Σημαντική δωρεά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σημαντική δωρεά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Βελγίου Αθηναγόρας: “Η δωρεά δεν αποτελεί μόνο μία σπουδαία ευεργεσία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών”. 

Με την τέλεση σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας επισφραγίστηκε η υπογραφή ( έγινε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου)  της μεταβίβασης της κυριότητας ενός σημαντικής σημασίας ακινήτου της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.  Μετά την κατάργηση ( τον περασμένο Σεπτέμβριο) του Γραφείου Αντιπροσωπήσεως της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ακίνητο, στο οποίο στεγάζονταν, ευρισκόμενο σε κεντρικό σημείο των Βρυξελλών πλησίον των Ευρωπαϊκών Θεσμών, δωρήθηκε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας  Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου για την ενίσχυση του ποιμαντικού και κοινωνικού έργου της. 

Της σημερινής Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  προεξήρχε 0  Μητροπολίτης  Πάφου,  Γεώργιος,  συλλειτουργούντων του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου,  Αθηναγόρου και του Βοηθού αυτού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος,  Ιωακείμ. 

Κατά την Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχον αρχιερεύς αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Τελώνου και Φαρισαίου, τα υψηλά της νοήματα και γενικότερα την έναρξη της περιόδου του Τριωδίου. 

 Με το πέρας Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Βελγίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλης σημασίας γεγονός της δωρεάς, η οποία, τόνισε, ” δεν αποτελεί μόνο μία σπουδαία ευεργεσία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών”. 

Ο Μητροπολίτης Πάφου, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιμ.  Γεωργίου Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας  Κύπρου, αντιφώνησε εκφράζοντας την χαρά της Εκκλησίας της Κύπρου και του Προκαθημένου της  για την δυνατότητα συμμετοχής στο πολύπλευρο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βέλγιο, μέρος της οποίας αποτελούν και οι παροικούντες στις τρεις χώρες της Μπενελούξ Κύπριοι. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο σοβαρό και ζωτικής σημασίας Κυπριακό ζήτημα ζητώντας την βοήθεια όλων προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτου Βελγίου.  

Βελγίου Αθηναγόρας: ” Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ κράτησε τον λόγο του”. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

ΠΗΓΗ: Ιερά Μητρόπολις Βελγίου

Share this post