Στα 466 σήμερα τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 και ένας θάνατος

Στα 466 σήμερα τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 και ένας θάνατος

Μαζική η ανταπόκριση στη β’ φάση του προγράμματος εμβολιασμού. Απαντήσεις Υπουργείου Υγείας  σε 45+1 ερωτήσεις για το εμβόλιο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2021,  ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 141.

198 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12,831 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).466 (ποσοστό θετικότητας: 3,63%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 26,674.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

– Άντρα, ηλικίας 93 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 141, εκ των οποίων:

– 95 άντρες (67%), και

– 46 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 198 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 52 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 18 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 12,831 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 3,451 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 9,380 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 466 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

171 κρούσματα από 875 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
4 κρούσματα από 356 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
44 κρούσματα από 1,532 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
23 κρούσματα από 489 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
1 κρούσμα από 37 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
2 κρούσματα από 147 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο επανελέγχου που διενεργείται την 7η ημέρα από την άφιξη ατόμων που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονται σε υποχρεωτικό περιορισμό σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας.
5 κρούσματα από 15 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.
216 κρούσματα από 9,380 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

ΕΞΑΛΛΟΥ, σήμερα εμβολιάστηκαν 527 πολίτες άνω των 80 ετών, οι οποίοι έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η ανταπόκριση στη β’ φάση του προγράμματος εμβολιασμού ήταν μαζική, με εκατοντάδες πολίτες άνω των 80 ετών που έκλεισαν ραντεβού να έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη τους δόση.

Οι σημερινοί εμβολιασμοί, που σήμαναν την έναρξη της β’ φάσης, άρχισαν στις 08:00 και ολοκληρώθηκαν στις 15:00, ενώ είχε προηγηθεί η εγγραφή των πολιτών στην Πύλη Εμβολιασμών την Τρίτη, μέρα κατά την οποία τέθηκε στη διάθεση των ομάδων πληθυσμού η υπηρεσία.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο κατά την διάρκεια της 1ης μέρας όλα κύλησαν ομαλά και δεν καταγράφηκε κανένα απρόβλεπτο περιστατικό, ενώ προσθέτει πως όσοι εμβολιάζονται παραμένουν στον χώρο για περίπου 15’, για προληπτικούς λόγους.

Εμβολιασμός σε οίκο ευγηρίας
Λευκωσία, Κύπρος //
Vaccination at senior peoples’ home
Lefkosia, Cyprus

Σημειώνει ότι ο εμβολιασμός έγινε μέσω πέντε Εμβολιαστικών Κέντρων και συνολικά μέσω οκτώ συνεργείων, ενώ συμπληρώνει ότι εμβολιαστικά Κέντρα λειτουργούν στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού, Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας και Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Εξάλλου, ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα λειτουργούν Εμβολιαστικά Κέντρα και στο Νοσοκομείο Τροόδους και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Τέλος, αναφέρει ότι συνολικά αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 33.000 πολίτες άνω των 80 ετών, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της εθνικής προσπάθειας, για έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του πλάνου εμβολιασμού

Η πρώτη φάση του πλάνου εμβολιασμού για την COVID-19 ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή περιλαμβάνονται οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας σήμερα συνεχίστηκε ο εμβολιασμός σε έξι στέγες, τρεις από τις οποίες σε ορεινές περιοχές του Τροόδους (Πελένδρι, Κυπερούντα και Φοινί), σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός παρέχεται μέσω κινητών μονάδων κατάλληλα στελεχωμένων από Επισκέπτριες Υγείας, Νοσηλευτή και Ιατρό.

Επίσης, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, λόγω της αυξημένης κινητικότητας της εορταστικής περιόδου, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία παραλαβής περίπου 6.800 δόσεων εμβολίων της Pfizer ανά εβδομάδα.

Στο μεταξύ, αναμένεται από την επόμενη βδομάδα να προστεθούν εμβόλια της Εταιρείας Moderna, ενώ το Υπουργείο  σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών ακολουθεί ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών.

45+1 Ερωτήσεις και απαντήσεις  για το εμβόλιο

Απαντήσεις για το εμβόλιο by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post