Σήμερα απόδοση τιμής στον Δ. Σολωμό και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Στις 24 Απριλίου 2017, με μια ιστορική απόφαση των Ελλήνων Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου – η Ημέρα Μνήμης Διονυσίου Σολωμού – ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.Έκτοτε υλοποιούνται πλέον ετήσιοι παγκόσμιοι εορτασμοί, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο θεμελιώδης ρόλος, που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα στον κόσμο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και η ουσιαστική συμβολή της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού.
«Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς, πως από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε, και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα» γράφει για την Ελληνική Γλώσσα ο Γιώργος Σεφέρης, τονίζοντας τη διαχρονική της παρουσία και τη μεγάλη της συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) της Κύπρου καθιέρωσε από το 2017 την «Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας», που στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δεκαπενθήμερο, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λογοτεχνικά εργαστήρια, λέσχες ανάγνωσης, επιστημονικές διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίων, λεξιλογικά παιγνίδια, μαθητικοί διαγωνισμοί, θεατρικές παραστάσεις κ.ά. Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη της συγχρονίας και της διαχρονίας της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και της αξίας της γλωσσικής παιδείας, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου. Αναδεικνύεται, παράλληλα, και η οικουμενικότητα της Ελληνικής Γλώσσας, αφού η φιλοσοφική, η ηθική, η πολιτική και η αισθητική σκέψη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού βασίζεται στα έργα των Ελλήνων στοχαστών. Ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ αναφέρει:
“Η Ελληνική Γλώσσα, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας των Ελλήνων όσο και ως φορέας πολιτισμού, έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ιστορία του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Απόλυτα ταυτισμένη με την πορεία της ανθρώπινης σκέψης, η Ελληνική είναι η γλώσσα στην οποία ο άνθρωπος διατυπώνει τις πρώτες του φιλοσοφικές αναζητήσεις, περιγράφει τις πρώτες του επιστημονικές ανακαλύψεις, εκφράζει έννοιες του πολιτικού λόγου και αποδίδει τη χριστιανική διδασκαλία. Παράλληλα, η Ελληνική Γλώσσα, μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαδίδεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και από τότε ασκεί τεράστια επίδραση σε μεγάλο μέρος γλωσσών και πολιτισμών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα Ελληνικά (Αρχαία και Νέα) αποτελούν διαχρονικά αντικείμενο διδασκαλίας στα καλύτερα πανεπιστήμια και σχολεία του κόσμου.
Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Μήγαρις έχω τίποτε άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» έγραφε τότε στον Διάλογό του ο Διονύσιος Σολωμός, τονίζοντας και πάλι πως, στην ψυχή του Έλληνα, Γλώσσα και εθνική Ελευθερία ταυτίζονται άρρηκτα.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζοντας ότι Ελληνική Γλώσσα και Ελληνική Παιδεία είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στον χρόνο και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και εκτιμώντας τον ρόλο και την προσφορά του σχολείου στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας, ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική για την αποτελεσματική διδασκαλία της Γλώσσας μας, την αναβάθμιση της γλωσσικής αγωγής των μαθητών και μαθητριών μας, καθώς και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας ευρύτερα στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνάρτηση με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας, οι Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, αποφάσισαν όπως δώσουν την ευκαιρία να διοργανωθούν δράσεις από τις σχολικές μονάδες μέσα σε διάστημα τριών μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να επιλέξει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τις πιο κατάλληλες για αυτήν δράσεις από αυτές που προτείνονται, ενθαρρύνοντας και ξεχωριστές πρωτοβουλίες από εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες. Στο πλαίσιο των ευρύτερων εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821, το ΥΠΠΑΝ θα διοργανώσει και ορισμένες πρόσθετες εκδηλώσεις για την Ελληνική Γλώσσα.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη γλωσσική παιδεία. Η θωράκιση κυρίως της νέας γενιάς με τον πλούτο της Ελληνικής και με σεβασμό για αυτήν, συνιστά σημαντική υπηρεσία στη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στους κάθε λογής κινδύνους που ελλοχεύουν”.
Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που διοργανώθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνο Βλάσση, υπογράμμισε : «Τα ελληνικά είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Αριστοτέλη. Αλλά και η γλώσσα του Σεφέρη και του Ελύτη. Αφετηρία της ιστορίας και του πολιτισμού. Πυξίδα του σήμερα και φάρος του μέλλοντος. Μια γέφυρα πάνω από σύνορα, που αγκαλιάζει τον κόσμο. Γι’ αυτό μαθαίνουμε ελληνικά. Για να μιλάμε και να νιώθουμε ελληνικά».
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Γιορτάζουμε την Παγκόσμια #Ημέρα_ελληνικής_γλώσσας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά. Δείτε σύντομο αφιέρωμα και μήνυμα του @PrimeministerGR. pic.twitter.com/GLS80J4NYv
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 9, 2021
Ο ΥΦΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος πρότεινε στο Μέγαρο Μαξίμου τον τρόπο του εορτασμού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποδέχθηκε, σε μήνυμά του, αναφέρει: «Η ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας δεν αποτελεί απλώς μία υπενθύμιση της αδιάλειπτης συνέχειας της γλώσσας μας στον χρόνο, αλλά και μία αναγνώριση της διαχρονικής συνεισφοράς της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Σε αυτήν ακριβώς την αναγνώριση βρίσκεται η ουσία της καθιέρωσης του ετήσιου εορτασμού της.
