Σιάο Τζουντσένγκ: Μετριοπαθής και ορθολογική η θέση της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο

Σιάο Τζουντσένγκ: Μετριοπαθής και ορθολογική η θέση της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο

Είναι πάγια θέση της Κίνας ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, διαμήνυσε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ. Σε συνέντευξη Τύπου  ο Σιάο Τζουντσένγκ επισήμανε πως η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εντάσεις και θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σιάο Τζουντσένγκ      που είναι επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στην Ελλάδα περισσότερο από ένα χρόνο, είπε πως η στάση και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μετριοπαθής και ορθολογική, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ανοίξει την πόρτα για πολιτικές διαβουλεύσεις με την τουρική πλευρά. «Αυτή είναι μια πολύ εποικοδομητική, λογική και εύλογη θέση και πολιτική» ανέφερε και διαμήνυσε πως η Κίνα θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν στην τροχιά των διαβουλεύσεων και του πολιτικού διαλόγου.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως «πύλης και γέφυρας για τη συνεργασία της Κίνας και της Ευρώπης», εκτιμώντας πως θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον και θα αποδειχθεί επωφελής για την ίδια.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, είπε πως η Ελλάδα έχει βγει από τη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και «σηκώνει ξανά περήφανα κεφάλι», αρχίζοντας να εκπονεί ένα νέο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτούς τους τομείς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Κίνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ελληνική πρωτοβουλία για τα «πράσινα» νησιά και ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν μελέτες σκοπιμότητας. Ενδεικτικά, ανέφερε πως το ορεινό αιολικό πάρκο στη βορειοανατολική Ελλάδα, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τη συμμετοχή της China Energy Europe Renewable Energy Company, παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για 30.000 νοικοκυριά κάθε χρόνο, ενώ μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 160.000 τόνους, που ισοδυναμεί με τη φύτευση 360.000 δέντρων κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post