Σήμερα οι πιο κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Σήμερα οι πιο κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Οι δηλώσεις  Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Άνοιξαν  στις 08:00 [τοπική  ώρα  και ώρα Κύπρου ] και θα κλείσουν στις 17:00 τα εκλογικά τμήματα για τις σημερινές (14 Μαΐου 2023)  προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. 

Στις εκλογές , που χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες για την Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια, έχουν δικαίωμα ψήφου περί τα  64 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι, που θα ασκήσουν  πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Σύμφωνα με  την τουρκική νομοθεσία, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει διαφανεί κατά πόσο οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στον β΄γύρο, ο οποίος είναι καθορισμένος για τις 28 Μαΐου. 

Οι εκλογές γίνονται στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου και ενώ  η  χώρα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση.

Η μάχη για την προεδία θα κριθεί ανάμεσα στον  Ταγίπ Ερντογάν, υποψήφιο του AKP και των πολιτικών συμμάχων τους, που συγκροτούν  τη Λαϊκή Συμμαχία (Cumhur Ittifaki) και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο στηρίζει Εθνική Συμμαχία (Millet Ittifaki) των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 Παρά τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων, που απαρτίζουν την Εθνική Συμμαχία (Millet Ittifaki)  ο υποψήφιος της , Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο της συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει οριακό προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις   28 Μαΐου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές η σύνθεση της νέας Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι ακόμη ένα σημαντικό ζητούμενο.  Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι και αυτή η αναμέτρηση είναι αμφίροπη ανάμεσα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν και το σύμμαχό του,  το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια και, από την άλλη, την Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου. Η Εθνική Συμμαχία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.  τουρκική εθνική αντιπροσωπεία.

Σημειώνεται ότι: α) Η ψήφος των Κούρδων, που αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα κρίνει πολλά, β) Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν εντάχθηκε στον ετερόκλιτο συνασπισμό του κ. Κιλιτσντάρογλου, αν και είναι κατά του  Ερντογάν, ιδιαίτερα  μετά τη φυλάκιση ηγετών του και τον διωγμό του τα τελευταία χρόνια. Στις προεδρικές εκλογές το HDP στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά στις   βουλευτικές εκλογές κατέρχεται αυτόνομα ως  Κόμμα Πράσινης Αριστεράς, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη δίωξη με την κατηγορία , την οποία απορρίπτει,  για δεσμούς με το PKK.

 

Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε χθες την προεκλογική εκστρατεία με προσευχή στην Αγία Σοφία και με ομιλία σε συγκέντρωση στην περιοχή Πέρα της Πόλη, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στην Σαμψούντα και απέδωσε φόρο τιμής  στον Κεμάλ Ατατούρκ, στο τάφο του στην  Άγκυρα.

 

Share this post