Σοβαρά στην υγεία του ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

Σοβαρά στην υγεία του ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

Διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο ότι εκοιμήθη σήμερα, Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και διακεκριμένος θεολόγος του καιρού μας.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδας Fosfanariou. gr    λένε ότι είναι πολύ σοβαρά ο πανιερώτατος, αλλά ΔΕΝ εκοιμήθη.

Οι άνθρωποι που τον φροντίζουν το διαψεύδουν στο διαδίκτυο.

 

Με αφορμή την περιπέτεια υγείας του πανιερωτάτου θυμόμαστε ένα προ δεκαετίας γεγονός.

Στις 8 και 9 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου ένα διήμερο Συνέδριο με θέμα τη Νοερά Προσευχή.

Οργανώθηκε από το “Leerhuis van de Kerkvaders” (Οίκος Διδασκαλίας των Πατέρων) και την Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα της Γάνδης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος, ο οποίος ομίλησε με θέμα «Το εσωτερικό νόημα της Θείας Λειτουργίας». Στην Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Γάνδης μίλησε, επίσης, με θέμα «Η πρακτική της νοεράς προσευχής».

Την Κυριακή 10 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Γάνδης. Συλλειτούργησαν ο τότε ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού, αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Ignace Peckstadt και ο εφημέριος πρεσβύτερος Dominique Verbeke.

ΠΗΓΗ:  Fosfanariou. gr

*************************************************

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στo Μπαθ της Αγγλίας το 1934 με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και την παράδοση της μυστικής  θεολογίας.


Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης.
Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Οικουμενικού  Πατριαρχείου . Είναι  ο πρώτος Βρετανός που αναδειχθηκε  επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος!
Ο Επίσκοπος Κάλλιστος είναι συγγραφέας των βιβλίων: “The Orthodox Church” [Η Ορθόδοξη Εκκλησία] (Penguin, 1963, αναθεωρημένη έκδοση 1993), “Eustratios Argenti: A Study of the Greek Church under Turkish Rule” (1964), [Ευστράτιος Αργέντης: Μια μελέτη της Ελληνικής Εκκλησίας υπό την Τουρκική κυριαρχία,] “The Orthodox Way” [Ο Ορθόδοξος Δρόμος] (1979, αναθεωρημένη έκδοση 1995), “The Inner Kingdom” [Η εντός ημών Βασιλεία] (2000). Είναι συμμεταφραστής των δύο Ορθόδοξων Λειτουργικών Βιβλίων, “The Festal Menaion” [Το Μηναίον] (1969) και “The Lenten Triodion” [Το Τριώδιον] (1978), καθώς επίσης και της “Φιλοκαλίας” (εν εξελίξει: μέχρι τώρα τέσσερις τόμοι, 1979-95).
Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του “Ο ορθόδοξος δρόμος”, “Η ορθόδοξη εκκλησία”, “Η δύναμη του ονόματος”, “Η εντός ημών βασιλεία” κ.ά. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα “Μηναία”, το “Τριώδιο” και την “Φιλοκαλία” (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού “Sobornost”.   Στις 6 Ιουνίου 1982 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Διοκλείας, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων. Στις 30 Μαρτίου 2007 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Share this post