«Σοκαριστικά ευρήματα» για τη ζωή των σκλάβων στην Πομπηία

«Σοκαριστικά ευρήματα» για τη ζωή των σκλάβων στην Πομπηία

Eνας φούρνος που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας χρησιμοποιούνταν ως φυλακή για σκλάβους που εργάζονταν στην παραγωγή ψωμιού. Το εύρημα θεωρείται ως το πιο σοκαριστικό παράδειγμα δουλείας στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μικρό φούρνο του οποίου τα παράθυρα ήταν φραγμένα με σίδερα. Ο χώρος αποτελεί μέρος ενός σπιτιού που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Regio IX του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.Το αρτοποιείο ήταν αποκομμένο από τον έξω κόσμο, με τη μόνη έξοδο να οδηγεί στην κεντρική αίθουσα του σπιτιού.

Στο δάπεδο του αρτοποιείου βρέθηκαν σημάδια που χρησιμοποιούνταν για τον συντονισμό των κινήσεων των σκλάβων και των ζώων για το άλεσμα των σιτηρών που χρειάζονταν για την παραγωγή ψωμιού.

Η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των δούλων της πόλης, οι οποίοι, αν και αναφέρονται σπάνια στις γραπτές ιστορικές πηγές, αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η σκληρή εργασία των δούλων ήταν αυτή που στήριζε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της πόλης.

Το σπίτι πιστεύεται ότι βρισκόταν υπό ανακαίνιση όταν καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Ωστόσο, τα λείψανα τριών ατόμων βρέθηκαν σε ένα από τα δωμάτια του αρτοποιείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σπίτι είχε ακόμη κατοίκους.

Πρόκειται για την πιο σοκαριστική πλευρά της αρχαίας δουλείας, αυτή που στερείται τόσο σχέσεων εμπιστοσύνης όσο και υποσχέσεων απελευθέρωσης. Μια σχέση που περιοριζόταν μόνο στην ωμή βία. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώνεται πλήρως από τις σιδερένιες μπάρες στα λίγα παράθυρα, δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζουχτρίεγκελ, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν στην Πομπηία ίχνη δουλοκτητικών σχέσεων.Το 2021, σε μια βίλα στην Τζουλιάνα Τσιβίτα, προάστιο της αρχαίας Πομπηίας, βρέθηκε ένα δωμάτιο στο οποίο ζούσαν σκλάβοι και το οποίο περιείχε τρία ξύλινα κρεβάτια, ένα δοχείο και ένα ξύλινο σεντούκι.

Μια έκθεση αφιερωμένη στους σκλάβους της Πομπηίας αναμένεται να εγκαινιαστεί στο αρχαιολογικό πάρκο στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Share this post