Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Σύριας. – Αισθητός και στην Κύπρο

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Σύριας. – Αισθητός και στην Κύπρο

Μετά την τραγωδία στο Kahramanmaras, που έπληξε 11 επαρχίες και άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Τουρκία.

Η σεισμική δόνηση  σημειώθηκεσημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις επτά (ώρα Κύπρου) απόψε  στα σύνορα Τουρκίας και Σύριας και ήταν 6,4  βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, μετά τα 6,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγκ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ανέφερε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Βηρυτό του Λιβάνου.  Επίσης, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για τον 11ο σεισμό που καταγράφεται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας τις τελευταίες 69 ώρες.

https://twitter.com/LastQuake/status/1627729258054393857?s=20

Οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις ακτές

«Μείνεται μακριά από την ακτογραμμή. Κίνδυνος για άνοδο της στάθμης της Θάλασσας έως Και 50 εκατοστά», προειδοποιεί τους πολίτες η Διεύθυνση Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) μετά τους δύο δυνατούς σεισμούς.

Πάνω από 41.000 οι νεκροί, 21.000 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς

Νέο απολογισμό νεκρών από το φονικό σεισμό στην Τουρκία έδωσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων τονίζοντας πως 41.156 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρόσθεσε επίσης πως «35.200 άτομα προσωπικό υποστήριξαν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. 19.000 προσωπικό έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην περιοχή. Επί του παρόντος, 15.250 μηχανήματα κατασκευής συνεχίζουν να εργάζονται. 78 αεροσκάφη, 116 ελικόπτερα είναι ενεργά. Συνεχίζουν να εργάζονται. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 11 χιλιάδες εξόδους», δήλωσε.

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίκεντρο ήταν η περιοχή της Αντιόχειας. Ο σεισμός αυτός θεωρείται μετασεισμός του πολύ ισχυρού σεισμού της έκτης Φεβρουαρίου του 2023, που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Περισσότερες πληροφορίες: http://gsd-seismology.org.cy/en/origins/83961/event

Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κ.τ.λ.) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στον λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes

ΦΩΤΟ:  yenisafak.com

Share this post