Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ρίχνει ευθύνη η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ για το θέμα Κριμαίας -“ΤΔΒΚ”
“Εύρεση αναλογιών μεταξύ της Ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι λανθασμένη”
Μετά την παρέλευση 15 ημερών από την συνάντηση (29 Σεπτεμβρίου) Ερντογάν- Πούτιν , στο Σότσι, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε δήλωση του γνωστού Ρώσου αναλυτή,Αλεξάντερ Ντουγκίν, ο οποίος φέρεται να είναι και σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για το ενδεχόμενο «αμοιβαίας αναγνώρισης» της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και της “ΤΔΒΚ”. Παρόλο ότι η δήλωση Ντούγκιν δημοσιεύτηκε σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η κ. Ζαχάροβα επέκρινε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Επί της ουσίας δήλωσε ότι “η Δημοκρατία της Κριμαίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας” και πρόσθεσε πως “εύρεση αναλογιών μεταξύ της Ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι λανθασμένη και θα έλεγα, επισφαλής, ακόμη και επικίνδυνη”.
Τα σχόλια της κ. Ζαχάροβα δεν έγιναν αυτοβούλως , αλλά μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη τύπου.
Μαρία Ζαχάροβα: Γνωρίζω τον κ. Αλεξάντερ Ντάγκιν ως φιλόσοφο, πολιτικό επιστήμονα και δημόσιο πρόσωπο. Θα σας πρότεινα να εξετάσετε τις δηλώσεις του ακριβώς υπό αυτή την ιδιότητα. Ίσως θα μπορούσε επίσης να σας πει για τους ρόλους του ως δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, αλλά και πάλι, αυτό είναι περισσότερο ένα ερώτημα γι ‘αυτόν.
Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι όπου οι ψευδείς ειδήσεις φυτεύονται σε ελληνικά ή τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια μας ζητείται να δώσουμε εξηγήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Θα έλεγα ότι, αν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, τα μέσα ενημέρωσης δεν θα πρέπει να δημοσιεύουν αυτές τις πληροφορίες χωρίς να ζητούν το σχόλιο του ενδιαφερόμενου μέρους πριν δημοσιεύσουν τις εκθέσεις.
Εάν αναφέρουν την προσέγγιση της Ρωσίας, την επίσημη θέση της Μόσχας, πιστεύω (τουλάχιστον η επαγγελματική δημοσιογραφική κοινότητα το λέει πάντα) θα ήταν σκόπιμο να ζητήσουν τη γνώμη μας και να την συμπεριλάβουν στα άρθρα. Αυτό δεν συμβαίνει, αν και είμαστε ανοιχτοί σε αλληλεπίδραση και σχολιασμό για τα πάντα, ακόμη και στο διαδίκτυο. Προτρέπω τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να επικοινωνήσουν μαζί μας. Θα χαρούμε να σχολιάσουμε.
Η Δημοκρατία της Κριμαίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Το να δηλώνεις το αντίθετο είναι κοντά στην πρόκληση.
Εύρεση αναλογιών μεταξύ της Ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι λανθασμένη και θα έλεγα, επισφαλής, ακόμη και επικίνδυνη. Τέτοιοι υπαινιγμοί συγχέουν το διεθνές κοινό, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, και σε σχέση με τον κυπριακό οικισμό.
Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό, την οποία η χώρα επεδίωκαν ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία παραμένει αμετάβλητη. Υποστηρίζουμε με συνέπεια μια λύση που επιτυγχάνεται εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου που θεσπίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του για την επανέναρξη της διακοινοτικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
Έχουμε δει μια πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας που αποσκοπεί στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κράτους στη βόρεια Κύπρο. Καλούμε όλους να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη ένταση μεταξύ των κοινοτήτων και να εξισορροπήσει την κατάσταση στο νησί.