Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Στην Κύπρο το αρμόδιο Υφυπουργείο κάνει λόγο για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, αλλά έβγαλε “κόκκινη κάρτα” για συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.- Περιδιάβαση στην παλιά Λευκωσία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, από το 1980. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της έγκρισης του Καταστατικού του Οργανισμού το 1970, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), πέντε χρόνια αργότερα.

Η χρονική στιγμή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη, επειδή έρχεται στο τέλος της υψηλής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και στην αρχή της σεζόν στο νότιο ημισφαίριο.

Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της γιορτής: ότι αφορά όλο τον κόσμο, από τον βορρά έως τον νότο, από την ανατολική έως τη δύση. Ο τουρισμός, σε άλλες χώρες περισσότερο, όπως η δική μας, σε άλλες χώρες λιγότερο, αλλά και σε ορισμένες που ζουν κυριολεκτικά από αυτόν, όπως ορισμένα τροπικά νησιά, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν δημιουργεί μόνο θέσεις εργασίας στους τομείς του, αλλά διοχετεύει την ενέργειά του σε όλη την κοινωνία.

Εν μέσω πανδημίας, ο παγκόσμιος τουρισμός επηρεάστηκε όσο λίγοι κλάδοι. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έβαλαν φρένο στα ταξίδια και μόλις τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μικρή, αλλά σταθερή ανάκαμψη.

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (UN), António Guterres:

«Η ανθρώπινη επιθυμία του καθενός να ταξιδέψει, είναι καθολική, γι ‘αυτό ο τουρισμός πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους. Πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα σε όλους, τα πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που φέρνει ο τουρισμός.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021, αναδεικνύει τη δύναμη του «Τουρισμού για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Γιορτάζοντας αυτήν την ημέρα, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς ο τουρισμός αυξάνεται, τα οφέλη που θα προκύψουν θα γίνουν αισθητά σε κάθε επίπεδο του ποικίλου τομέα μας, από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία έως τη μικρότερη οικογενειακή επιχείρηση.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς προχωράμε και εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν πιο ευημερούμενο και ειρηνικό κόσμο μέσω του τουρισμού, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Είναι μια δέσμευση τόσο επίκαιρη, όσο και απαραίτητη. Η παύση στα διεθνή ταξίδια που προκαλείται από την πανδημία κατέστησε σαφή τη συνάφεια του τουρισμού με τις κοινωνίες μας.

Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός, πολύ πέρα από τον ίδιο τον τομέα. Και σε πολλά μέρη, τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας έχουν πληγεί περισσότερο από όλα.

Το να εργάζεσαι για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, σημαίνει να υιοθετήσεις όλους πίσω από ένα καλύτερο όραμα για τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού να προσεγγίσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες που τον χρειάζονται, περισσότερο αυτή τη στιγμή και να χτίσει τις βάσεις, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Καλωσορίζω όλα τα μέλη μας, συνεργάτες, κυβερνήσεις, προορισμούς και επιχειρήσεις, να γιορτάσουν μαζί μας αυτήν την ημέρα, καθώς η σημασία του τουρισμού σε κάθε μέρος των κοινωνιών μας είναι πιο εμφανής από ποτέ.»

