Στα 26 τα κρούσματα του κορονοϊού στις περιοχές ελέγχου της Κ.Δ.
*Κριτική από ΑΚΕΛ στο διάγγελμα Αναστασιάδη και προτάσεις ΕΔΕΚ για μέτρα
*Στα κατεχόμενα λένε ότι τα κρούσματα παραμένουν πέντε, αλλά ανακοίνωσαν πιο αυστηρά μέτρα
Στα 26 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, καθώς απόψε το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι πέντε άνθρωποι νόσησαν από τον κορονοΐό.
Πρόκειται για:
– δύο άτομα που είχαν επιστρέψει από την Ιταλία, βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
– δύο άτομα που είναι σε κατ’οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε εντοπισθεί τις προηγούμενες ημέρες,
– ένα άτομο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του γενικού νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από οικείους του από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των πέντε ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης θα εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει εκτάκτως στις έντεκα το πρωί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι το πρόγραμμα επεξεργάστηκαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα περιλαμβάνει στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων, με διαφύλαξη θέσεων εργασίας και το επίπεδο των απολαβών των εργαζομένων.
Θα υπάρξει, επίσης, στήριξη των γονέων οι οποίοι αναγκαστικά θα απέχουν από την εργασία τους.
Παράλληλα, θα υπάρξει στήριξη του επιχειρηματικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας και της παροχής κρατικής ενίσχυσης σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Ο κύριος Κούσιος είπε ότι πρόκειται για “θαρραλέο και μεγάλο πακέτο οικονομικής στήριξης, που αξιολογείται ως το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Απάντησε και στις επικρίσεις των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι ήταν παρόντα στη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών, έχουν γνώση των μέτρων, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική.
Απαντώντας, επίσης, σε επικρίσεις για μη ικανοποιητικά μέτρα, ύστερα από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων και της επεξεργασίας των ειδικών συμβούλων του Υπουργείου Υγείας.
Ομολόγησε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, γιατί τα κρούσματα είναι ανιχνεύσιμα και μόνο ένα κρούσμα είναι μέχρι στιγμής ορφανό. Ανέφερε, ακόμη, ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς κι εάν προκύψει ανάγκη, δεν αποκλείεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Ερωτηθείς για τους φοιτητές, απάντησε ότι το σύστημα αντέχει την επιστροφή τους στην Κύπρο, αλλά έκανε έκκληση να παραμείνουν υπό αυτοπεριορισμό για να μη θέσουν σε κίνδυνο αγαπημένα τους πρόσωπα. Τόνισε, ακόμη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αρνηθεί την επιστροφή κανενός πολίτη της.
Για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων από το κατοχικό καθεστώς, ο κύριος Κούσιος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καμία ενημέρωση, προσθέτοντας ότι δεν είδε ανάλογες αντιδράσεις με εκείνες που υπήρξαν όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης.
Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) ανακοίνωσε ότι, δεδομένης της αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού, αποφάσισε στη βάση των συμβουλών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, όπως από τώρα και μέχρι νεωτέρας, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα του δημόσιου τομέα.
Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει, αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας και του προσωπικού των νοσηλευτηρίων.
Νέα Μέτρα για το Νοσοκομείο Πάφου
Κατόπιν της ανακοίνωσης κρούσματος κορονοϊού στο Νοσοκομείο Πάφου, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στη βάση των συμβουλών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έλαβε τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των επαγγελματιών υγείας και του προσωπικού του Νοσοκομείου Πάφου, όσο και των ασθενών που ήδη βρίσκονται σε αυτό:
-Το άμεσο κλείσιμο του Νοσοκομείου Πάφου για 48 ώρες, ώστε για να γίνουν όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες απολύμανσης.
-Λαμβάνονται δείγματα για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου όλου του προσωπικού και όλων των ασθενών που ευρίσκονται εντός των μονάδων του νοσοκομείου που τυχόν να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ή τον επισκέπτη του.
-Έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση όλου του προσωπικού και των ασθενών για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.
-Οι ασθενείς που βρίσκονται εντός του νοσοκομείου τίθενται σε καραντίνα.
-Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.
-Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
-Οποιοσδήποτε ασθενής (που δεν έχει ήδη εισέλθει στο Νοσοκομείο) χρίζει άμεσης θεραπείας θα παραπέμπεται στον ιδιωτικό τομέα. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις.
Καλούνται οι ασθενείς σε όλες τις Επαρχίες να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.
Ειδικά μέτρα για τη διέλευση μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
*Με ισχύ από τα μεσάνυχτα έως τις 30 Μαρτίου, επιτρέπεται η διέλευση μόνο για Κύπριους πολίτες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, καθώς και νόμιμα διαμένοντες στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
*Οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσκομίζουν ταξιδιωτικά έγγραφα για νόμιμη είσοδο στη Δημοκρατία και λογαριασμό κοινής ωφελείας που να αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους.
*Υπήκοοι τρίτων χωρών οφείλουν να προσκομίζουν ταξιδιωτικά έγγραφα για νόμιμη είσοδο και άδεια παραμονής στη Δημοκρατία.
*Θα επιτρέπεται, επίσης, η διέλευση σε όσους βρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, με την παρουσίαση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων.
Αναθεωρημένες οδηγίες προς ταξιδιώτες, έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας, με ισχύ από αύριο.
Κατηγοριοποιώντας τις χώρες προέλευσης όσων έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας επιβάλλει υποχρεωτικό περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση στους προερχόμενους από την Επαρχία Χουμπέι της Κίνας, την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότιο Κορέα.
Επίσης, όσοι φθάνουν στην Κύπρο από όλες τις άλλες χώρες, επιβάλλεται να αυτοπεριοριστούν για δεκατέσσερις ημέρες υπό τηλεφωνική παρακολούθηση και να αποφεύγουν στενές επαφές και μετακινήσεις, να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα στο τηλεφωνικό κέντρο 14-20.
Στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, τίθεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ύστερα από σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς, δήλωσε ότι η διοίκηση και η διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου παραχωρεί το ΡΙΚ-Δύο, για τις ανάγκες τηλεκπαίδευσης των μαθητών δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.
Ο κύριος Προδρόμου ενημέρωσε για τους τρόπους, με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί θα διατηρήσουν επαφή με τους μαθητές και μέσω της τεχνολογίας θα συνεχισθεί στο βαθμό που είναι δυνατή, η εκπαίδευσή τους.
Την Δευτέρα, οι καθηγητές θα αρχίσουν την συλλογή στοιχείων για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που διαθέτουν οι μαθητές στα σπίτια τους, ενώ θα αρχίσουν και πιλοτικά προγράμματα με την δημιουργία ηλεκτρονικής τάξης σε σχολεία της Λευκωσίας.
Παράλληλα, καθηγητές με ειδικότητα στην Πληροφορική θα τύχουν, από την ερχόμενη Τετάρτη και για τρεις ημέρες, ταχύρυθμων μαθημάτων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Οι οργανώσεις γονέων χαιρέτισαν τα μέτρα. Την αντίθεσή της για προσέλευση των καθηγητών στα σχολεία εξέφρασε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργαστούν, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, απάντησε ότι οι καθηγητές διαφέρουν, αφού μεγάλες ομάδες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χώρο, θέση την οποία απέρριψε το Υπουργείο Παιδείας.
Το ΑΚΕΛ για το διάγγελμα
“Η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη δοκιμασία, μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Δοκιμάζεται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των κρατικών δομών αλλά και η ετοιμότητα μας ως πολίτες να τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις των αρχών”, σημειώνεται σε δήλωση του μέλους του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού. Στην δήλωση αναφέρεται:
“Αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μέσα από το Διάγγελμά του θα προχωρούσε στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία, στην κοινωνία, στους πολίτες. Υπό αυτή την έννοια το Διάγγελμα δεν έχει προσθέσει κάτι καινούργιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει με την αίσθηση του επείγοντος.
Στις αρχικές προτάσεις που έδωσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Οικονομικών θέτουμε ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη -ασφαλώς- του τουριστικού τομέα και όλων των παρεμφερών επαγγελμάτων. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων. Επίκεντρο των αποφάσεων πρέπει να είναι και οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι καθώς και οι ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα εφόσον οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία είναι ήδη αισθητές.
