Στα €940 ο Κατώτατος Μισθός στην Κύπρο

Στα €940 ο Κατώτατος Μισθός στην Κύπρο

Την  θεσπίση  Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα €940 αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο υπουργός Εργασίας , Κυριάκος  Κούσιος,  ανέφερε ότι για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης ο μισθός θα είναι €885.

Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή, όπως είπε ο κ. Κούσιος.

«Αποτέλεσμα όσο το δυνατόν αποδεκτό από όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως για αμοιβή όλων με τον κατώτατο μισθό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός εργασίας, κατά την εξαγγελία του διατάγματος για τον ΕΚΜ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε και τις κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από τον ΕΚΜ, στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, των οικιακών βοηθών και της ναυτιλίας.

Υπήρχαν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, πρόσθεσε ο υπουργός, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην πολύμηνη διαδικασία των συζητήσεων για τον ΕΚΜ.

Ο υπουργός εξήρε την προσφορά για την θέσπιση του ΕΚΜ, της τέως υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, επισημαίνοντας ότι ο ΕΚΜ αποτελεί μνημόσυνο στη Ζέτα.

 

Το ΚΕΒΕ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μάριο Τσιακκή, χαρακτηρίζει τη θέσπιση ως θετικότατη εξέλιξη, η οποία ικανοποιεί ένα πολύ σημαντικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε δηλώσεις του στο Σίγμα, ο κ. Τσιακκής, ανέφερε πως το ΚΕΒΕ θα αναμένει να δει πως θα επηρεαστεί η οικονομία μέσα στο 2023, προσθέτοντας πως ο ΕΚΜ δεν θα φέρει μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία.

Το ερώτημα που παραμένει, είναι, πως θα επηρεάσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τσιακκής, ενώ οι εταιρείες έχουν χρόνο για υπολογισμό του κόστους.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως το ποσό θα μπορούσε να είναι πιο πάνω, αλλά δεν είναι μακριά από το ποσό που συζήτησε η ΣΕΚ.

Ο Μιχάλης Αντωνίου, γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, ανέφερε στον Αντένα, ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν, είναι ήδη στα μισά του ΕΚΜ, ενώ οι συζητήσεις ειδικών ανέφεραν ότι έπρεπε να γίνει σταδιακή προσέγγιση στο ποσό.

«Ουδέποτε ανέφερε ποσό η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση για το όριο που αναφέρθηκε από την Κομισιόν.

Πρόσθεσε, πως ξεκινά η ενημέρωση των εργοδοτών, μόλις δημοσιοποιηθεί το διάταγμα γραπτώς, μέσω εκστρατείας της ΟΕΒ μαζί με την νομική υπηρεσία και το Υπουργείο Εργασίας.

Η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, γενική γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε στο Σίγμα, ότι το διάταγμα είναι ετεροβαρές. «Αύξηση κατά 16 ευρώ μόνο», ανέφερε την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται. Εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν θα γίνει αποδεκτό να αλλάξουν αρνητικά, ανέφερε. «Η απόφαση του διατάγματος, νομιμοποιεί κακές εργασιακές πρακτικές», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.

Share this post