Σοβαρές κατηγορίες Α. Κυπριανού κατά Αναστασιάδη για τα δημοσιεύματα του Al Jazeera

Σοβαρές κατηγορίες Α. Κυπριανού κατά Αναστασιάδη για τα δημοσιεύματα του Al Jazeera

*”Τα πιο τρανταχτά ονόματα, που έχουν εις βαρος του κατηγορίες και έλαβαν υπηκοότητα ήταν πελάτες του γραφείου του Νικου Αναστασιάδη”.

*Κυριάκος Κούσιος: “Ο  Πρόεδρος ούτε εκβίασε, ούτε απείλησε”.

Αντιπαραθέσεις σε ψηλούς τόνους προκάλεσε η απόρρητη επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την παραχώρηση υπηκοοτήτων επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Για “απαράδεκτες και ανήθικες πρακτικές” κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο γενικός γραμματεάς του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ , ο Άντρος Κυπριανού, αποκάλυψε κατ´ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από τα δημοσιεύματα του Al Jazeera .

Υποστήριξε ότι στις συναντήσεις, ο πρόεδρος “ανέμιζε  έγγραφα και  απειλώντας τον με αποκαλύψεις προσπάθησε να αποσπάσει τη σιωπή του”.  Ο Κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι “τα πιο τρανταχτά ονόματα που έχουν εις βαρος του κατηγορίες, και έλαβαν υπηκοότητα, ήταν πελάτες του γραφείου του Νικου Αναστασιάδη”.

Κάλεσε την κυβέρνηση, “αν έχει τα κότσια να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή”.

Κατηγόρησε παράλληλα τους κυβερνώντες ότι “με ανήθικο τρόπο προσπαθούν να πλήξουν την μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.

​Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος απάντησε στον γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι η επιδτολή του προέδρου στους πολιτικούς αρχηγούς στάληκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Επίσης, απέρριψε   τους ισχυρισμούς του  κ. Κυπριανού περί απαράδεκτων πρακτικών.

Ο Κυριάκος Κούσιος δήλωσε  ότι “ο Πρόεδρος ούτε εκβίασε, ούτε απείλησε”. Το μήνυμα, που ήθελε να στείλει, τόνισε, είναι πως πρέπει να σταματήσει ο πυροβολισμός ενός προγράμματος που πρόσφερε στην οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα για δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης , δήλωσε  ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα, ενόψει του διορισμού επιτροπής από το Γενικό Εισαγγελέα, η οποία θα διευρευνήσει το σύνολο των πολιτογραφήσεων.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε ο κύριος Κούσιος, αναγνώρισε ότι υπήρχαν αδυναμίες και αστοχίες στο πρόγραμμα, γι’ αυτό και προχώρησε σε βελτιώσεις.

ΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

“Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η αντιπολίτευση πυροβολεί και σκοτώνει στην πράξη το Επενδυτικό Πρόγραμμα» αλλά και η προσπάθεια μετακύλησης των ευθυνών για το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου, δείχνει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κριτική με υπέρμετρη αλαζονεία για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ως απάντηση επισημαίνουμε  τα εξής:

–    Το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε υπέρ του Προγράμματος.

–    Είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που το καταστρέφει με ύποπτες και αδιαφανείς μεθοδεύσεις, αλλά και με την ανικανότητα και την αμέλεια που επιδεικνύει.

–    Η Βουλή είναι που κατέθεσε πρόταση νόμου βελτίωσης του προγράμματος, με δική της πρωτοβουλία, ενώ η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο να φέρει τους κανονισμούς που απαίτησε η Βουλή με νόμο.

–    Αίσχος προκαλεί το γεγονός το ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις δικές της ευθύνες, έχει ξεκινήσει μια παράνομη και προκλητική αστυνομική δίωξη της Βουλής, κάτι που συνιστά τη χειρότερη συνταγματική εκτροπή των τελευταίων χρόνων.

–    Δεν είμαστε εμείς που εμπλέκουμε προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», αλλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που επηρεάζουν επενδυτές και διεθνείς θεσμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πλέον απειλεί ανοικτά με τερματισμό του προγράμματος.

Αντί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, να αναλώνεται σε θεωρίες συνομωσίας, σε ασκήσεις αποπροσανατολισμού, αλλά και εκφοβισμού της Βουλής, καλά θα ήταν να καταθέσει συγκεκριμένες  εισηγήσεις για το πως θα αντιμετωπίσει  η χώρα μας τις νέες πιέσεις  κατάργησης του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, αναμένουμε να μας  πει η κυβέρνηση πως προτίθεται να  στείλει το μήνυμα διεθνώς, πως  η ανικανότητα, η αμέλεια και  η διαπλοκή που σήμερα χαρακτηρίζουν  το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, θα πάψουν να υφίστανται”.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για την επιστολή Αναστασιάδη προς τα κόμματα για τις πολιτογραφήσεις δημοσιεύει η εφημερίδα ”ΠΟΛΙΤΗΣ”. Επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή, αφορούν φάκελο πολιτογραφήσεων, που χάριν αστεϊσμού ονομάζεται «Τανζανοί».

 

Όπως σημειώνει, “τα στοιχεία αφορούν πολιτογραφήσεις για τις οποίες, αν γίνουν αποκαλύψεις, θα προκληθεί πολιτικός σεισμός”. Στον ίδιο φάκελο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται και ονόματα αρκετών Ρώσων,  που πολιτογραφήθηκαν για να εξυπηρετηθεί το Κρεμλίνο και σχετίζονται και με τις έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση στις εκλογές του 2016. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει τουλάχιστον μία περίπτωση,  “η οποία συνδέεται με τις καταγγελίες, που είχε κάνει ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου στην αγωγή του  κατά του Δημήτρη Χριστόφια και η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε”.

​ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην κυβέρνηση προκειμένου να της δωθούν τα στοιχεία που ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις.

Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να γνωματεύσει κατά πόσο είναι στη δικαιοδοσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο έλεγχος του προγράμματος πολιτογραφήσεων.   Η Ελεγκτική Υπηρεσία, προανήγγειλε ότι σε περίπτωση αρνητικής τοποθέτησης του Γενικού Εισαγγελέα, τότε, θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ θα ενημερώσει και το Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Γενικό ελεγκτή ότι εκβιάζει, και απειλεί.

*Αποστέρηση υπηκοότητας από 19 άτομα εισηγείται η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε υπό την Δήμητρα Καλογήρου για να διευρευνήσει φακέλους πολιτογραφήσεων από το 2012 ως το 2018.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ , η κυρία Καλογήρου είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραπλάνηση και απόκρυψη στοιχείων, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους πολιτογραφηθέντες καταζητούνται για υποθέσεις κλοπής και απάτης. Συνολικά εξετάστηκαν 12 φάκελοι με 42 πολιτογραφήσεις .

 

Share this post