Σκέψεις για δύο πτυχές του Κυπριακού

Σκέψεις για δύο πτυχές του Κυπριακού

Θάλασσα, Βρετανικές Βάσεις

Του πρέσβυ Τάσου Τζιωνή

Ο πρέσβυς Τάσος Τζιωνής

 

Το αθηναϊκό περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής» στο νέο του τεύχος (Χειμώνας 2017-Άνοιξη 2018) δημοσιεύει εκτενές άρθρο  του πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Τζιωνή, ο οποίος υπηρετεί στην Ρώμη, με τίτλο «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (Θάλασσα, Βρετανικές Βάσεις)»
Σύμφωνα με τον έμπειρο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την ΑΟΖ  πρέσβυ, Τ. Τζιωνή, τα θέματα , Θάλασσα και Βρετανικές Βάσεις, είναι, παράλληλα, θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνει δε ότι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, υπό την έννοια του συνταγματικού μέλλοντος της Κύπρου, είναι, πράγματι, ζήτημα των δύο κοινοτήτων για να το διαπραγματευτούν και να το συμφωνήσουν.

 

Σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, όλες οι πτυχές του Κυπριακού θα είναι ξανά το αντικείμενο διαπραγματεύσεως, είτε μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είτε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών Δυνάμεων που συνυπογράφουν τις Συνθήκες του 1960. (Απαραίτητη είναι και η εμπλοκή της Ε.Ε., αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος της. Αναγκαία επίσης είναι και η εμπλοκή των Η.Ε., του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενδιαφέρεται θεσμικά για το Κυπριακό, καθώς και του Γενικού Γραμματέα, βάσει των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας.)
Όμως, υποδεικνύει ο πρέσβυς Τ. Τζιωνής, η Κύπρος, είτε διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, είτε όχι, έχει κράτος, και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία﮲ οφείλει δε, ως κράτος, να έχει πολιτική για όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, η οποία να καθορίζεται και να εφαρμόζεται δια της συνήθους λειτουργίας της δημοκρατικής διαδικασίας και, συνεπώς, της εμπλοκής των αρμοδίων συνταγματικών θεσμών. Συναφώς, ο Τ. Τζιωνής σημειώνει ότι ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και το Εθνικό Συμβούλιο είναι κοινοτικοί θεσμοί και μάλιστα εξω-συνταγματικοί, και ως τέτοιοι, δεν έχουν οποιαδήποτε κρατική εξουσία, ούτε υπόκεινται σε δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν μόνο για τους σκοπούς των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του άρθρου  , μετά από άδεια του συγγραφέα του  και της διεύθυνσης του περιοδικού «τετράδια» , την οποία και ευχαριστούμε.

Tzionis.Τετράδια.14112017.Τελ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post