Σπασμένα μάρμαρα στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας

Σπασμένα μάρμαρα στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας

Cumhuriyet (πρωτοσέλιδο): «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας»

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Επανέρχεται στην επικαιρότητα η Αγία Σοφία αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μηχάνημα καθαρισμού που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό της προκάλεσε ζημιές.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εντός του μνημείου χρησιμοποιήθηκε ένα μηχάνημα καθαρισμού, που  έχει σημαντικό βάρος, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποια μάρμαρα στο δάπεδο .

Για όλες τις ζημιές, που έχει υποστεί το τελευταίο έτος το μνημείο —από την πολυκοσμία, την ανεξέλεγκτη ροή ανθρώπων, την έλλειψη παιδείας εκ μέρους των επισκεπτών ή και τους αδέξιους χειρισμούς των υπευθύνων— οι αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές “διαβεβαιώνουν ότι φροντίζουν, ώστε οι χώροι να διατηρούνται σωστά”. Από πλευράς της, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι “οι ζημιές ξεκίνησαν από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε να τη μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί”.

Η είδηση δεν έχει προς το παρόν μεταδοθεί στην Τουρκία από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Όσον αφορά στις αντιπολιτευόμενες, υπενθυμίζουν τις ζημιές,  που υπέστη το μνημείο κατά τους τελευταίους μήνες και τονίζουν:

Cumhuriyet (πρωτοσέλιδο): «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας»

Gazete Duvar: «Καταστροφή από πλατφόρμα βάρους πολλών τόνων στην Αγία Σοφία: Αυτή τη φορά έσπασαν τα μάρμαρα»

BirGün: «Ακόμη μια καταστροφή στην Αγία Σοφία: Τη φορά αυτή έσπασαν τα μάρμαρα»

Oda tv: «Συνεχίζεται η καταστροφή στην Αγία Σοφία… τη δάγκωσαν, την έσπασαν, την συνέθλιψαν»

Evrensel: «Ισχυρισμός ότι τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας έσπασαν σε πολλά σημεία εξαιτίας πλατφόρμας πολλών τόνων»

Yurt: «Η Αγία Σοφία από τότε που ήταν [εκκλησία] Αγίας Σοφίας δε γνώρισε τέτοια καταδίωξη! Έφαγαν την πύλη της, έσκαψαν τους τοίχους της και τώρα έσπασαν τα μάρμαρά της».

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Cumhuriyet

Share this post