Σπάνια συνέντευξη Καββαδία στο ΡΙΚ

Σπάνια συνέντευξη Καββαδία στο ΡΙΚ

Το ΡΙΚ ψηφιοποίησε μια πραγματικά σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του Έλληνα ποιητή Νίκου Καββαδία, στο κατάστρωμα του πλοίου «Απολλωνία», σε μια από τις επισκέψεις του στη Λεμεσό.

Η συνέντευξη του ποιητή της «Βάρδιας» δόθηκε πάνω στο πλοίο «Απολλωνία» στις αρχές του 1970. Είναι η μία από τις δύο συνεντεύξεις που του πήρε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης.

Στο φιλμ, ο ποιητής εκφράζει την μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο, τη φιλία του με τον Γλαύκο Αλιθέρση, τον θαυμασμό του για τις Κύπριες και απαγγέλλει ένα ποίημα του Κύπριου λαϊκού ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη με κυπριακή προφορά. Είναι ένα απόσπασμα από το «Βούττημα Ήλιου»:

«Άρκον ποννά με παίρνουσιν οι τέσσερις κ̌ι εμέναν,
μέσα σ’ κ̌ειν την ανακατωχ̌ιάν
έλα κ̌ι εσού στην εκκληχ̌ιάν,
μεν αντραπείς κανέναν.

Τους ζωντανούς εν πόχουσιν μάχ̌ην κ̌ι εν τους χωνεύκουν,
τους πεθαμμένους συγχωρούν·
εν φούχτα χώμαν κ̌ι εν μπορούν,
κόρη, να τους παιδεύκουν.»

Το βίντεο προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο με σχετική άδεια από το ΡΙΚ στην παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας – ο Αρμενιστής ποιητής» μέσα στο αμπάρι ενός παλιού εμπορικού πλοίου.

Η συνέντευξη ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020.

Με την ολοκλήρωση του Έργου, τον Φεβρουάριο του 2020, ψηφιοποιούνται και αναδεικνύονται 500 ώρες οπτικοακουστικού και μουσικού υλικού πνευματικής κυριότητας ΡΙΚ, περισσότερες από μισό εκατομμύριο σελίδες κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες φυλάσσονται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, καθώς και οι σημαντικότερες εφημερίδες που έχουν εκδοθεί στην νήσο της Ρόδου και οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την με την Κύπρο.

 

Share this post