Σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Ν. Υόρκης

Σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Ν. Υόρκης

Σήμερα ,  30η  επετείου από της ενθρονίσεως του στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου , ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει τα Θυρανοίξια του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης. Ο προηγούμενος ναός καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. 

Η σημερινή τελετή θα αρχίσει στις 11 το πρωί ώρα Ν. Υόρκης ( 18:00 ώρα Κύπρου) και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά στον σύνδεσμο 

Ecumenical Patriarch Bartholomew Visit to the USA – Greek Orthodox Archdiocese of America (goarch.org)

 Ο ναός είναι επενδυμένος με λευκό, πεντελικό μάρμαρο που έχει μεταφερθεί ειδικά από την Ελλάδα, προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η τελετή των Θυρανοιξίων θα γίνει στις παρουσία 400 καλεσμένων. Ξεχωριστή θέση θα έχουν οι συγγενείς των ομογενών, που χάθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ τιμητική φρουρά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα αποτελέσουν ομογενείς που υπηρετούν στην αστυνομία και τη λιμενική αρχή της Νέας Υόρκης.

Ο παλαιός  ναός, που καταστράφηκε ,  βρισκόταν στη Cedar Street 155, που πλέον είναι τμήμα ενός νέου πάρκου. Ο νέος ναός βρίσκεται σε λόφο, στην οδό Liberty με θέα προς το μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον παλιό Άγιο Νικόλαο. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο Αρχιτέκτονα  (στην φωτογραφία κάτω με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο)   Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος αναμένεται να είναι παρών στην σημερινή τελετή.

Οι αγιογραφίες του ναού γίνονται από τον αγιογράφο της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, πατέρα Λουκά.

                                                                                                Ο αγιογράγραφος π. Λουκάς Ξενοφωντινός

Η εικόνα του Παντοκράτορος Χριστού, στον  τρούλλο του ναού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ π. ΛΟΥΚΑ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα: “Εθνικός Κήρυξ” Ν.Υ.

Σε μιά από τις αγιογραφίες του π. Λουκά , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  παραδίδει συμβολικά  το νέο ναό, στα χέρια του Αγίου Νικολάου.

Η ναός  θα είναι έτοιμος  να λειτουργεί κανονικά από τη Μεγάλη Εβδομάδα του επόμενου χρόνου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 4η Ιουλίου του 2022, για να συμπέσουν με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σε αυτά πρόκειται να  παραστεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Share this post