Ως προς την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ειδικοί, η επιστημονική κοινότητα πρότεινε και άλλα μέτρα τα οποία δεν υιοθετήθηκαν. Υπό αυτή την έννοια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης δεν κρίνονται ικανοποιητικά.
Σε αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται η Κύπρος και ο λαός μας, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει με προτάσεις και δράσεις την προσπάθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών”.
Προτάσεις Σιζόπουλου
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των σοβαρών επιπτώσεων που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, από την πλευρά της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, ο πρόεδρος της, Μαρίνος Σιζόπουλος έστελε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας τις πιο κάτω προτάσεις:
-Οι εταιρείες και η δημόσια υπηρεσία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
-Έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους γονείς που πρέπει να μένουν σπίτι με τα παιδιά τους: ευέλικτο ωράριο, εργασία από το σπίτι.
-Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
-Οικονομική στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων: διευθετήσεις για τις φορολογικές, δανειακές ή και άλλες προς τις κρατικές υπηρεσίες υποχρεώσεις τους.
-Οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις μείωσης του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, μέρος του μισθού τους να καλύπτεται από το ταμείο ανεργιακού επιδόματος ώστε να μην έχουν μείωση στις απολαβές τους. Καμία μείωση μισθού, κανένας τερματισμός απολαβών, καμία απόλυση.
-Ανάπτυξη νέων καινοτόμων τομέων της οικονομίας οι οποίοι να προσδίδουν μακροοικονομική σταθερότητα, μείωση εξάρτησης από τους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμός, κατασκευαστικός τομέας, υπηρεσίες) και αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η πατρίδα μας.
-Δεν επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί αυτή τη Δευτέρα αλλά την επόμενη (23/3) εκ περιτροπής. Η βδομάδα 16-22/3 να αξιοποιηθεί για να απολυμανθούν τα σχολεία. Να εκπαιδευτεί το βοηθητικό προσωπικό για το νέο τρόπο λειτουργίας σε σχέση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής για μακροπρόθεσμη προστασία.
-Άμεση διαμόρφωση σχετικού προγράμματος από το ΥΠΠΑΝ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης επαγγελματικής μάθησης με την στήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
-Η σχολική χρονιά να παραταθεί ως εξής: κατά τη Μεγάλη Βδομάδα τα σχολεία να κλείσουν μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή ενώ τη βδομάδα μετά το Πάσχα τα σχολεία να κλείσουν μόνο τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα. Επίσης να παραταθεί η φοίτηση επιπλέον μία βδομάδα τον Ιούνη.
-Να ετοιμαστούν βιβλιαράκια (υπό τη μορφή ημερολογίου) από τον κάθε εκπαιδευτικό για τα παιδιά της τάξης του με ξεκάθαρες οδηγίες για το τί πρέπει να γίνεται καθημερινά. Οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν πως θα αξιολογηθεί η εργασία που θα κάνουν γι’ αυτό το διάστημα από το σπίτι. Τα εν λόγω βιβλιαράκια να αποσταλούν στους μαθητές ηλεκτρονικά (στα έξυπνα τηλέφωνα ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).
Στα κατεχόμενα
Δραστικά μέτρα ανακοίνωσε η “ΤΔΒΚ” , λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στα κατεχόμενα. Κλείνουν από σήμερα μέχρι και την πρώτη Απριλίου όλα τα οδοφράγματα.
Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε λεγόμενους υπηκόους του ψευδοκράτους.
Κλειστά μέχρι τις 27 Μαρτίου θα παραμείνουν, επίσης, τα καταστήματα, οι χώροι εργασίας, τα καζίνο, τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και τα γραφεία στοιχημάτων.
Ανοικτά παραμένουν μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι και οι υπεραγορές.
Το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναφοράς.
Στα κατεχόμενα έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής, πέντε κρούσματα του ιού. Έχουν νοσήσει τέσσερις Γερμανοί τουρίστες και ένας Τουρκοκύπριος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βρετανία.