Σημίτης κατά Καραμανλή για ελληνοτουρκικά
Με σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παίρνει θέση για την ένταση με την Τουρκία και καταφέρεται εναντίον του Κώστα Καραμανλή. Ο Κώστας Σημίτης επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο υπήρξαν πολιτικοί αντίπαλοι πριν από περίπου 2 δεκαετίες. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στην περίοδο του 2004 και τη Σύνοδο του Ελσίνκι, χαρακτηρίζοντάς την χαμένη ευκαιρία, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους υπήρξε κομβική για τα εθνικά θέματα, ενώ κάνει και εκτιμήσεις για τη σημερινή κατάσταση και την κρίση που δημιουργείται με τις κινήσεις της Τουρκίας προς τη Λιβύη.
Συγκεκριμένα οι αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού βασίζονται στο εξής σκεπτικό :
Με τη συμφωνία του Ελσίνκι η Τουρκία υποχρεωνόταν να επιλύσει τις εκκρεμότητές της με την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004. Σε περίπτωση που αυτό δεν γινόταν δυνατό, ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Ελλάδα μπορούσε ως εκ τούτου τον Δεκέμβριο του 2004 να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έως ότου δρομολογηθεί πειστικά η εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας τη συμφωνία του Ελσίνκι, άρχισε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Τέλη του 2003, χάρη στις επίπονες προσπάθειες και των δύο πλευρών, είχε υπάρξει κάποια πρόδος ώστε στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2004 να είναι δυνατή μία καταρχήν συμφωνία.
Η κυβέρνηση δεν συνέχισε τις διαπραγματεύσεις. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004 δεν έθεσε θέμα κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, καίτοι η Τουρκία δεν είχε εκπληρώσει τους όρους του Ελσίνκι.
Ένας βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η ένταξη των ελληνοτουρκικών στη διαδικασία ρύθμισης σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας κατά τρόπο, που να μπορεί να οδηγήσει άμεσα και υποχρεωτικά στη Χάγη, εγκαταλείφθηκε, υποστηρίζει ο κ. Σημίτης.