Στ. Ναθαναήλ: Στόχος να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στα δικαστήρια

Στ. Ναθαναήλ: Στόχος να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στα δικαστήρια

«Tο όραμα όλων μας είναι να στηριχθεί περαιτέρω η δικαιοσύνη με την αγαστή συνεργασία όλων των παραγόντων, με προεξάρχουσα την αρωγή της πολιτείας και του δικηγορικού κόσμου, έτσι ώστε να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στο κοινό ότι τα δικαστήρια εργαζόμενα με πλήρη διαφάνεια ήταν και θα παραμείνουν στυλοβάτες των αρχών δικαίου και προασπιστές των ατομικών ελευθεριών του κάθε πολίτη που κατοικεί στην Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε  ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου , Στέλιος Ναθαναήλ, κατά την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ναθαναήλ, του οποίου η θητεία θα είναι βραχεία ( θα αποχωρήσει σε τέσερις μήνες , λόγω συνατξιοδότησης),
ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η θέση, στην οποία διορίζεται φέρει μεγάλη ευθύνη, προσθέτοντας πως «πρώτος μεταξύ ίσων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλει να θέσει τους περαιτέρω στόχους για την πορεία της δικαιοσύνης”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, επεσήμανε ,  είναι ένα συλλογικό όργανο. “Αναπτύσσοντας μεταξύ μας έναν υγιή εσωτερικό και δημοκρατικό διάλογο αναδεικνύεται η συλλογική του σοφία που υποστηρίζει το όραμα του Προέδρου και των μελών του για τα επόμενα βήματα. Το όραμα αυτό δεν υλοποιείται παρά μόνο με τη διαχρονική βοήθεια της Πολιτείας”, σημείωσε.

Επίσης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο:

* Πρώτο αναγνώρισε τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, με έμφαση στις καθυστερήσεις.
*Πρωτοστάτησε στην αναζήτηση βοήθειας από τους μηχανισμούς της ΕΕ σε διάφορους τομείς που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων. 
*Αναθεώρησε παραδοσιακές αντιλήψεις του κοινού δικαίου και προέβη σε τολμηρές τομές σε πλείστα όσα θέματα που στο παρελθόν και στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε θεωρούνταν ως μη χρήζοντα επεμβάσεων.
*Η μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει. Δημιουργήθηκαν νέα δικαστήρια τα οποία όχι μόνο αποσυμφόρησαν το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και στελεχώθηκαν από δικαστές με εξειδίκευση στον τομέα τους
“Το Ανώτατο Δικαστήριο ευελπιστεί ότι σύντομα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετουσιώσει το όραμα αυτό σε νόμους, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των ουσιαστικών αυτών αλλαγών, οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο στην επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και θα προσφέρει εκείνους τους αναγκαίους μηχανισμούς αυτοελέγχου και αλληλοελέγχου, τόσο απαραίτητους στην κοινωνία ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», επεσήμανε ο νέος του πρόεδρος.

Ο διορισμός του κ. Ναθαναήλ στο ύψιστο αξίωμα του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας, εδράστηκε στις ακαδημαϊκές σπουδές και την άριστη νομική του επάρκεια, απόρροια της πέραν των τεσσάρων δεκαετιών εμπειρίας και ευδόκιμου θητείας του στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και τα δικαστικά έδρανα, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
“Πέραν τούτων, για τη λήψη της εν λόγω απόφασης προσμετρήθηκε το ακέραιο του χαρακτήρα, η ευσυνειδησία, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η υψηλή αίσθηση ευθύνης που επέδειξε ασκώντας όλα αυτά τα χρόνια τα καθήκοντά του.
Τούτων λεχθέντων, δεν έχω αμφιβολία πως θα εργαστεί με ζήλο προς τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της οποίας χαίρει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας”, ανέφερε.

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

 

Share this post