Σέρβος διπλωμάτης: Ο Πούτιν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο για χάρη του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ

Σέρβος διπλωμάτης: Ο Πούτιν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο για χάρη του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλούμενος μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αποσχισθέντων περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, δήλωσε στην ουσία ότι αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, δηλώνει ο Σρεκό Ντούκιτς, πρώην πρέσβης της Σερβίας στη Λευκορωσία.

Οι αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν το ίδιο δικαίωμα να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους με το Κοσσυφοπέδιο, με βάση το προηγούμενο της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου, δήλωσε ο Πούτιν σε κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τρίτη (26 Απριλίου).

Στις συνομιλίες, ο Πούτιν είπε στον Γκουτέρες ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, η επικράτεια ενός κράτους δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει άδεια για να δηλώσει την κυριαρχία της στις κεντρικές αρχές της χώρας».

Αυτό για τον Ντούκιτς σήμαινε το εξής: «Ο Πούτιν είπε στην πραγματικότητα ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και όλα όσα έκανε το Κοσσυφοπέδιο με τους χρηματοδότες του». Σύμφωνα με τον ίδιο, το διεθνές δίκαιο έχει δημιουργήσει προηγούμενο, «και πρέπει να προσθέσουμε ότι η ρωσική πλευρά επικαλέστηκε το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου το 2008, όταν η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα».

«Η Μόσχα έκανε το αποφασιστικό ίσως βήμα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και σίγουρα διευκόλυνε την Ουάσιγκτον και τη Δύση να το επιλύσουν», δήλωσε ο Ντούκιτς.

Η Σερβία για ακόμη μια φορά αγνοεί τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, ακολουθώντας -όπως αποδείχθηκε τελικά- μια πολιτική «στρουθοκαμηλισμού», πρόσθεσε ο συνταξιούχος διπλωμάτης.
 Πηγή: euractiv.gr

 

Share this post