ΣΕΕ: Δεν θα είναι χαλαρά τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει με το εμβόλια

ΣΕΕ: Δεν θα είναι χαλαρά τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει με το εμβόλια

Θα υπάρχουν μέτρα, γιατί είναι “μια περίοδος εξαιρετικά υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.- Τα στατιστικά στοιχεία μέχρι 16 Νοεμβρίου.-Σήμερα δύο θάνατοι και 274 κρούσματα. 

Η Κύπρος  θα συμμετέχει  και θα προσπαθήσει  να έχει  και τις τρεις τεχνολογίες των εμβολίων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες και από εκεί και πέρα ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα που θα εξαρτηθούν και από τις αξιολογήσεις των εγκεκριμένων Οργανισμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα αποκτήσει  αντιστοίχως του πληθυσμού της  τις απαραίτητες ποσότητες  σε “σεβαστά χρονικά διαστήματα”, δήλωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) ,  Ζωή-Δωροθέα Πανά, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν επίσης ο επικεφαλής της  Επιτροπής, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης,  και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την κατηγοριοποίηση των χωρών και μέλος της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος.

 “Ο στόχος μας είναι να πάμε δια της ασφαλούς οδού”, είπε η κ. Πανά και πρόσθεσε ότι τα  χρονοδιαγράμματα και οι προβλέψεις, που δίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες, θα εξαρτηθούν από την τελική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας, που θα γίνεται κεντρικά.  Ανάλογα, είπε, και με την ιεράρχηση που θα γίνει για τον πληθυσμό, θα αρχίσει βαθμιαία και ο εμβολιασμός. Έχει καταρτιστεί πλάνο και έχει γίνει ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα χρειαστεί να λάβουν πρώτες το εμβόλιο, σημείωσε η κ.  Πανά, προσθέτοντας πως εκείνοι που θα έχουν προτεραιότητα είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα άτομα που εργάζονται σε κλειστές δομές και έχουν ενασχόληση με ευπαθείς ομάδες, ενώ σε ό,τι αφορά στις ευπαθείς ομάδες, είναι μεν στις προτεραιότητες,  ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, θα γίνει ιεράρχηση και οργάνωση σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες. «Μέχρι τώρα, τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες λένε ότι δεν θα εντάξουν στην αρχική φάση των κλινικών μελετών Φάσης 3, μεγάλο αριθμό παιδιών και παιδιά μικρής ηλικίας», εξήγησε η Ζωή-Δωροθέα Πανά.

ΕΞΑΛΛΟΥ, οι ειδικοί επεξεργάζονται το πλάνο με τους σχεδιασμούς ενόψει Χριστουγέννων και τόνισαν  ότι “δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι τα Χριστούγεννα θα είμαστε τελείως χαλαρά και χωρίς μέτρα”. 

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς που γίνονται ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων,  ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης σημείωσε πως “ήδη φτιάχνουμε ένα σχέδιο για το πού μπορεί να πορευθούν τα πράγματα με  αυτά που θα εισηγηθούμε εμείς από τις 30 Νοεμβρίου και μετά. Ο ορίζοντας είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να είμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση για ευνόητους λόγους και για κοινωνικούς και προσωπικούς και για οικονομικούς”, ανέφερε, σημειώνοντας πως όλα αυτά εξαρτώνται από την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή  τα Χριστούγεννα  θα είναι “μια περίοδος εξαιρετικά υψηλού κινδύνου μετάδοσης με πολλές κοινωνικές συναθροίσεις, με πάρα πολλές επαφές, άρα μέτρα θα υπάρχουν και τότε, κυρίως σίγουρα στο θέμα των κοινωνικών συναθροίσεων, του μέγιστου αριθμού ατόμων κ.λπ.”, ανέφερε. Είπε πως ο φόβος ανά το παγκόσμιο είναι πως αυτή η περίοδος μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο κύμα.

Η κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε, «ήταν και φαίνεται να είναι ακόμη, αρκετά βεβαρημένη και τότε που λήφθηκαν τα μέτρα ήταν πολύ βεβαρημένη ειδικά στις δύο Επαρχίες». Αυτή τη στιγμή, τόνισε, είναι δύσκολο σε μια μόνο εβδομάδα να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για να αποφασιστεί  κάποια αλλαγή ή άρση των μέτρων».

Τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, «είχαν στόχο τη μείωση των επαφών, τη μείωση της μετάδοσης μεταξύ Επαρχιών, ειδικά από τις πολύ βεβαρημένες Επαρχίες στις υπόλοιπες, ενώ συνέβαλε και η ενίσχυση των εργαστηριακών ελέγχων είτε  με τα ταχείας διάγνωσης τεστ, είτε με μοριακές εξετάσεις», δήλωσε. Ταυτόχρονα, συνέχισε, «είχαμε στόχο την προστασία των ευπαθών και τη προστασία του συστήματος υγείας».

Για τις μετακινήσεις μεταξύ των Επαρχιών και τις εξαιρέσεις που έχουν δοθεί, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται όταν είναι εντελώς απαραίτητες. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον του ελέγχου, στον οποίο υποβάλλεται ο κάθε πολίτης για να μετακινηθεί, πρέπει και να αξιολογεί αν πρέπει να μετακινείται και όταν μετακινείται, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του».

Επιπρόσθετα, σημείωσε: «από αυτά που έχουμε παρατηρήσει, άτομα με συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους μέχρι να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό και να λάβουν οδηγίες. Αυτό το λέω, επειδή συνεχίζουμε να βλέπουμε άτομα με συμπτώματα να πηγαίνουν δουλειά».

Για τα rapid tests, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «σε πρώτη φάση, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πληθυσμού και σιγά σιγά θα μπουν για τον έλεγχο συγκεκριμένων ομάδων, δομών αυξημένου κινδύνου. Τώρα, τα προγράμματα έχουν την μορφή του γενικού ελέγχου για να αποτυπώσουμε την κατάσταση, να εντοπίζουμε έγκαιρα άτομα τα οποία είναι θετικά και πρέπει να περιοριστούν. Υπάρχει μια σαφής διαδικασία και η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που επιβεβαιώνει στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτών των τεστ και με μοριακή εξέταση».

Για τα νοσηλευτήρια υπέδειξε ότι υπάρχει ένα σχέδιο δράσης. Στόχος είναι, εξήγησε,  η παροχή φροντίδας, αλλά και η προστασία της λειτουργίας των νοσοκομείων, διότι όσο πιο πολύ επιβαρύνονται οι κλίνες, τόσο θα δυσκολεύει η λειτουργία άλλων τμημάτων. “Μέχρι τώρα βλέπουμε μια σταθερή εικόνα στις νοσηλείες. Αλλά είναι πολύ νωρίς, επαναλαμβάνω, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και για τις νοσηλείες και για τις ΜΕΘ”, σημείωσε.

 Ο δείκτης μεταδοτικότητας στις Επαρχίες

 Ο καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης εθνικής αναφοράς για την πανδημία, η οποία καλύπτει το διάστημα μέχρι και την 16η Νοεμβρίου (Αναλυτικά θα την δείτε στην συνέχεια).

«Παρατηρούμε ότι είναι μεγάλο το κύμα αυτής της 2ης φάσης της πανδημίας. Φαίνεται να έχουμε φθάσει σε κάποια κορυφή, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ψηλά επίπεδα. Ο μέσος όρος εφτά ημερών της επιδημικής καμπύλης, φαίνεται να αρχίζει να κινείται κάπως πτωτικά», εξήγησε.

Ωστόσο, «και έχουμε εξηγήσει ότι πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ορίζουν μια περιοχή βεβαρημένη, βλέπουμε ότι αυτός ο δείκτης συνεχίζει να κινείται ψηλά, αλλά ίσως ο ρυθμός που παρουσιάζει να είναι κάπως μικρότερος», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι διάφορες Επαρχίες, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «στην Πάφο φαίνεται καθαρά μια μείωση στην επιδημική καμπύλη, λίγη βελτίωση δείχνει η Λεμεσός και οι άλλες Επαρχίες φαίνεται να έχουν μια επιβάρυνση αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε πλήρη εικόνα, πρέπει να περιμένουμε να έχουμε και τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, για να έχουμε πιο καθαρή αποτύπωση της κατάστασης. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή  δείχνουν ότι υπάρχει επιβάρυνση στην Αμμόχωστο και ακολουθούν η Λάρνακα με την Λευκωσία. Παρατηρείται αυξητική τάση,  αλλά δεν είναι απότομη και αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Για τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «η προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η χειρότερη στην Κυπριακή Δημοκρατία». Παρόλα αυτά όμως, «ακόμα και τώρα η Κύπρος διατηρεί καλή πρωτιά σε σχέση με τις άλλες χώρες».