Το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου

“Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27  Σεπτεμβρίου, είναι φέτος αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη («Tourism for Inclusive Growth»). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) ωθεί τον παγκόσμιο τουρισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη που περιλαμβάνει τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου μέρους – επισκεπτών, φορέων, κοινοτήτων, επιχειρηματιών – αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Διασφαλίζει ότι κάθε κομμάτι του μωσαϊκού που λέγεται τουρισμός, έχει λόγοστο μέλλον του, συμπεριλαμβανομένων όσων υπό κανονικές συνθήκες κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. «Leave no one behind» είναι η υπόσχεση των κρατών μελών του ΟΗΕ και των εξειδικευμένων Υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΤ. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί λοιπόν υπενθύμιση για τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού στην κοινωνική ένταξη ευρύτερα, καθώς και για τη δέσμευση κάθε κράτους να βρίσκει την έκφρασή του αυτός ο ρόλος σε πολιτικό κι επιχειρηματικό επίπεδο”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: “Οι στόχοι αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Γίνεται σαφές ότι ο ρόλος των φορέων του τουρισμού δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων περιηγητών στη χώρα. Όπως εύγλωττα τίθεται από τον ΠΟΤ, έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από στατιστικές και να αναγνωρίσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό, βρίσκεται ένας άνθρωπος. Ζητούμενα στον τουρισμό είναι σήμερα οι αυθεντικές εμπειρίες, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν και η πρόκληση θετικών συναισθημάτων ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης και της παροχής φιλοξενίας. Επιπλέον, βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 είναι να επωφεληθούν περιοχές και κοινωνικές ομάδες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επωφεληθεί επαρκώς από τα τουριστικά έσοδα του νησιού μας.

Πράγματι, μέσα από τις διάφορες συγκεκριμένες δράσεις που έχουν τεθεί προς υλοποίηση στα πλαίσια της Στρατηγικής, το όραμα του ΠΟΤ παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά στην Κύπρο. Έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, υποστήριξη επενδύσεων που αφορούν ειδικές μορφές τουρισμού, σχέδια κινήτρων για την αναβάθμιση προϊόντος και πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή γυναικών, νέων και καλλιτεχνών στην παροχή αυθεντικών τουριστικών εμπειριών, είναι μόνο μερικές από αυτές”.

Ωστόσο , παρά τις πιο πάνω διακηρύξεις το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν παρέχει την δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν, επικαλούμενο την… πανδημία του κορονοϊού

*Δείτε τις σχτικές εγκυκλίους

Τουριστικές εκθέσεις by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Κατάλογος εκθέσεων by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού (Cyprustravelwriters)

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού (Cyprustravelwriters)  μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού, εταιρικό μέλος της UNESCO και μέλος της United Nations World Tourism Organization (UNWTO) , σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ως ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών στέλνει το μήνυμα ότι κάθε μέρος του πρέπει να έχει λόγο στο μέλλον του – συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων, των μειονοτήτων, των νέων και εκείνων που διαφορετικά θα κινδύνευαν να μείνουν πίσω. Αποστολή του ΠΟΤ επίσης είναι να προωθήσει τον τουρισμό ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και προώθησης πληροφοριών, γνώσεων και τουριστικών πολιτικών παγκοσμίως.

Η πανδημία του COVID-19 έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες. Επηρέασε δραματικά την τουριστική βιομηχανία όλων των χωρών, ύστερα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης. Το πλήγμα είναι βαρύ σε αναπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι πιο ευάλωτες δε ομάδες πληθυσμού έχουν πληγεί βέβαια περισσότερο από όλους.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού θα βοηθήσει στην έναρξη της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι σημαντικό τα οφέλη που θα επιφέρει και πάλι να  κατανεμηθούν δίκαια σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε επιτακτικά καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού υποστηρίζει ένθερμα την προσπάθεια που γίνεται για να παραμείνει όρθιος ο Κυπριακός τουρισμός. Οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, που είναι «Η βιώσιμη ανάπτυξη του Κυπριακού Τουρισμού με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον» αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό”.

https://cyprustravelwriters.com/  Facebook page:   https://cyprustravelwriters.com/

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μια περιδιάβαση στην παλιά Λευκωσία

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, διοργανώνει ξενάγηση από έμπειρη ξεναγό στις παλιές γειτονιές της Λευκωσίας.

Η περιδιάβαση θα ξεκινήσει στις 5 η ώρα το απόγευμα της Τετάρτης 29ης Σεπτεμβρίου από τον ιερό ναό Παναγίας της Φανερωμένης και θα καταλήξει στην Πύλη Αμμοχώστου.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν και ανοικτή στο κοινό.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 28/2021

στα τηλέφωνα 97 675 555  &  99 671 860

 

 

 

 

 

 

Share this post