Η Ελληνική Γλώσσα μετρά περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια ζωής, από την πρωτοελληνική μορφή της, περίπου το 3000 π.Χ. έως σήμερα. Παρά τις πολλές αναπροσαρμογές της στο διάβα των αιώνων, αποτελεί το νήμα που συνδέει τις σημειακές στιγμές χιλιάδων ετών σε μία ενιαία ιστορική χρονογραμμή. Η ιστορικότητά της ταξιδεύει τόσο βαθιά στον χρόνο, ώστε να της αποδίδονται αναντίρρητα τα σκήπτρα της γλώσσας που κωδικοποίησε, πρώτη, ανώτερες λεξιλογικές αναφορές τόσο σε αφηρημένες όσο και σε τεχνικές έννοιες, που καθιέρωσε οικουμενικές αξίες και που θεμελίωσε και διαμόρφωσε το εννοιολόγιο του δυτικού πολιτισμού. Σύμφωνα με την Γαλλίδα ακαδημαϊκό και Ελληνίστρια Jacqueline de Romilly «αν η Ελλάδα ζητούσε να αφαιρέσουμε από την γλώσσα μας τις ελληνικές λέξεις που μας δάνεισε, ο δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε». Αυτή η παρακαταθήκη αποτελεί έναν αδιάσειστο πολλαπλασιαστή ήπιας μεν, αλλά δομικής ισχύος για τη χώρα μας.
Η Ελληνική Γλώσσα είναι συναίσθημα. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική εθνική ταυτότητα, την καρδιά και τον νου των Ελλήνων, οι οποίοι στις λέξεις της ανακάλυψαν τη μαγεία της έκφρασης του πλούσιου ψυχικού κόσμου τους. Στις λέξεις της βρήκαν τον τρόπο να εδραιώνονται στον χρόνο και να δημιουργούν. Η Ελληνική Γλώσσα είναι γλώσσα ποιητική. Εύλογα η Ελλάδα σεμνύνεται διαχρονικά για τα δύο βραβεία Νόμπελ που της χάρισαν ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης, σμιλεύοντας τις λέξεις κατά τρόπο μοναδικό. Είναι η γλώσσα του Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος μας χάρισε τον ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Εθνικό μας Ύμνο. Τιμώντας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, θυμόμαστε τα λόγια του: «Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα». Η άριστη γνώση της ιταλικής και η μακρά παραμονή του στην Ιταλία, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην εξιστόρηση της αισθητικής, γλωσσικής και βιωματικής πορείας του στα ελληνικά. Εξιστόρηση, η οποία άφησε χαραγμένο το αποτύπωμά της στη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας. Tα εκατομμύρια των Ελλήνων και πολλών φιλελλήνων σε κάθε γωνιά της γης σήμερα, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της απαράμιλλης γοητείας της.
Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, που κάνει τη Γλώσσα μας μοναδική είναι ότι αποτελεί στάση ζωής. Οι Έλληνες, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, δημιούργησαν λέξεις, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δίνουν νόημα στην ύπαρξη, να οδηγούν στη διαπίστωση του πραγματικού, του υπαρκτού, αλλά και του υπερβατικού. Λέξεις που αποδίδουν με ακρίβεια αυθύπαρκτες έννοιες, ιδέες και αξίες. Δημο-κρατία, Φιλο-σοφία, Διά-λογος, Αγαθο-εργία. Το χαρακτηριστικό αυτό διατρέχει την Ελληνική Γλώσσα σε όλη την ιστορική της πορεία.
Μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, της γλώσσας των Ευαγγελίων και των Πατερικών Κειμένων της Εκκλησίας, διαδόθηκε και συνεχίζει να διαδίδεται ως σήμερα, το πανανθρώπινο μήνυμα της Αλήθειας, της Πίστεως, της Αγάπης και της Ειρήνης”.
Συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για την αξία της ελληνικής γλώσσας, προκαλεί ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ένα βίντεο στο οποίο 536 μαθητές και σπουδαστές από 54 χώρες εξηγούν, γιατί επιλέγουν να μάθουν ελληνικά.
Δείτε εδώ ολόκληρο το συγκινητικό βίντεο:
Ακυρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στην Τουρκία.
Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις στο twitter και σε διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που ανέφεραν πως «την ώρα που οι Έλληνες καταπιέζουν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και προσπαθούν να τους εξαφανίσουν, κάποιοι διοργανώνουν “Ημέρες Ελληνικής Γλώσσας”».
To Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με ανακοίνωση του αναφέρει πως «η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που είχε προγραμματστεί στα πλαίσια επιστημονικής δραστηριότητας, ακυρώθηκε , επειδή δημιουργήθηκε μια λανθασμένη εντύπωση στον σκοπό της».