Σιγή ιχθύος κρατά επισήμως η Μόσχα για τα ελληνοτουρκικά

Σιγή ιχθύος κρατά επισήμως η Μόσχα για τα ελληνοτουρκικά

«Έχετε μεσολαβητές, δεν χρειάζεστε περισσότερους στη φάση αυτή, στο μέλλον θα δούμε», ήταν μια δήλωση ρωσικής διπλωματικής πηγής στον ανταποκριτή του OPEN και του ethnos.gr από τη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό

Σιγή ιχθύος κρατά επισήμως η Μόσχα για τα ελληνοτουρκικά, καθώς το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν βιάζεται να πάρει επίσημη θέση για το θέμα, εφόσον πρόκειται για ενδονατοϊκή υπόθεση και δεν έχει ζητηθεί παρέμβαση της Ρωσίας από κάποια από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, όπως αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός. 

«Η Μόσχα παρακολουθεί και καταγράφει με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα από τα πλοία της τις εξελίξεις στην περιοχή, ωστόσο ούτε σήμερα (Πέμπτη 13/8) τοποθετήθηκε επισήμως για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα με παρέπεμψε στις παλαιότερες δηλώσεις της για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Θανάσης Αυγερινός.

Ωστόσο, πίσω από τις ρωσικές αποστάσεις υπάρχει πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο. «Έχετε μεσολαβητές, δεν χρειάζεστε περισσότερους στη φάση αυτή, στο μέλλον θα δούμε», ήταν μια δήλωση διπλωματικής πηγής στον Θανάση Αυγερινό. 

Παράλληλα στα ρωσικά ΜΜΕ συνεχίζεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος έμμεσης στήριξης στις ελληνικές θέσεις, καθώς η περιοχή, όπου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, περιγράφεται ως «λεκάνη της ελληνικής νήσου Καστελόριζο» ή ακόμα και ως «ελληνικά ύδατα», ενώ και οι χάρτες που χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά ΜΜΕ απεικονίζουν τις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ακριβώς τις βλέπουν η Αθήνα και η Λευκωσία.

Ως έμμεση επιβεβαίωση της παραπάνω θεωρίας μοιάζει και το σχόλιο της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που χαρακτηρίζει «ενδιαφέρον» το ρεπορτάζ του OPEN για το θέμα.

Share this post