Σήμερα η τουρκική Βουλή θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα η τουρκική Βουλή θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: @TBMMresmi)  πρόκειται να συζητήσει σήμερα και στη συνέχεια να ψηφίσει επί του θέματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει σειρά τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τούρκο  αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, το κόμμα AKP (264 έδρες) του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο μαζί με το  σύμμαχό του MHP (49 έδρες) διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής  για την επικύρωση της πολυαναμενόμενης ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία. Χθες η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει η σκανδιναβική χώρα σε άσκηση της Συμμαχίας.

Στο ενδεχόμενο που η Σουηδία λάβει το πράσινο φως από την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τότε η Ουγγαρία θα μείνει πλέον το μοναδικό εμπόδιο της Στοκχόλμης.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είχε τον περασμένο μήνα εγκρίνει την πρόταση, κάνοντας ένα πρώτο χειροπιαστό βήμα στη διαδικασία επικύρωσης. Απαιτείται πλήρης κοινοβουλευτική έγκριση προτού υπογραφεί το πρωτόκολλο σε νόμο από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν η Βουλή υπερψηφίσει την ένταξη και ο κ. Ερντογάν υπογράψει την απόφαση, η Σουηδία θα ενταχθεί στην ευρωατλαντική συμμαχία ως το 32ο μέλος. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2022.

Ωστόσο, η Τουρκία άσκησε βέτο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες «προστατεύουν ομάδες τρομοκρατών». Στη συνέχεια η Άγκυρα ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά όχι της Σουηδίας, για την οποία κατέθεσε σειρά προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων που καταζητούνται, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη.

Τελικά η Στοκχόλμη ψήφισε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με ελαφρώς σκληρότερες διατάξεις, ενώ η Σουηδία, η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ολλανδία χαλάρωσαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για τα F-16, που ζητά η Τουρκία.

 Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 26 Δεκεμβρίου, ‘ναι’ ψήφισαν το ΑΚΡ, το CHP και το MHP, ενώ το ‘İYİ’ και το κόμμα ‘Saadet’ ψήφισαν «όχι». Το κόμμα DEM δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

 

Share this post