Σήμερα η επέτειος των 96ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη.- Αφιέρωμα της DW

Σήμερα η επέτειος των 96ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη.- Αφιέρωμα της DW

Ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την πορεία της ελληνικής μουσικής όσο λίγοι. Ο λόγος του είχε πάντα βαρύτητα. Μια αναδρομή σε στιγμές της καριέρας του κάνει σήμερα η DW  

Μίκης, ο πολυπράγμων συνθέτης

Το πολύπλευρο έργο του Μίκη δύσκολα περιγράφεται σε λίγες σειρές. Συνέθεσε μουσική για τα πάντα: από μελοποιημένη ποίηση και μουσική για ταινίες μέχρι ορχηστρική μουσική, καντάτες, ορατόρια, μουσική δωματίου. Πολιτικοποιημένος από νωρίς, δεν έπαψε ποτέ να παρεμβαίνει στον δημόσιο βίο. Γεννημένος στις 29 Ιουλίου 1925, κλείνει αισίως τα 95. Μια αναδρομή στο έργο του από γερμανική σκοπιά.

Ο Μίκης, ο Ζορμπάς και η Γερμανία

Η μουσική που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» τον έκανε διάσημο παγκοσμίως. Το 1995 σε μια συναυλία για τα 70ά γενέθλια του Μίκη στο Μόναχο, τον συνεχάρη ο Άντονι Κουίν, ο πρωταγωνιστής της θρυλικής ταινίας και μακροχρόνιος φίλος του. Το χαρακτηριστικό συρτάκι δεν μπορούσε να λείπει από τη συναυλία.

Ο συμφιλιωτής

Το 1997 ο ​​τότε ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ προσκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη από την Ελλάδα και τον Ζουλφί Λιβανελί από την Τουρκία σε δείπνο στο Πέτερσμπεργκ κοντά στη Βόννη. Αφορμή ήταν η έναρξη μιας κοινής περιοδείας των δύο μουσικών, η οποία χαρακτηρίστηκε ένδειξη συμφιλίωσης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Οι ερμηνεύτριες και οι ερμηνευτές του έργου του

Ο Θεοδωράκης έγραψε τραγούδια για τη Μαρία Φαραντούρη αλλά και τη Μελίνα Μερκούρη. Έργα του ερμήνευσαν η Εντίθ Πιάφ, η Βίκυ Λέανδρος, η Δαλιδά, η Αγνή Μπάλτσα αλλά και ο Ζωρζ Μουστακί, o Xάνες Βάντερ και πολλοί άλλοι.

Ο Θεοδωράκης στο Βερολίνο

Τον Μάιο του 1997 σε ηλικία 71 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια μεγαλειώδη τρίωρη συναυλία στο Haus der Kulturen του Βερολίνου. Λόγω αναπνευστικών προβλημάτων αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Φεύγοντας από τη συναυλία είπε πει στο γερμανικό κοινό: «Σήμερα ήταν η τελευταία μου συναυλία».

Σημαντικές διακρίσεις

To 2005 ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε στο Άαχεν με το μεγάλο Βραβείο Μουσικής της UNESCO. Πριν από τον Θεοδωράκη, το ίδιο βραβείο είχαν λάβει ο Γεχούντι Μενουχίν, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, η Μερσέντες Σόζα κ.ά. Για τον Μίκη δεν ήταν η μοναδική διάκριση. Μεταξύ άλλων είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983, με βραβείο BAFTA, ενώ ήταν υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης και για Grammy.

Μια ζωή μέσα στην πολιτική

Ο Θεοδωράκης συμμετείχε ενεργά σε όλη του τη ζωή στην πολιτική. Εξορία, συλλήψεις, φυλακή, έντονη πολιτική δράση, ποτέ δεν σταμάτησε να παρεμβαίνει. Στα 95 του χρόνια δηλώνει παρών, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν υποστηρίζει επαρκώς τους καλλιτέχνες εν καιρώ πανδημίας. Η φωνή του Θεοδωράκη είναι αναπόσταστο κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας, σχεδόν εδώ και ένα αιώνα.

 

*********

Ευχετήρια επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία των 96ων γενεθλίων του.

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, τα στελέχη και μέλη του Κόμματος κι εγώ προσωπικά, απευθύνουμε εγκάρδιες ευχές για τα γενέθλιά σου.

Η ιστορία, οι αγώνες και το διαχρονικό έργο σου εμπνέουν και συγκινούν τους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ελευθερία του Ανθρώπου.

Να είσαι πάντα καλά.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Στέφανος Στεφάνου
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Romancero Gitano Η Παντέρμη- Μαρία Φαραντούρη

“Η ιστορία των χρόνων μου” για τον Μίκη Θεοδωράκη, αφιέρωμα του Αρχείου ΕΡΤ για τα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη 29/7/1925

Μίκης Θεοδωράκης – 29 Ιουλίου 1925 (ert.gr)


To Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με ένα ταξίδι στον μουσικό γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από κορυφαία ορχηστρικά του έργα, τίμησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , πριν μερικές μέρες τα γενέθλια του σπουδαίου συνθέτη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής. 

Σε αυτή την εορταστική συναυλία-αφιέρωμα που παρουσιάστηκε  στον Κήπο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας), το κοινό είχε  την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμήνευσαν  δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας. 

ΦΩΤΟ: Μέγαρον Μουσικής Αθηνών

H συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη  πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που συνδιοργάνωσαν  ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής” και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λίγα λόγια για τα έργα , σύμφωνα με δελτίο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

Οιδίπους Τύραννος

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θάνατος

Τα τραγούδια του κύκλου «Έρως και Θάνατος» γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη «Λήθη» και το «Έρως και Θάνατος» σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο: «Έρως και Θάνατος». 

Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων

Το έργο αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και μάλιστα ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως κύκνειο άσμα του. Το έργο είναι σε ποίηση Διονύση Καρατζά και είναι αφιερωμένο στον Γερμανό φίλο του Peter Hanser-Strecker (Πέτερ Χάνσερ-Στρέκερ) ως ένα είδος φόρου τιμής του συνθέτη στη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου».

Raven 

Το έργο γράφτηκε το 1970, ενώ βρισκόταν στις φυλακές του Ωρωπού, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Κάτω από αυτή τη συναισθηματική πίεση συνέθεσε ένα έργο που θα του επέτρεπε να επικοινωνήσει με τον συνθέτη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Αυτό επετεύχθη μελοποιώντας το «Raven» του Γιώργου Σεφέρη.

H Πρόεδρος της  Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρακολούθησαν τη συναυλία-αφιέρωμα για τα 96 χρόνια του μεγάλου συνθέτη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πριν  
 την έναρξη της συναυλίας, οι κκ. Σακελλαροπούλου και Μενδώνη επισκέφθηκαν την έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία διοργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” και της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».
                                               ΦΩΤΟ: Μέγαρον Μουσικής Αθηνών


 

 

Share this post