Στ. Στεφάνου: “Φτάνει πια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος”.

Στ. Στεφάνου: “Φτάνει πια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος”.

Ο γενικός γραματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις ,κατά τη διάρκεια περιοδείας του ΑΚΕΛ
στις κοινότητες Ακάκι, Ορούντα, Περιστερώνα και Αστρομερίτη, αναφέρθηκε στα  Pandora Papers  και, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ,  υποστήριξε ότι “ποτέ προηγουμένως, η Κύπρος δεν έχει διασυρθεί διεθνώς εξαιτίας της διαπλοκής και της διαφθοράς, που έχει απογειωθεί  επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Ποτέ προηγουμένως, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρωταγωνίστησε σε δελτία ειδήσεων μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως για παράδειγμα το ίδιο το BBC που ξεκινούσε την είδηση για τα Pandora Papers με την αναφορά «the offshore President», αναφερόμενο στον κ. Αναστασιάδη. Ποτέ προηγουμένως Κύπριος Πρόεδρος δεν στήθηκε από δημοσιογράφους στο εξωτερικό, κάτω από την βροχή για να τον ρωτούν για το δικηγορικό του γραφείο, για το γραφείο που φέρει το δικό του επώνυμο”.

Και αντί ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του Συναγερμού , είπε ο κ. Στεφάνου, “να κάνουν αυτό που οφείλουν και έχουν υποχρέωση να κάνουν, να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν το όνομα της Κύπρου, απλά κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά προσπαθώντας να φορτώσουν την ευθύνη σε άλλους, με αποτέλεσμα η Κύπρος να διασύρεται. Και ξέρετε ο διασυρμός της Κύπρου έχει τεράστιες επιπτώσεις και στο Κυπριακό, αλλά και στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο που ο διαπραγματευτής του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Μαυρογιάννης λέει ότι δεν υπάρχει αξιοπιστία από μέρους μας και δεν πείθουμε για τις θέσεις μας. Πως θα πείσουμε; Όταν στο εξωτερικό μας θεωρούν σημαία ευκαιρίας και όταν το όνομα του Προέδρου βρίσκεται είτε στα Pandora Papers, είτε στα Panama Papers, είτε σε διάφορα άλλα papers και η Κύπρος πάντοτε πρωταγωνιστεί μαζί με το γραφείο του Προέδρου;” 

Για το θέμα αυτό ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κατέληξε: “Φτάνει πια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλία και θα οργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σάββατο γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κύπρος έχει ανάγκη από προοδευτική αλλαγή και το ΑΚΕΛ θα πρωταγωνιστήσει για να πετύχουμε αυτή την αλλαγή. Πρέπει να φύγει η κυβέρνηση του Συναγερμού, η οποία έχει οδηγήσει την Κύπρο στο διασυρμό δίχως σύνορα”.

Η ακρίβεια

Στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την ακρίβεια , λέγοντας:  το θέμα θα πρέπει πρώτα από όλα η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει αξιοποιώντας την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναγνωρίζει ότι ειδικά στα θέματα ενέργειας, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος, η οικονομία και η κοινωνία για να αντιμετωπίσει το πολύ αυξημένο κόστος στην ενέργεια.

Εμείς, πέρα από την πρώτη πρόταση που είχαμε, για απορρόφηση από μέρους της ΑΗΚ μέρους του κόστους από την αύξηση του ηλεκτρισμού, πράγμα που τελικά μετά από πολλή πίεση που ασκήσαμε έγινε αποδεκτό, τώρα καταθέτουμε δεύτερη συγκεκριμένη πρόταση. Μείωση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον ηλεκτρισμό από 19% στο 9%. Είναι κάτι το οποίο συστήνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή, δεν βλέπουμε καμία διάθεση από μέρους της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς έχουμε ετοιμάσει σχετική Πρόταση Νόμου και θα την πάρουμε στη Βουλή με στόχο να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και να βοηθήσουμε τόσο τα νοικοκυριά όσο και την ίδια την οικονομία.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πω ότι συζητούμε με το οικονομικό επιτελείο του Κόμματος έτσι ώστε να διαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα μεταφέρουμε τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και προς τη Βουλή έτσι ώστε με συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσουμε τον κόσμο και την οικονομία’.

Ο κ. Στεφάνου επέκρινε την κυβέρνηση για “την απάθεια και την αδιαφορία, με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της ακρίβειας. Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καν ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα”. Για αυτό , πρόσθεσε, ” θα ξανά καλέσω να βγουν από τα γραφεία τους και να κατέβουν κάτω στον κόσμο, να νιώσουν την αγωνία και την ανησυχία του που μετρά κάθε φορά τον προϋπολογισμό του και δεν βγαίνει ούτε η εβδομάδα, ούτε ο μήνας” .

Και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κατέληξε : “Ας αφήσουν λοιπόν τα μεγάλα λόγια, ας αφήσουν την προσπάθεια να εξωραΐσουν καταστάσεις, πρώτα από όλα να αποδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα και πολύ περισσότερο να ενεργήσουν έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος. Είναι πρωτίστως δική τους αυτή η ευθύνη”.

ΦΩΤΟ : ΑΡΧΕΙΟ

Share this post