Για τον δείκτη μεταδοτικότητας, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι σε παγκυπρία κλίμακα βρίσκεται κάτω από το 1. Ωστόσο, διαφέρει στις διάφορες Επαρχίες. Στη Λεμεσό είναι κοντά στο 1, η Πάφος κινείται πολύ χαμηλά, οι άλλες τρεις επαρχίες βρίσκονται μεταξύ του 1:1.1 και του 1:1.2, δείχνει δηλαδή αυξητική τάση.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, θα εξακολουθούμε να βλέπουμε τριψήφιους αριθμούς και αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγή στις νοσηλείες, εκτίμησε  ο κ. Νικολόπουλος.

Η επιδημική καμπύλη στο 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την επιδημική καμπύλη, που παρουσιάζει η Κύπρος στο 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό το ύψος του 1ου κύματος, όπως απεικονίζεται, να μην αντανακλά την πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε ότι οι δυνατότητές μας τότε για ελέγχους ήταν κάπως περιορισμένες».

Ο κ. Νικολόπουλος με τη σειρά του ανέφερε ότι «στο 1ο πανδημικό κύμα προφανώς, επειδή οι δυνατότητες σε τεστ ήταν περιορισμένες, όπως έχουμε δει στη βάση κάποιων μοντέλων, φαίνεται ότι διαγνώσαμε το 1/3 των περιστατικών».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός 3ου κύματος της πανδημίας, ο κ. Τσιούτης εκτίμησε ότι «αν καταφέρουμε και το ελέγξουμε τις επόμενες εβδομάδες αυτό που υπάρχει τώρα, υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε κάτι τέτοιο Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Βέβαια η ετοιμότητα πρέπει να είναι πιο αυξημένη, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε κάτι άλλο ξανά στις αρχές του 2021».

Προσθέτοντας στα λεγόμενα του κ. Τσιούτη, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «τώρα έχουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα για το εμβόλια. Αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι πλέον πρέπει δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στο κύμα των νοσηλειών παρά το κύμα των εργαστηριακών διαγνώσεων, γιατί στην Κύπρο οι εργαστηριακές διαγνώσεις λόγω του όγκου, είχαν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση και κατά πάσα πιθανότητα χάσαμε κάποια θετικά περιστατικά».

Αυξημένα κρούσματα σε γηροκομεία και σχολικές μονάδες

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής χαρακτήρισαν ανησυχητικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε γηροκομεία και άλλες παρόμοιες δομές.

Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα κρούσματα σε σχολεία της Λευκωσίας το τελευταίο διάστημα, η  Ζωή-Δωροθέα Πανά επανέλαβε ότι «τα σχολεία ακολουθούν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, άρα λοιπόν ενδεχομένως να έχουμε και στη συνέχεια αλυσίδες εντός του σχολικού χώρου». Η πρόκληση, πρόσθεσε, «είναι το να μην επιτρέψουμε να έχουμε μεγάλες αλυσίδες εντός του σχολικού χώρου, διότι σημαίνει ότι επιτρέπουμε εμείς να μπει ο ιός εντός του σχολικού χώρου. Σίγουρα το τελευταίο διάστημα γνωρίζουμε ότι είχαμε και στην περιοχή της Λευκωσίας αλυσίδες για αυτό θερμή παράκληση μας είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων όπως επίσης και ένας τακτικός έλεγχος εντός του σχολικού χώρου».

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ by ARISTEIDIS VIKETOS

Θάνατοι και νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ασθενών με COVID-19.  Πρόκειται για:

– Άντρα, ηλικίας 74 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από το κέντρο αποκατάστασης Εκάλη, Λεμεσός.

– Άντρα, ηλικίας 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 43, 27 άντρες (63%) και 16 γυναίκες (37%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 12,077 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCRtest): Από τις 12,077 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 5,022 εργαστηριακές διαγνώσεις διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 274 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigenrapidtest): Από τα 12,077 τεστ, τα 7,055 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 114 θετικά αποτελέσματα.

 

 

Share this post