Σήμερα η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία Τραμπ-Μπάϊντεν

Σήμερα η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία Τραμπ-Μπάϊντεν

Mε τις  επιθέσεις  των Δημοκρατικών και του Τύπου προσέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  στο πρώτο debate με τον ανθυποψήφιο του στις εκλογές τις 3ης  Νοεμβρίου , Τζο Μπάϊντεν. Το debate θα γίνει σήμερα (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Κύπρου).

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι ενέπαιξε το σύστημα επικαλούμενοι τα στοιχεία για φοροδιαφυγή, που δημοσίευσε η εφημερίδα η εφημερίδα ΝΥΤ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι,  ανέφερε ότι ” το ζήτημα εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια” και τόνισε ότι “οι αμερικανοί δικαιούνται να γνωρίζουν σε ποιους οφείλει χρήματα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος”.

Οι New York Times ως γνωστόν εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών , που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Κατά τους Times, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Ο Τραμπ με tweets βάλει εναντίον του ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας το  δημοσίευμα «Fake News Media», ενώ σημειώνει ότι «οι πληροφορίες αποκτήθηκαν παρανόμως και με κακή πρόθεση».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος προηγείται του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο και σε μία σειρά από κρίσιμες Πολιτείες που θα καθορίσουν ποιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να ανατρέψουν τα πλεονεκτήματα του Τραμπ ο οποίος από κάποιους αναλυτές θεωρείται ότι έχει ένα προβάδισμα επί του αντιπάλου του όσον αφορά στο ποιος μπορεί να διοικήσει καλύτερα την οικονομία.

Οι κανόνες και τα θέματα του  debate

Στη σκηνή του debate οι υποψήφιοι θα είναι, οπως είθισται, μόνοι τους ενώ πέραν του σημερινού  θαγίνουν  δύο ακόμη  μονομαχίες, η πρώτη στις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα και η δεύτερη στις 22 Οκτωβρίου στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Επίσης στις 7 Οκτωβρίου, η Κάμαλα Χάρις και ο Μάικ Πενς θα έχουν τη δική τους αναμέτρηση στο Σολτ Λέικ της  Γιούτα.

Η διαδικασία του debate προβλέπει έξι ερωτήσεις σε έξι τμήματα, από 15 λεπτά το καθένα.

Οι ενότητες αφορούν:

– Τα πεπραγμένα Τραμπ και Μπάϊντεν

– Το Ανώτατο Δικαστήριο

– Την πανδημία του κορονοϊού

– Τις διαμαρτυρίες για φυλετικές διακρίσεις και τη βία στις πόλεις.

– Την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας

– Την οικονομία

Οι κ. Τραμπ και  Μπάϊντεν θα έχουν διάστημα δύο λεπτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις προτού ξεκινήσει η διαδικασία των διαξιφισμών.

Share this post