταγωγή τους και να ιδρύσουν την ομάδα, μέσω της οποίας θα διατηρούσαν για πάντα ζωντανές τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων, της Πόλης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου και του μεγάλου ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες.

Αποφάσισαν να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, που θα αποτελούσε διαχρονικά το σύμβολο της υπερηφάνειας μέσω των αγωνιστικών της θριάμβων, αλλά και της συνέχισης μίας πλούσιας και γνήσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δια μέσω των αιώνων.  Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Εμβλημα ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .
Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Μία από τις πρώτες ενδεκάδες της ΑΕΚ. Διακρίνονται οι Μπαλτάς, Δ. Μιχαηλίδης, Κεχαγιόγλου, Δημόπουλος, Κίτσος, Κ. Μιχαηλίδης, Παρασκευάς, Ιερεμιάδης. Κάτω διακρίνονται οι Ασκητόπουλος, Ιππιάδης και Μήλας. Με πολιτικά, ο Απόστολος Νικολαϊδης.

Το Στάδιο «Αγιά Σοφιά» κτίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια στο ίδιο χώρο,  όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας «Νίκος Γκούμας» ως το 2003. Στις  25 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδος

Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου εκτιμάται σε περίπου €65 εκατομμύρια καθαρά (χωρίς ΦΠΑ), ποσό που με τον ΦΠΑ φθάνει περίπου τα €80 εκατομμύρια.  Η κατασκευή του γηπέδου άρχισε στις 28 Ιουλιου 2017 με χωματουργικές εργασίες. 
Στις 6 Φεβρουαρίου 2018 ανακοινώθηκε πως η εταιρεία «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε.» ανέλαβε την αποπεράτωση της δεύτερης φάσης εργασιών κατασκευής του γηπέδου. Αυτή περιλαμβάνει -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση- τις υπόλοιπες χωματουργικές εργασίες, τα σκυροδέματα και τον σιδηρούν οπλισμό του γηπέδου, την κατασκευή των πυλώνων και τέλος την κατασκευή και τοποθέτηση των προκατασκευασμένων κερκίδων. Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης υπολογίστηκε σε 14 μήνες.Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου 2018.

*Δείτε ένα βίντεο,στο οποίο ο αείμνηστος Κώστας Βουτσάς παρουσιάζει την “Αγιά Σοφιά”

Εγκαταστάσεις
Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα περίπου 33.000 θεατών . Οι θύρες θα φέρουν ονόματα πόλεων του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα διατηρηθεί η αριθμητική ονομασία μόνο της Θύρας 21.  Θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:
VIP Club «Βάσος Χατζηιωάννου»
Executive Lounge «Αριστοτέλης Ωνάσης»
40 σουίτες
Executive σουίτα
Αίθουσα Συνέντευξης Τύπου
Εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμήν του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου
Διπλά αποδυτήρια για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων
Μπουτίκ ΑΕΚ
Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Εστιατόριο με πανοραμική θέα
Παραδοσιακό κουρείο
Καφενείο «Το Γνήσιον»
Στιλβωτήριο
Αίθουσα Χαλάρωσης
Χαμάμ
Σάουνα
Χώρους Πισίνας (Εσωτερικούς)

Η πρώτη αγωνιστική χρήση του γηπέδου εκτιμάται στο δεύτερο μισό του  2021. Εκτίμηση για την ημερομηνία εγκαινίων υπάρχει για τις ημερομηνίες 14η Απριλίου 2021 (γενέθλια ΑΕΚ) και 19 Μαΐου 2021 (γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο).

 

 

 

 

Share this post